Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Erkölcstant többen tanulnak, mint hittant

Szeged - Szegeden az elsős és ötödikes diákok többsége erkölcstant tanul majd, míg országosan több szülő választotta a hittant. A hittanosoknak előfordulhat, hogy erkölcstanórára is be kell ülniük.

Az új köznevelési törvény értelmében szeptembertől plusztantárgy kerül az elsősök és az ötödikesek órarendjébe. A szülők dönthették el, hogy hittant vagy erkölcstant tanuljon a gyerek, amelyből ugyanúgy osztályzatot kapnak, mint a többi tárgyból. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tájékoztatása szerint az országban többen lesznek, akik a vallás jegyében töltenek el heti egy órát: 52 százalékban választották ezt az érintettek. Szegeden viszont többségében erkölcstant tanulnak majd a fiatalok. – Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az első évfolyamra iratkozott gyermekek szülei közül lényegesen nagyobb arányban és számban kérték a hittanoktatást, mint a leendő 5. évfolyamosok szülei – tette hozzá Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a KLIK Szegedi Tankerület igazgatója.

A Karolina-iskolában nem kérdés, hogy mit tanuljanak a gyerekek – a hitoktatás természetes része a tanításnak, a nevelésnek. Fotó: Karnok Csaba
A Karolina-iskolában nem kérdés, hogy mit tanuljanak a gyerekek – a hitoktatás természetes része a tanításnak, a nevelésnek. Fotó: Karnok Csaba

Csoportosítanak

A Hit Gyülekezetének hittanjára Szegeden 17 diák jelentkezett, rajtuk kívül azonban vannak olyanok is, akiknek ugyan nem kötelező órarendbe építve tanulniuk, mégis részt vesznek majd a foglalkozásokon. – Van, ahol ezt iskolán belül meg tudjuk oldani, de ahol például csak egy gyerek jelentkezett, ott csoportosítunk, és a gyülekezeti házban tartjuk meg a foglalkozást – mondta el Joób István lelkész. Az iszlám vallást mindössze egy iskolában propagálták. – Még nem kaptunk visszajelzést, érdeklődik-e valaki – tudtuk meg Sefta Nacertől, a Magyarországi Muszlimok Egyház szegedi vezetőjétől, aki ezért még azt sem tudja, adott esetben hogyan oldanák meg a hittanoktatást.

Kérdés persze, hogyan választottak a szülők, hiszen arról, mit takar az erkölcstanoktatás, semmiféle tájékoztatást nem kaptak. Még az ezt oktató pedagógusok sem tudnak semmit, nyáron képezik ki őket erre a tantárgyra.

Megkérdeztük a tankerületi vezetőtől, hány pedagógus oktatja majd ezt a tárgyat, és mi alapján választották ki őket erre a feladatra. Kérdéseinkre azonban csupán azt a választ kaptuk: az erkölcstanképzést igénylő pedagógusok létszámát felmérték.

Akik a hittanoktatást választották, előfordulhat, hogy nem egy, hanem két pluszórát „vállaltak". Erkölcstant ugyanis az órarendbe építve tanulnak majd a diákok. Mivel a hittanosoknak ez idő alatt nem lehet lyukas órájuk, a számtalan vallás miatt pedig arra sincs minden esetben lehetőség, hogy minden egyház képviselője ezekben az időpontokban tudjon rendelkezésre állni, ha nem sikerül a nap végére szervezni ezt az órát, nekik is be kell ülniük. Hittant pedig más időpontban – sok esetben délután – tanulnak majd.

A nagyobb egyházak képviselői szülői értekezleteken, a döntés napján mutatkoztak be a szülőknek. Van, ahol már tudják, mire készülhetnek. Például a katolikus egyház, amelyet Szegeden a hittanosok 83 százaléka választott. – Minden iskolában jelen leszünk. Az 504 diáknak többnyire az iskolákban tartjuk meg az órákat, ha ez helyhiány miatt nem megoldható, a plébánia hittantermeibe jönnek – mondta el Serfőző Levente, a Szeged–csanádi Egyházmegye hitoktatási referense. Hozzátette: Csongrád megyében a beíratott 2858 elsős 31 százaléka jár majd katolikus hittanra.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. kormoska 2013. június 11. 21:32
  „Megy a kényszerített népnevelés ezerrel!
  Csak ne ez az álkeresztény-szenteskedő Kdnp-s és Fideszes politikus bagázs hozta volna a rendeletet.
  Köznevelési törvény....,már a neve is elborzasztó!
  Az erkölcsre való nevelés a család illetve a szülők dolga lenne,aki egyházi nevelést szeretne gyermekének,az írassa egyházi iskolába.
  A közösségi létre való nevelést pedig elintézi az a közösség és az a korosztály amiben épp van a fiatal.
  Óvoda,Általános iskola,Középsuli,Egyetem.....,ezek ÖNMAGUKBAN IS közösségi és nevelő intézmények.”
 • 34. v.imre 2013. június 10. 09:16
  „Annak örülök, hogy visszatértél a cikkhez. Nyilvánvaló módon egyéni habitusod, miként viszonyulsz a kérdéshez. Ha nem elemzed az összefüggéseket, csak hited, vagy lemondásod lehet a lét kérdésére adható válasz megérthetőségéről, lehetőségéről.
  Üdvözlettel: Vörös Imre”
 • 33. _csutak_ 2013. június 09. 18:45
  „@ v.imre:
  Kedves Imre, örülök a válaszodnak, de engem egy matematikai halmazelméleti feladvánnyal nehéz meggyőzni.
  Tudod, túl sok és + ha kell ahhoz, hogy a miáltalunk életnek nevezett jelenség egyáltalában szóba jöhessen!
  (itt és most a humanoid életre gondolok!)
  A természettudományos lexikon fura dolgot állít:
  Az energia hat alkotóelem elegye, tehát nyom nélkül eltünhet!
  Fura, de ezt más is mondta, aki amúgy fizikus Cessyben (Alice francia lejárata, Cern ).
  Tényleg azokat az érveket keresem amelyek az én hitem ellen vannak, mert ami nem győz meg az megerősít.
  Bár hívő, vallását gyakorló vagyok, mégsem dőlök be mindenféle ostoba trükknek.
  Legyen az vallási mázba vagy éppen tudományoschkodó magyarázat mögé bújtatva.
  Mi emberek amit észlelünk, az egy méteres gömbön egy gombostűnyi terület.
  Tehát találgatunk, ki itt ki ott, de azt hiszem magát a biztos valóságot ember soha meg nem fogja ismerni.
  (Ha vizsgálsz valamit már a megfigyelésével megváltoztattad az állapotát!)
  Miért vélem ezt?
  Linux alatt néha muszáj a programba (itt ugye adott a forráskód) belenyúlni. Adott esetben írtam már komplex sok összetevős programot.
  De!
  Adhatok plottert, monitort, billentyűt és bármilyen segédeszközt perifériát a géphez és bármilyen jó a program, soha nem tudhatja meg ki írta és miért?
  Adok két linket, érdemes elolvasni, hisz ez is egy vélemény:
  http://csutak.fw.hu/public/Genezis.pdf
  http://csutak.fw.hu/public/A_veg.pdf”
 • 32. v.imre 2013. június 09. 10:10
  „31. _csutak_ 2013.06.08. 20:42

  Nézdd, kedves Barátom, miután e cikk immár lekerült a nyitó oldalról ezért tudományoskodhatok egy kicsit abban az ügyben, amit felvetettél, kértél:
  "Kéretik adekvát bizonyíték arra, hogy jelen világunk nem teremtett világ!"
  Tessék! Van egy matematikai halmaz probléma, amelyet a természetnek, vagy egy mindenek felett álló teremtőnek percről-percre folyamatosan ma is meg kell oldania. Ez pedig az, hogy egy véges kiterjedéssel, térfogatban létező bármivel is kitöltött halmaz annak külső határán kiterjeszthető. Ezt a létező problémát kell megoldania vagy istennek, vagy az isten nélküli természetnek, vagy (ez a legmagasabb rendű lehetőség) a tudattal, logikai képességgel rendelkező gondolkodó embernek. És ez utolsó lehetőség realitás. Az ember által gyakorolt alkalmazott ismeretek és megoldások teljessége adekvát összhangban vannak azzal a lét tartalom folyamat lehetőséggel, ami a rendszerben létező. Különben nem működne semmiféle technológiánk. Már én magam is rájöttem a megoldásra (www.cosmology.hu honlapom) és sokan mások előttem is (az abszolút rendszer lehetőség évszázadok óta emlegetett lehetőség), de mindeddig elvetették, tovább nem gondolták a rendszert mondván: "Semmiből nem lesz anyag." A természetnek pedig meg kell válaszolnia a számára alapvető kérdést: Mihez képest nincs semmi? Csak valami létezőhöz viszonyítva lehet válaszolni. És a természet is folyamatosan tapasztalja, hogy e viszonyítás rendszere egyik oldalán értelme van az adott pillanatokban létező véges térfogatnak, az ugyanazon kitöltés minőség abszolút egyszeres állapotának. Nem lehet belenyomódnia a szomszédban már létező térfogatba. De azt félre tolhatja, vagy hasíthatja, ha azon részek ki tudnak térni bármely oldal irányba. Ebben a jelenségben megjelenik a változások okozata, az erő, energia, tömeg, folyamat moduláció és mindazon fogalmakkal fedett tartalom, amit a gondolkodó ember a fizika tudomány keretében megjelölt.

  Üdvözlettel: Vörös Imre”
 • 31. _csutak_ 2013. június 08. 20:42
  „@történész:
  Kedves barátom, mellé nyúltál a billentyűnek!
  Én ugyanis tévedésből sem utaltam a kereszténységre!
  "19. _csutak_ 2013.06.07. 18:24
  A hit adomány, akit nem érintett meg az sajnálhatja.
  Kéretik adekvát bizonyíték arra, hogy jelen világunk nem teremtett világ!"

  Kicsit többet vártam tőled pár ismert frázisnál:(
  Azt látom, hogy sejtéseid vannak de sajnos nem rendezett a tudásod, bár ez utóbbi pótolható.”
 • 30. toth.andras.akos 2013. június 08. 17:05
  „Idézet egy fórumból:
  "Van valami különösen romlott abban, amikor a fiatal elmék nem kapnak ideológiailag semleges oktatást.
  Remélem Illés, a 42 kisgyerek és a két medve történetével kezdenek.
  Vagy azzal a történettel, amikor isten megparancsolta Mózesnek, hogy mészároljon le egy teljes népet fériastul, férfit látott nőstül, de a szűz kislányokat hagyja meg és taszítsa szexrabszolgaságba.
  Vagy azzal a történettel, ahol Lótot leitatja a két lánya, majd felváltva megerőszakolják a saját apjukat.
  Vagy azzal, ahol isten megparancsolja, hogy a szófogadatlan gyerekeket gyilkolják meg a szüleik.
  Vagy az ezer hasonló és rosszabb történet és parancsolat egyikével"”
 • 29. toth.andras.akos 2013. június 08. 16:49
  „Én fenntartom a jogot arra, hogy megszületendő gyermekeim "erkölcsi neveléséről" magam gondoskodjam. Teszem ezt idézőjelbe azért, mert inkább arra szeretném megtanítani őket, hogy önállóan tudjanak értékítéletet alkotni. Hogy miben és hogyan hisznek, az az ő dolguk. Ismerjenek meg minél többet a világból, lássák az összefüggéseket. Mindenkinek figyelmébe ajánlanám a következő mondást: "Ne mosd az agyam, tiszta volt az addig, amíg bele nem köptél!"”
 • 28. v.imre 2013. június 08. 15:53
  „Azt hiszem sok itt a félreértés ami a lényeget, a célt illeti. A hit- és erkölcstant nem tanítani, illetve megtanulni kell, nem erre van szükség. Hanem annak belső, közösségi átélésének elsajátítására. Az intelligens társadalmi légkör, az emberek egymás iránti tisztelete és megbecsülése átérzéséhez, tudati rögzüléséhez. Ettől bárki lehet vallás gyakorló, illetve ateista.”
 • 27. roxper 2013. június 07. 22:54
  „26.
  A lényegre nem válaszoltál/reagáltál, úgy állítod be mintha anélkül nem lennének/lehetnének emberek, úgyhogy k*ss! :P”
 • 26. GondaIstván 2013. június 07. 22:44
  „23. roxper: "enélkül a baromság nélkül ..."
  Lazulj már barátom! Ne légy rasszista, próbálj egy kicsit liberális lenni. Engedj már meg annyi másságot, hogy valakinek fontos lehessen a hite, és ne baromságozd le rögtön. Én sem nevezlek baromnak, azért mert ateista vagy. Így kerek a világ, elférsz benne te is meg én is.”
 • 25. történész 2013. június 07. 21:50
  „19. _csutak_ 2013.06.07. 18:24

  Egyet értek veled...de az már egoizmus a részedről,hogy azt a katolikus vallási irányzat által leírt tanok szerint teremtették.Én még kacérkodom az ősi természeti istenekkel,továbbá egy idegen intelligenciával.
  Mert ha isten teremtette a világot akkor hol van? Nem a lelkekben stb...az univerzum párhuzamosan létezik,létezhet, több univerzum lehet a világmindenségben,de hol van a kezdete,hol van a vége ???Mi tartja egyben ? Hol van az univerzumunk ...lóg az űrben ? És mi van az univerzumunkon túl: Vajon hány emberi faj létezett a materialista világban az elmúlt állítólagos 4,5 milliárd év alatt??
  Az idealizmus mint olyan szép dolog..de az ma gyenge érv,hogy csak az látja a mózesi csipkebokort égni a szent Hóreb hegyen aki hisz benne.
  A bölcsnek szemei vannak a fejében,a bolond pedig setétben jár de ugyan én megismerém, hogy ugyanazon egy végök lesz mindezeknek(Prédikátorok könyve 1,2,15.”
 • 24. tzs_szeged 2013. június 07. 21:49
  „Kész röhej:
  http://fn.hir24.hu/itthon/2013/06/07/isten-fizesse-meg-a-katolikusok-nem-latjak-a-hittanoktatas-kereteit/”
 • 23. roxper 2013. június 07. 21:16
  „21.
  Már megint úgy írod, mintha enélkül a baromság nélkül vadállatok lennének, beteg...”
 • 22. JungHeinrich 2013. június 07. 20:39
  „A sima retorikaval tobbre mennenk :-)”
 • 21. GondaIstván 2013. június 07. 19:09
  „A sok hitetlen kommentelőnek mondom: nekem 7 gyerekem járt óvodától az érettségiig (sőt volt aki még tovább is) hittanra, de nem látom, hogy maradandó károsodást szenvedtek volna el. Normális, dolgos, segítőkész, szerethető emberek lettek.”
 • 20. Agáta 2013. június 07. 18:47
  „Az erkölcstant (etikát) kellene kötelezővé tenni mindenképpen. Aztán ha valaki hittanra akarja járatni a gyerekét, ám tegye.”
 • 19. _csutak_ 2013. június 07. 18:24
  „A hit adomány, akit nem érintett meg az sajnálhatja.
  Kéretik adekvát bizonyíték arra, hogy jelen világunk nem teremtett világ!”
 • 18. X_Y 2013. június 07. 17:28
  „Olyan az ember vallás nélkül mint egy hal bicikli nélkül...”
 • 17. X_Y 2013. június 07. 17:26
  „2. bodnar.gabben 2013.06.07. 11:41
  Ne csodálkozzunk, ahol egy Orbán miniszterelnök lehet, ott a becsületnek és az erkölcsnek nem sok babér terem.”
 • 16. csergemerge 2013. június 07. 15:49
  „10. Senki sem mondta és nem is mondja, hogy hinni kell.

  11. A matematika is kötelező, még sincs vége.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így változik a gyermekek fül-orr-gégészeti ellátása

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki hivatalának tájékoztatása szerint a gyermek fül-orr-gégészeti ellátás június 5-étől a következőkben változik. Tovább olvasom