Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Értékes a megszólítás is

Ismeretlen Móra-levelet vásárolt az íróról elnevezett szegedi múzeum. A levél önmagában nem lenne különlegesség, de a benne leírt régészeti információk miatt rendkívül értékes.
Horváth Ferenc megbízott igazgató a Móra-levéllel. Fotó: Karnok Csaba
Móra Ferenc életművét már számosan kutatták, sok jelentős kérdéshez mégsem nyúltak még. Ráadásul Móra grafomán volt, így rengeteg kézirata maradt fenn. Hetek alatt előállt például egy regénnyel, ha szorította a határidő, emellett teljesítette napi újságírói penzumait, és régészeti feltáró munkát vállalt. Szépen kanyarított, majdnem olvashatatlan levelei között sok a rövid, udvarias frázisokkal dús, de vannak fontos információkat tartalmazó levelek is. Ritkán bukkan fel ismeretlen, a legtöbb már köz- vagy magánygyűjteményt gazdagít. Több száz példányt őriz a szegedi múzeum, a városi és az egyetemi könyvtár.

– Minden levél fontos egy író személyiségéről alkotott képhez, de ez a két hete felbukkant ismeretlen írás kuriózum – magyarázta Lengyel András, a Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténésze. 1913. július 8-án íródott, és a határ túloldalán fekvő vajdasági Csókán folytatott újkőkori ásatásról szól, amelyet Móra hét éven át vezetett. Tömörkény István, az akkori múzeumigazgató kezdte a feltárást, majd rátestálta a fiatal könyvtárosra.
Móra megfogta vele az isten lábát, mert rendkívül gazdag úgynevezett lakóhalmot talált. Tanulmányokban dokumentálta a kutatást, sőt rajzaival illusztrálta is. És mivel egyszerre mindig több lovat ült meg, újságíróként tárcákban, cikkekben népszerűsítette a munkát.

– Értékes már a „Kedves Marcikám" megszólítás is, ami a kolozsvári egyetem régészprofesszorának, Roska Mártonnak szólt – értékelte Horváth Ferenc régész, a múzeum megbízott igazgatója. – A baráti hangnem arra utal, hogy Móra szoros munkakapcsolatot ápolt a tudóssal. Tőle tanulta a mesterséget, hiszen akkoriban nem képeztek régészeket az egyetemen. A levél fontos kapocs az általam Nagyfa mellett végzett gorzsai feltárásokhoz. Ráadásul a vajdasági lelőhely azóta megsemmisült, széthordták az ottani leleteket.


Nem volt nagy pénz

Az egyetlen, debreceni hagyatékból előkerült Móra-levelet magántulajdonos ajánlotta fel megvételre a szegedi múzeumnak. Évente legfeljebb egy-két levél bukkan fel. A fontosabb darabokat a gyűjtemény igyekszik megszerezni – a mostani vételárát a további licitekre tekintettel nem sikerült kiderítenünk. Csak annyit tudtunk meg, hogy „nem volt nagy pénz". A Móra-kéziratokat árveréseken középáron lehet megszerezni. József Attila számít még mindig divatos befektetésnek, Kosztolányi Dezső ára felfelé mozdul, Szabó Lőrinc viszont méltatlanul olcsón hozzáférhető. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol legyen Gregor József szobra?

Gregor József özvegye felajánlaná a Szegedi Nemzeti Színháznak a művész bronz mellszobrát. A… Tovább olvasom