Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Értékes telefonokkal üzleteltek, 900 millió forinttal károsították meg az állami költségvetést

Egy Dél-Alföldről irányított bűnszervezet vezetőit és tagjait vették őrizetbe a NAV pénzügyi nyomozói. Több mint négymilliárd forint értékű iPhone-nal és más értékes telefonnal üzleteltek, miközben az áfát megpróbálták visszaigényelni, jogtalanul.
A gyanú szerint egy 25 éves és egy 51 éves szegedi férfi irányította azt a bűnszervezetet, amely Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás telefonkészüléket. A futárszolgálatokkal hozatott árut egy be nem jelentett budapesti telephelyen szortírozták, majd áruházak parkolóiban, illetve egy épületgépészeti és két biztonságtechnikai cégnél pakolták át a vevők gépjárműveinek csomagtartójába. Jellemzően lengyel és szlovák cégeknek értékesítettek. Egy-egy alkalommal 50-60 millió forint értékű telefonszállítmány is lapult a személygépkocsik csomagtartójában, illetve utasterében.
 
Fotó: NAV

Azért, hogy az üzlet után Magyarországon jelentős áfát tudjanak visszaigényelni, egy belföldi számlázási láncolatot építettek a rendszerbe. Ezzel a módszerrel közel egymilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. Nemcsak a hozzájuk köthető cégek nevében igényeltek vissza áfát, hanem ezt a lehetőséget biztosították épületgépészettel, illetve biztonságtechnikával foglalkozó társaságoknak is.
 
A pénzügyi nyomozók több mint ötven helyszínen, az ország különböző pontjain foglalták le a bűncselekmény bizonyítékait.
 
A keletkezett kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket, készpénzt és a frissen befutott telefonszállítmányt is lefoglalták. A keletkezett kár a zár alá vett vagyontárgyakkal megtérülhet.
 
A bűnszervezet két irányítóját és kilenc társukat bűnszervezetben elkövetett, költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként és őrizetbe vették őket. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázrobbanást idézett elő a szegedi férfi, vádat emeltek ellene

Gázrobbanást idézett elő a szegedi férfi, vádat emeltek ellene
A férfi földgázüzemű gépjárműjébe házilag, szabálytalanul gáztartályokat szerelt be. Az egyik… Tovább olvasom