Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ernő laptop helyett papírt, ceruzát visz

Szeged - Válság idején is készíttetnek bútort az emberek, csak ebből a keresletből nem lehet meggazdagodni. Legföljebb boldogulni, ha a szolgáltató nem késik, türelmesen válaszol a huszonhatodik kérdésre is, és összebékíti apát anyával, ha kiderül, hogy nem ugyanolyat szeretnének. Magyar Ernő építésztechnikus saját házának felújítása közben jött rá, hogy neki ez megy.
Most az is sikernek számít az építőiparban, ha egy vállalkozás nem megy tönkre. A megélhetéshez ennél mégis több kell. A kilencvenes évek eleje óta vállalkozó Magyar Ernő egy ideig kereskedelemmel foglalkozott. Ment is a bolt, bár nem hozott meggazdagodást, sem csődöt, csak azt az élményt, hogy mindenütt szaporodnak az eszkimók, fogynak a fókák. Ernő nem hisz abban, hogy csak jó ötlet kell, és dől a pénz. Szerinte a vállalkozók többségével is inkább megtörténnek, alakulnak a dolgok.

– Felújítottam a házamat, és közben minden részletre oda kellett figyelnem ahhoz, hogy megfelelő legyen az eredmény – mesél a több mint tíz évvel ezelőtti kezdetekről Magyar Ernő építésztechnikus, az egyedibútor-készítéssel foglalkozó Illustro Egyedi Bútor tulajdonosa. – Kiderült, hogy ez nekem megy, minden kézre áll. Műszaki végzettségem révén ismerem az anyagokat, a minőséget – korábban már készítettem magamnak bútort –, az újdonságoknak pedig utána lehetett nézni a piacon. Képeztem magam, majd meghirdettem, hogy egyedi bútorok készítésével és lakberendezéssel foglalkozom, és aki ezt tudomásul vette, elhívott. Mindketten elégedettek voltunk az eredménnyel. A munkáim 70 százaléka magánlakáshoz, a fennmaradó pedig irodához, intézményhez kötődik, és nemcsak a bútort, de a teljes berendezést vállaljuk. Ugyanazt, amit a 21. század technikai színvonala nyújt, csak kézi munkával.

Magyar Ernő és az általa tervezett, készíttetett berendezés a szegedi ˝Olajos-ház˝ egyik irodájában. Válságüzemmódja nem különbözik a békebelitől. Fotó: Frank Yvette
Magyar Ernő és az általa tervezett, készíttetett berendezés a szegedi ˝Olajos-ház˝ egyik irodájában. Válságüzemmódja nem különbözik a békebelitől. Fotó: Frank Yvette

A marketingesek azt szokták kérdezni, hogy mi a célcsoport. Mert a Coca-Cola sem ugyanazoknak kínálja a Fantát, a Sprite-ot és a light kólát. Ernő számára ez azért nehezen értelmezhető kérdés, mert egyedi munkákról lévén szó nincs két egyforma igény. – Tény, hogy a megrendelőim között többségben vannak a fiatal házaspárok, ahol mindkét fél dolgozik, valamint a friss nyugdíjasok, akiktől a gyerekek már elköltöztek, és van egy kis spórolt pénzük, amelyből kényelmet szeretnének teremteni maguknak. Ám nem az életkoruk, hanem az egyéniségük alapján kell viszonyulni hozzájuk.

A gazdasági recessziót sem tudja értelmezni a maga keretei között, mert szerinte a válságüzemmódtól nem különbözhet sokban a békebeli. Neki legalábbis mindig nagyon kell figyelnie.

– Nem lehet receptet mondani, mert ami hitelessé tesz egy vállalkozást, mind olyan plusz, amit sokan talán fölöslegesnek gondolnak – véli Ernő. – Mindig akkorra megyek, amikorra megígértem. Nem azt kérdezem, mit szeretnének, hanem az igényeik iránt érdeklődöm, aztán elmondom, mit lehet összehozni az adott helyen. A mai anyagok, gépek mellett szinte bármit, olcsón is, drágábban is. Az igazi feladat inkább az, hogy a család tagjainak elvárásait összehangoljam. Figyelni kell őket, ahogyan reagálnak egymás szavaira. Segíteni kell kompromisszumot kötni, az egészen extrém ötleteket, ha nem odaillők, valahogyan szelídíteni, de óvatosan, mert mindenki biztos abban, hogy jó ízlése van. Nagyon kell figyelni arra, hogy a megrendelő habitusának, életmódjának is megfelelő legyen az eredmény, amely valamennyire mégis formálni fogja őt, az ízlését. Nem szabad arról beszélni, hogy más, a kőműves, szobafestő, villanyszerelő mit csinált rosszul, és menet közben is el kell tudni magyarázni, miért néz ki úgy a félkész berendezés, ahogyan, és milyen lesz, ha elkészül. Le is lehet beszélni a gazdát arról, hogy minden szabad falfelületre készíttessen valamit, és talán meggyőzhető, hogy ne mindent fából akarjon. Nem veszem fel a telefonom, miközben vele tárgyalok, és mindent fölírok papírra, ceruzával. Használunk számítógépet, minden modern technikát, és figyelem az újdonságokat, de a papír és a ceruza sokkal személyesebb, mint a kinyomtatott látványterv. Ha előfordul, hogy elégedetlen a megrendelő, nem elég, hogy az én lelkiismeretem tiszta legyen, nem szabad hagyni, hogy főjön a saját levében. Vissza kell menni, meg kell tudni, mi a baj, és ésszerű keretek között korrigálni, mert mint kiderült, így is elérhető, hogy később ajánljon az ismerősének.

Ernő több mint egy évtized után látja, hogy ebből a „beszélgetős szakmából" sem lehet meggazdagodni. Nem is az a cél, hogy úgy menjen minden, mint az Amazonas, csak úgy, mint a Maros. Egyéves gyereküket szeretné szépen, nyugodtan fölnevelni, ennek érdekében nem vállal el mindent, és a bútorok mellett saját szabadidejét is megtervezi. Szerinte ez a középút.

Olvasóink írták

 • 4. bakosandras 2013. július 31. 06:20
  „Kedves Hétszünyű! Azért erről megoszlanak a vélemények.
  Az Economist pl. ilyeneket ír:
  "Nehéz idők járnak Debbie-re, aki egy nyugat-angliai városban többedmagával bérel egy lakást, ahol szexszolgáltatásokat nyújtanak. Míg korábban naponta 8-9 "munkát" is megcsinálta, ma inkább a 2 vagy 3 a jellemző - írja a tekintélyes brit hetilap, az Economist. Emellett árat is csökkentett, mivel ha ezt nem tette volna meg, akkor be kellett volna zárniuk. Ezzel szemben ugyanakkor a bérleti díj, illetve az energiaárak növekedtek. A gyengélkedő brit gazdasági teljesítmény a belső fogyasztáson is meglátszik. 2012-ben 4 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztás, mint a 2007-es csúcsévben. " Bocs a példáért. :)”
 • 3. bambulla 2013. július 30. 18:13
  „hajrá Ernyő :)))
  azért örülök, hogy koponyányi tisztázta a válság időpontját
  ez valóban a cikkel kapcsolatos
  tehát hajrá Ernyő :))))”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. július 30. 17:23
  „Tisztázzuk:
  Válság 2008 őszétől kb 2009 őszéig tartott, az, ami itt Magyarországon ezeréves jégkorszakként jelentkezik az a bankok eladósításának köszönhető (meg a hülyék ész nélküli hitelfelvételének)”
 • 1. titamami 2013. július 30. 16:51
  „Amikor konyhabútort csináltattunk, több helyről is kértem ajánlatot. Ernő volt az egyetlen, akinek épkézláb javaslatai, ötletei is voltak, aki nem csak elküldött különböző mintaboltokba, hogy kiválasszak valamilyen frontot, mintát... Egy gondolkodó ember, igazán ritkaság manapság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

38 fokig melegedett a levegő

Délután kiürült a város, aki csak tehette, hűvös helyre vagy a vízpartra menekült. A kedd hajnali észak-nyugati szél vihart is hozhat Szegedre. Tovább olvasom