Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Erőművekben ég el a tűzifa

Korábban évről évre beszerezhetett olcsó tűzifát a lakosság a Dalerd Zrt. fakitermelésein – az idén már erre nincs lehetőség. Ahogyan elkezdődött az akció, szinte azonnal elfogyott a gyűjthető fa, mert az igény a duplája a korábbiakhoz képest, ám a kitermelhető mennyiség azonos maradt.
Most még kapható tűzifa, de november végére fahiányt jósol a szakember. Fotó: Frank Yvette
Alighogy elkezdődött, máris befejeződött a Dalerd Zrt. kedvezményes ágfagyűjtő akciója a megyében. Elfogyott a gyűjthető fa. Mint ismert: az erdőgazdaság évről évre lehetővé teszi a lakosságnak, hogy jelképes pénzért összegyűjtse a fakitermeléseknél keletkező hulladék fát. – A kitermelhető fa mennyisége nem változott, hiszen a jövő fáját nem lehet kivágni, viszont az igény megduplázódott – mondja Vízhányó László, a zrt. szegedi erdészetének igazgatója. Nemcsak a hulladék fa fogy: a kitermelések helyén kapható, nagy értékű tűzifa is.

A Tüzép-telepek sokszor még nehezebben juthatnak itt fához, mint a magánemberek. A lakossági ellátást ugyanis mindig előnyben részesíti az erdőgazdaság a fakerekedésekhez képest, már csak azért is, hogy a falopásokat megelőzze. Az ára is emelkedett a fának: tavaly 1400-1500 forint volt mázsája – most 2000 forint körül van a Tüzép-telepeken. És nem lehetetlen, hogy november végére teljes fahiány alakul ki – egészen január elejéig, amikor elkezdődhet a jövő évre engedélyezett mennyiség kitermelése.

Miért alakult ki ez a helyzet? A közvélekedés szerint a gázáremelésnek tudható be, vagyis annak, hogy rengetegen állnak-álltak át gázfűtésről fafűtésre. De ez csak az egyik ok. A másik az, hogy az évek óta működő biomassza-erőművek rengeteg fát emésztenek föl. Az uniós csatlakozás kapcsán Magyarország vállalta, hogy a korábban nulla százalék körüli megújulóenergia-fölhasználásunkat 3 százalék körülire növeli, és a mennyiséget 2010-re tovább emeli. Néhány éve már négy nagy biomassza-erőmű működik Magyarországon, amelyek fafogyasztása akkora, hogy már csak külföldi fa behozásával tudnak működni.

Továbbra is épülnek a kis, egy-egy település távhőjét szolgáltató biomassza-erőművek. Nem a környékünkön, mégis hozzájárulnak az itteni tűzifahiányhoz. Hisz a Dél-Alföld gyéren erdősült terület, többet erdősíteni pedig nem tud a Dalerd. Az itteni erdők eddig sem fedezték teljes mértékben a lakossági igényt, ám az ország hegyvidéki területeiről a kereskedések szállíthattak tüzelőt. Csakhogy mostanában már egyre nehezebben kapnak: az ottani fa a biomassza-erőművekbe megy. Így lehetséges, hogy miközben sokkal nagyobb az erdősült terület Magyarországon, mint régebben – egyre több a magán-erdőtulajdonos –, a lakosság ebből még nem sok jót lát. Mert még sok évbe telik, míg az elmúlt esztendőkben ültetett fa kitermelhető lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom