Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Erőszakra erőszak a válasz

Szeged - A cigány önkormányzat elnöke szerint a cigányság „a történelmének legnagyobb szabású demonstrációjára" készül, a Lungo Drom vezetője pedig egy fórumon azt mondta, a szélsőjobboldali radikalizmussal szemben megjelent a cigány etnikai radikalizmus is.
– Nem utcai demonstrációkkal lehet eredményesen fellépni a szélsőjobb ellen, hanem a kormánynak és a politikai pártoknak kell egységesen elhatárolódni tőlük. Az arra hivatott szervezeteknek pedig a meglévő jogszabályokat kell alkalmazni a Magyarországon élő kisebbségeket egyes kijelentéseivel kitelepíteni, megsemmisíteni akaró szélsőséges csoportokkal szemben – nyilatkozta lapunknak Károlyi Sándor Csongrád megyei önkormányzati képviselő, az egyik cigányszervezet, Lungo Drom tagja.

A roma politikus nem hallott a másik nagy cigányszervezet, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökének a felhívásáról. Kolompár Orbán szeptember 20-ára hirdette meg „a cigányság történelmének legnagyobb szabású demonstrációját a Magyar Gárda és a szélsőjobboldal cigányellenes megnyilvánulásai ellen tiltakozva". (A tüntetést ugyanazon a napon tartják Budapesten, amikor a néhány napja megalakult Magyar Demokratikus Charta is demonstrációt rendez. )

Károlyi Sándor annak ellenére kitartott az utcai tiltakozást elvető álláspontja mellett, hogy nemrégiben ő is részt vett azon a tiltakozó demonstráción, amelyet falujában, Apátfalván a Magyar Gárda felvonulása ellen tartottak. Többször is hangsúlyozta, hogy szerinte a cigányoknak nem szabad az utcára vonulni, és ennek a fentebb idézett kijelentésén kívül az is magyarázata, hogy szerinte egy esetleges támadástól nem tudnák őket megvédeni.

Kolompár Orbán szeptember 20-ára hirdette meg „a cigányság történelmének legnagyobb szabású demonstrációját a Magyar Gárda és a szélsőjobboldal cigányellenes megnyilvánulásai ellen tiltakozva
Kolompár Orbán szeptember 20-ára hirdette meg „a cigányság történelmének legnagyobb szabású demonstrációját a Magyar Gárda és a szélsőjobboldal cigányellenes megnyilvánulásai ellen tiltakozva".

A képviselő ugyanakkor „teljes mértékben" egyetértett a Lungo Drom elnökével, Farkas Flóriánnal, aki úgy véli: „Új társadalmi helyzet van, vége a viszonylagos társadalmi békének, átszakadt egy gát a magyar és a cigány oldalon is. A szélsőjobboldali radikalizmussal szemben megjelent a cigány etnikai radikalizmus is, vagyis az erőszakra erőszak a válasz. Így most az a kérdés, meg tudjuk-e akadályozni a tömeges méretű etnikai konfliktusok kitörését." A fideszes országgyűlési képviselő abban látja a megoldást, hogy szerinte fel kell vállalni a balliberális táborral való vitát, és ha kell, az egyetértést is, valamint fel kell vállalni a szélsőjobbal való ütközést, és ha kell, akkor továbbra is az elhatárolódást.

– A hivatalos álláspontunkat még nem alakítottuk ki, a magánvéleményem az, hogy teljes mértékben egyetértek Kolompár Orbán kijelentésével és felhívásával – nyilatkozta lapunknak Varga Ferenc. Az OCÖ Csongrád megyei szervezetének elnöke egyúttal hangsúlyozta, szerinte a kisebbségek ellen irányuló szélsőségek ellen nem jobb- vagy baloldaliként kell fellépni, ő is cigányemberként és nem politikusként nyilatkozott.

Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. tükörkép 2008. szeptember 12. 18:46
  „Remélem nem lesznek fölakasztva páran lámpavasra! És azt is remélem, nem fognak megijedni, és meghúzni magukat! Remélem kolompár ártatlan és remélem nem csukják le! Remélem nem basszák seggbe!”
 • 91. /pépes étel fogyasztással járt/ 2008. szeptember 11. 22:14
  „Kedves Cc !!! A lényegen nem változtat a helyes írási hiba.”
 • 90. Cc 2008. szeptember 11. 20:18
  „88! TANULHATTAK,DOLGOZHATTAK, múlt idő jele a kettő té betű. Akkor sem dolgoztak csak addig jártak be havonta 20 napot, hogy a cspt- kapják. Tanulni sem tanultak, hiába erőszakolta a kádár rendszer mindkettőt. Bűnözni bűnöztek, de nem visították a rendők képébe mint a kolléganőm párjáéba, hogy "sz@pjál le köcsög, mert ez akkor tartós pépesételfogyasztással járt. Munkát meg lehet találni, aki akar(lehet, hogy rangon alulit), de aki a kertbe sz@rik az nem .”
 • 89. MUNKA ÉS BECSÜLET ! 2008. szeptember 11. 19:52
  „Nem egy olyan cigány ismerősöm volt a Kádár rendszerbe, aki egy munkahelyen dolgozott becsületesen 35-40 évet.”
 • 88. TANULHATAK DOLGOZHATAK 2008. szeptember 11. 19:38
  „Cc ! Magyarország 1945-1989 legalább 70- százalékuk.”
 • 87. Cc 2008. szeptember 11. 19:23
  „Erőszakra erőszak, sírjak vagy röhögjek: 2007-ben a cigányok 19 magyart öltek meg, a magyarok egyet sem. A börtönökben a cigányok 70% fölött képviseltetik magukat, erősen felülreprezentálva számarányukat( a gyengébbek kedvéért 20 szorosan felülmúlják a magyarokat a bűnözésben). A Hírszerző nevű, jobboldalisággal nemigazán vádolható holnapon keserűen írják, hogy a Magyar Gárda semmilyen törvényelleneset nem csinált. Erre föl prikezsiaorbán kartázik, közben a VPOP is húzza, keresve rajta csekély 13 millát. Akármelyik cigányvezért nézzük, vagy bűnözö, vagy kegyelmesúr. Évente többezermilliárdba kerülnek, egész iparágak épülnek rájuk(kocsma, játéggép stb), de félnek és kevés a pííz. Mutasson már nekem valaki EGY ORSZÁGOT A VILÁGON, AHOL LEGALÁBB A CIGÁNYOK HARMADA INTEGRÁLÓDOTT A TÁRSADALOMBA!!!!!!!!!! Érdeklődéssel várom.”
 • 86. Ki vannak taszitva a társadolombol 1989 2008. szeptember 11. 19:17
  „Kádár rendszerbe kötelező volt a munka, voltak az alul iskolázotaknak is lehetőségei. A cigányok többsége is tudott alkalmazkodni a rendszerhez,mert volt a munkának becsülete.”
 • 85. KÜLLFÖLDI 2008. szeptember 11. 19:11
  „EMLÉKEZTEK??????? A WESTERN FILMEKBEN MIT MONDTAK A RÉZBÖRÜEKRE, A HALOTT INDIÁN A JO INDIÁN V,RÉZBÖRÜ.”
 • 84. kötekedő 2008. szeptember 11. 18:29
  „rade!
  Kikről beszélsz? Nem értem. Tudathasadásod van?”
 • 83. khm... 2008. szeptember 11. 18:07
  „amáta, nézd csak, itt van egy: Villás Lajos.
  Érdemes megjegyezni a nevét. Olvassátok el, nagyon jó!

  http://portal.c-press.hu/200809093285/belfold/villas-lajos-szegyent-hoztal-ram.html”
 • 82. edsg 2008. szeptember 11. 18:06
  „Az biztos nem jelent majd akadályt, hogy nem engedik el ezeket a munkahelyről... Remélem azért bele lesz mutatva vmi tányérakna, mint rendőrségi fejlesztés.(úgy is megpróbálják felszedni és vinni a vaselepre)”
 • 81. realista 2008. szeptember 11. 17:53
  „10. hozzászólás ÍGY IS LEHET ÉLNI - ÉBRESZTŐ! 2008.09.11. 07:53
  Kedves 10-es!Ugyanezt jónéhány nem romáról is lehet mondani !!!!
  Jó lenne már egyszer tisztességesen hozzáállni a dolgokhoz és emberekhez !!!
  A bűnözőknek pedig azt kell adni - fajra,nemre,korra való tekintet nélkül - ami jár a tettei után !!!!”
 • 80. Humgor 2008. szeptember 11. 17:46
  „Kedves 74.

  Olaszliszkán a tanárember, akit megöltek fényes nappal a lányai szeme láttára, igyekezett nyugodtan és békésen intézni a dolgokat.

  Mezőfalván, a gépkocsi vezetőjét a rendőrők mentették meg, amikor egy szabálytalanül előző, bukosisak és jogsi nélküli cigányok vezett motorral (ami lopott) volt ütköztek

  Igazad van, jobb lenne a békesség és a megoldás keresése, csak nézd meg az én írásaimat.

  De engem is támadtak már meg anno, és azóta nehéz higgadtan kezelni.

  És az, hogy Kolompár Orbán-aki 16 milliót sikkasztott-és most utcára viszi őket megoldás lesz? Nem?

  Tudod ki a cigány gyerek legnagyobb ellensége ma Magyarországon és Közép-Európában.

  1, Saját szülei, mert leszülnek 10 gyereket bele a vakvilágba úgy, hogy a két szülő sem önfenntartó
  2, Az az "álértelmiség" akinek mindig fontos eljátszani a szélsőjobboldali kártyákat.”
 • 79. ha 2008. szeptember 11. 17:31
  „"Erőszakra erőszak a válasz"- és ki az erőszakos?”
 • 78. rade 2008. szeptember 11. 17:04
  „Ezeket a gringókat seperc alatt lesöpörnénk a föld színéről.”
 • 77. ezekiel 2008. szeptember 11. 16:56
  „Szeptember 20. Alkalom a provokációra! Gyurcsányon, úgymint Ceausescun, csak a VÉR segít. Ne menjen el senki! Romák se!! Gyurcsány pedig megérdemli a sorsát! http://barikad.hu/node/18003”
 • 76. dfsdffsd 2008. szeptember 11. 16:34
  „magyarok! "a te születnél olyan családban ahol ezek a hagyományok és nagy a szegénység" Milyen hagyomány??? A világra hozni iskolázatlanul 5-6 gyereket?”
 • 75. beautiful dreamer 2008. szeptember 11. 16:32
  „Például kit,kedves AMÁTA?”
 • 74. Nyugodtan, békésen, empátiával 2008. szeptember 11. 16:16
  „Gakara? Kedves Gakara!
  Komolyan gondoltam, és csak megismételni tudom: Miért nem lehet elérni, hogy segítsünk egymásnak akár közvetlenül, akár közvetve?
  Miért van az, hogy szinte minden cikk gyűlölködésbe csap át?
  Azoknak van igaza, akik a problémák megoldására keresnek válaszokat vagy tesznek javaslatokat.

  Segítsetek bőrszínre tekintet nélkül!”
 • 73. Gakara 2008. szeptember 11. 15:43
  „Kedves 71. hozzászóló! Ne hergeld feleslegesen a tömeget.”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorra büntették a gólyákat Szegeden

Szeged - Sorra büntették meg a szegedi tömegközlekedési eszközökön az elsőéves egyetemistákat, mert beiratkozásukig diákigazolvány és iskolalátogatási papír hiányában nem tudták igazolni, valóban jogosultak a diákbérletre. Tovább olvasom