Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Erőt ad a zsidóknak a pészah

Magyarországon négy nagy történelmi egyház - katolikus, református, evangélikus, zsidó - létezik. A zsidóságnál ezen időszakra eső ünnep a pészah, az egyiptomi kivonulás ünnepe. Ez is, mint a keresztény húsvét tavasszal, a természet éledésével párhuzamosan kezdődik, ebben az évben április 19-én, péntektől április 27-éig, szombatig tart.
– A pészah idén valóban egy időpontra esik a keresztény húsvéttal, ám sok közös vonás nincs bennük. A pészah az Egyiptomból való szabadulás ünnepe nálunk. A fizikai és szellemi értelemben vett szolgaság magunk mögött hagyására emlékezünk, ám nem csak történelmi megemlékezés ez, fontos, hogy úgy éljük meg, mintha velünk is megtörténne – magyarázta Schwarcz Péter rabbihelyettes. A szegedi zsidó hitközösség vallási vezetője úgy fogalmazott, ez az ünnep erőt ad számukra ahhoz, hogy túllendüljenek saját nehézségeiken. Ennek fontos része a széder este, az ünnep első két napja, itt meghatározott rendben emlékeznek múltjukra és arra, hogy miként is történhetett meg szabadulásuk. Héber nyelven olvassák fel a Haggadát, a zsidóság késő ókori szertartáskönyvét, közben a széder tálról fogyasztják az eseményeket szimbolizáló ételeket, és a Haggadában leírt négy pohár bort.
A zsidók az eseményeket szimbolizáló ételeket és a Haggadában leírt négy pohár bort fogyasztják. Fotó: Dreamstime
A zsidók az eseményeket szimbolizáló ételeket és a Haggadában leírt négy pohár bort fogyasztják. Fotó: Dreamstime
A rabbihelyettestől megtudtuk, a nyolc nap alatt az első két este a legkülönlegesebb, ma már az első széder estet általában közösségben, míg a másodikat családtagjaikkal és ismerőseikkel ülik meg. Az ünnep nyolc napja alatt csak kovásztalan ételt fogyasztanak, a pészah alatt a házukban semmilyen – búzából készült – kovászos dolog nem lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres parkolók, magas bérleti díjak: végét járja a szegedi Cserepes sori piac

Üres parkolók, magas bérleti díjak: végét járja a szegedi Cserepes sori piac
Több mint 4000 forintot kérnek négyzetméterenként a Cserepes sori piacon az árusoktól, akik azt mondják, ennyiért a szegedi belvárosban üzlethelyiség jár. Azt állítják, a pénzükért cserébe semmi sem kapnak, szerintük hamarosan lehúzhatják a rolót. Tovább olvasom