Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Érvek és ellenérvek az otthonszüléssel kapcsolatban

Súlyos állapotba került egy csecsemő, akinek az életét később a kórházban sem tudták megmenteni a múlt héten. Az otthonszülés közben történt tragédia és az alternatív szülés hiányzó szabályozása kapcsán egy szakembert és egy kismamát kérdeztünk.
Súlyos állapotba került egy csecsemő, akinek az életét később a kórházban sem tudták megmenteni a múlt héten. Az otthonszülés közben történt tragédia és az alternatív szülés hiányzó szabályozása kapcsán egy szakembert és egy kismamát kérdeztünk az itthon kuriózumnak számító, de egyre inkább terjedő megoldás kockázatairól és előnyeiről.

Egy tragikus eset kapcsán került ismét a szakmai és közérdeklődés középpontjába az otthonszülés kérdésköre: egy fiatal nő csecsemőjét nem sikerült időben világra segítenie a Szegedről elszármazott szülész-nőgyógyásznak, Geréb Ágnesnek. Szülés közben komplikációk adódtak: a baba válla elakadt félúton, s mire a kórházba értek velük, az újszülött meghalt. Az otthonszülés egyik legfőbb hazai propagálóját, Geréb Ágnest az eset és az alternatív szülés készülő szabályozása kapcsán szerettük volna megkérdezni. Az orvosi kamarából korábban kizárt szakember azonban azt mondta: nem kíván a továbbiakban erről nyilatkozni, és egy nála szülő nőt ajánlott maga helyett.

Az anyuka, Kende Anna szerint azok a nők, akiknek terhessége alacsony rizikójú, kis szakmai segítséggel akár otthon is világra segíthetik gyermeküket. Ő az első gyerekét szülte így, és a második, harmadik terhességnél is csak azért választotta a kórházat, mert veszélyeztetett terhes volt. Az anyuka szerint bár élni kell az orvostudomány vívmányaival, a terhességet nem szabad betegségnek tekinteni – így átlagos esetben orvosra sincs szükség a gondozásnál és a szülésnél.

Érvek itt és ott

Az otthonszülés mellett szól, hogy a vajúdás egy átlagos terhességnél biztonságosabb lefolyású, ha nem befolyásolják gyógyszerekkel; az újszülött az anyával maradhat, nem szakítják el tőle, így nem éri sokk a babát, és bármikor szophat; illetve megmarad a szülés intimitása. A kórházi szülés melletti érv, hogy bármikor, bármilyen komplikációnál elérhető a kellő számú szakember, műtő, eszköz, műszer; fertőzésmentes a környezet; ugyanakkor a kellemes, otthonos élettér is biztosítva van.

Hollandiában és Nagy-Britanniában is szakképzett bábák/szülésznők vezetik le a szülést, és előtte segítenek megállapítani, hogy a terhesség mennyire kockázatos. Ha magas a rizikófaktor, ott is kórházba szállítják szülés előtt a várandós kismamát. A két országban viszont léteznek pontos szakmai előírások az otthonszülés biztonsága érdekében – míg hazánkban ezek a viszonyítási pontok egyelőre hiányoznak. Külföldön a mamák és babáik biztonsága érdekében megvan a kellő információáramlás is a bábák és a kórházi szülészek között – nálunk ez sincs meg.

– A családi szülőszoba, az alternatív szülészet, a kellemesen otthonos környezet ma már szinte minden intézményben megtalálható, és a kismamának is kilenc hónapja van megtalálni a számára leginkább megfelelő hozzáállású, munkamódszerű, megbízható szakorvost – mondta el Daru József, a szegedi női klinika szülész-nőgyógyász docense.

A több mint harminc éve praktizáló szakember szerint egy egyetemet végzett orvosnak mindenféle körülmény között tudnia kell segítenie egy szülő nőn. Ellenben ha szándékosan otthoni szülésre készíti föl a nőt, azzal veszélyeztetheti az anya és a baba egészségét, életét. Egy lakásban ugyanis – a sterilitás hiánya mellett – komplikáció esetén nincs kellő számú szakember (például a gyermekgyógyász vagy másik szülész szakorvos), továbbá hiányoznak a sürgősségi ellátás feltételei (műszerek, eszközök, gyógyszerek) is. Ilyenkor akár négy-öt percen is múlhat, hogy oxigénhiányos állapotba kerül-e a gyerek – így szállításra sokszor már nincs is idő. Úgy véli, az otthonszülés – jelenlegi szabályozatlanságával – bizonyos szempontból visszalépés az ötvenes évekbe. Akkor ugyan a nők jelentős része valóban otthon szült, magasabb volt a csecsemőhalandóság, és sok anyuka is belehalt a szülésbe. A kórházi intézményrendszer adta biztonságot ezért nem pótolja az otthon lágy melege.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borost és Bochkort kalitkába zárták

Szeged - Szegedről, a Széchenyi térről szólt kedd reggel a Sláger rádió reggeli műsora, a Bumeráng.… Tovább olvasom