Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Érvágás az egynapos sebészeti ellátásban

Kistelek - A kisteleki egynapos sebészet tavalyi teljesítményének csak 70 százalékát fizeti ki idén az OEP. Már az év elején elérték az elvégezhető beavatkozások kétharmadát, az orvosok így hetente egyszer műthetnek csupán.
A magánhitelből épült nappali kórháznak a 25 százalékkal megnövekedett törlesztőrészletek is komoly érvágást jelentenek.

Mint azt korábban tudattuk olvasóinkkal, 2007-ben a megyében a makói és a vásárhelyi kórház mellett a Kisteleki Egészségügyi Kht. nyert pályázatot egynapos sebészet finanszírozására. 2007 júliusában írták alá a finanszírozási szerződést a megyei egészségpénztárral, novemberben pedig megkezdődtek a műtétek a 185 millió forintból épült, 420 négyzetméteres létesítményben.

Most nagy a gond. – Pályázatunkban 1000 OEP-finanszírozott műtét szerepel, de az egészségpénztár 25 százalékos növekedést ígért a műtéti számokban, valamint azt, hogy a múlt évben fel nem használt finanszírozási keretet szétosztja a jól működő intézmények között. Ez nem történt meg – mondja Vígh József, a rendelőintézet vezetője.

Nehezen kap lábra az egynapos sebészeti ellátás – pedig negyedannyiba kerül, mint a hagyományos. Fotó: Segesvári Csaba
Nehezen kap lábra az egynapos sebészeti ellátás – pedig negyedannyiba kerül, mint a hagyományos. Fotó: Segesvári Csaba

A nappali kórház nagyrészt magánhitelből épült – a forint gyengülése miatt svájci frank alapú hiteleik 25 százalékkal növekedtek. Tavaly 806 betegük volt, ezért 343 hbcs-t (homogén betegségcsoportokba történő besorolás, ez a bázisteljesítmény adja az intézeti alapdíj alapját) kaptak – ez 50 millió forintos éves bevételt jelent.

A fül-orr-gége gyógyászati, kardiológiai, kézsebészeti, nőgyógyászati, ortopédiai, sebészeti, szemészeti, traumatológiai, urológiai műtéteket végző intézmény tavalyi teljesítményének csak 70 százalékát fizetik ki. – Arra sem elég, hogy a vízcsapot kinyissuk – fogalmaz Vígh József, aki szerint érdeklődés lenne az egynapos beavatkozások után, de kapacitásgondjaik vannak: a beígért teljesítmény-volumenkorlát emelése elmaradt, így már az év elején az éves keret kétharmadát kihasználták. Nincs várólista, de a külsős orvosok emiatt hetente egyszer vagy havonta 2–3-szor műthetnek csupán. Egyes traumatológiai beavatkozásokra 60, szürkehályog-műtétre 40, aranyér-operációra 36 napot kell várni az intézmény honlapja szerint.

Így a beavatkozásokat most más intézményekben, hagyományos kórházi ellátásban végzik, ahol átlagosan 5–7 napot tölt kórházban a beteg. Az egynapos sebészeten akár 6 óra múlva hazamehet a páciens (kontrollra később vissza kell jönnie). Utóbbi ellátási forma becslések szerint negyedannyiba kerül.

Lemaradva


Mint nemrégiben megírtuk: a makói kórház egy esztendeje átadott,
5 millióból kialakított egynapos sebészeti részlegén 2500 beavatkozást lehetne elvégezni, de az egészségbiztosító csak 1100-ra kötött az intézménnyel szerződést - és ebből is csak 663-at tudtak elvégezni a finanszírozás visszásságai miatt. A szemészeti műtétekre már 7–8 hónapot kell várni. Míg 2004-ben Angliában a sebészeti műtétek 53, Dániában 52 százalékát végezték egynapos ellátásban, e statisztikában a magyar adat csupán 2,1 százalék volt.

Olvasóink írták

  • 1. geza 2009. június 23. 12:27
    „Cél az egészségügy csődbe vitele, majd eladása biztosítóknak, külföldieknek.
    Mindent így adnak/adtak el. Előbb csődbe visszük, majd kicsi pénzé eladjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év alatt 14 millió forint adomány

Szeged - Jótékonysági juniálist rendezett tegnap a Szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club. Ebben… Tovább olvasom