Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Esőkárok, pincétől a padlásig

Katasztrofális hatása volt a tegnapelőtti zivatarnak Szegeden és a megyében a lakóterületeken. Volt, ahol másfél méteres vizet kellett kiszivattyúzni a pincéből, és volt, ahol beázott a tető, átázott a padlás, csöpögött a mennyezet, becsapott a villám. A mezőgazdaságnak azonban nagyon sokat használt a már régóta várt csapadék.
A szegedi Szivárvány utcában villám csapott egy házba.
– Épp lefeküdni készültem, amikor néhány perccel fél tíz előtt hangos csörömpölésre riadtam fel. Szinte az egész ház beleremegett, legjobban egy enyhe földrengéshez hasonlítanám. Közvetlenül utána elment az áram. Néhány perc múlva hallottam a szomszédok kiáltozását: Tűz van! Villám csapott a házba! – számol be a vasárnap este történtekről Szabó Batancs Gábor, a Szivárvány utca és a Móra utca sarkán álló társasház közös képviselője. – Felmásztam a tetőtérbe, akkor még égett a szigetelőfólia és a kábelek. Még mindig érződik az égett műanyag szaga.

Utolsó szivattyú

Ismét beázott – immár harmadszor – a Horváth Mihály utcai volt Pinceszínház, innen szivattyúzták a vizet utoljára, tegnap délután a tűzoltók. – Most beigazolódott az a műszaki megállapítás, amit tavaly nyáron készíttettünk. Eszerint az udvar vízelvezetése nem megoldott, az egész házat rekonstruálni kell, hiszen az új helyünkön, a Dugonics téren egyetlen csepp víz sem folyt be a pincébe – mondta Kancsár József igazgató. 

Szerencsére nem volt nagy a tűz, gyorsan vizet hoztunk és el is oltottuk, mire kiértek a tűzoltók. A villámcsapás következtében szinte az egész házban és a szomszédos épületekben is tönkrementek az elektromos berendezések. A villanyszerelők éjfél körül értek ki, így nem maradtunk áram nélkül. Internet, kábeltelevízió viszont azóta sincs és a kaputelefon sem működik – mutatja a közös képviselő. – Szerencse, hogy nem történt nagyobb kár, habár a villámcsapáson kívül néhány garázsba is befolyt a víz. A hasonló esetek megelőzése végett villámhárítót fogunk felszereltetni.

A nagyállomáshoz közeli Bánomkert soron álló magánházak pincéit is elöntötte az esővíz. A környékben lakóktól megtudtuk, a házak és a garázssor közötti utcarészen térdig érő esővíz csak reggelre szívódott fel.
Még javában esett az eső, amikor a tűzoltók elkezdték a víz kiszivattyúzását a legveszélyeztetettebb pincékből – a legtöbb helyen méter, másfél méter magasan állt a víz.
Szegeden huszonegy helyre vonultak ki szivattyúzni a tűzoltók, Hódmezővásárhelyen négy, Makón egy pincéből kellett eltávolítani a vizet. S még tegnap is mentek több helyre, Szegeden négy pincéből kellett vizet szivattyúzni.

A határban

Az esőzés csak néhány napos szünetet jelent a locsolásban – a mezőgazdasági területeken. A vízügy szivattyútelepei készenlétben várják, hogy ismét vizet kell a csatornákba továbbítaniuk a folyókból – tudtuk meg Priváczkiné Hajdu Zsuzsannától, az Atikövizig szakemberétől. A fűszerpaprikának életmentő volt az esőzés – hívja föl a figyelmet Somogyi György, a Fűszerpaprika Kutató-fejlesztő Kht. szegedi kutatási osztályának vezetője. A korábbi, aszályos időszakban vetett fűszerpaprika ugyan részben kipusztult, illetve csak jelentős öntözési költséggel lehetett megmenteni. Azoknak, akik azonban ezután kezdik a palántázást, sok pénzt megtakarított az eső.

Mint a Csongrád megyei tűzoltóságtól megtudtuk, kizárólag abban az esetben vonultak ki, ha elektromos vezetékeket fenyegetett a víz, illetve olyan értékek kerültek veszélybe, amelyekről azonnal el kellett távolítani a vizet. A kiszivattyúzással ugyanis nagyon kell vigyázni: ha a környező talaj még telve van, újra feltöltődhet vízzel a pince – miközben még a talaj is beomolhat, megindulhat a ház alatt a föld.

Nemcsak pincékben okozott gondot a vihar, hanem a padlásokon is. Több mint harminc helyről érkezett bejelentés Szegeden az IKV Zrt.-hez: tetőket rongált meg a szél, és áztak be padlások, másutt az eldugult esőcsatorna okozta a beázást. A Vár utcában három lakás ázott be, úgy, hogy a vakolat is leesett a mennyezetről – tudtuk meg Blidár László műszaki irodavezetőtől. Helyszínenként átlag ötven-százezer forintos károkat okozott az eső; a járulékos munkák sokszor többe kerültek, mint maga a kárelhárítás. Ott, ahol a lakások nagyobb része magántulajdonban van, a közös képviselők intézkedtek a károk elhárításáról.


Vásárhelyen, Makón szivattyúztak

Több helyszínre is riasztották a vásárhelyi tűzoltókat a hét végi eső után. Vizet kellett szivattyúzni a Zrínyi utcán, az Erzsébeti úton két helyen, illetve a Konti utcában. A Kaszap utcai aluljárót elöntő esővizet is el kellett vezetniük, vihar miatt ledőlő fáról, vagy kéményről azonban nem kaptak bejelentést. Makón a Bethlen utcában egy magánház udvarából kellett a vizet kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak az utcára – másutt nem okozott komolyabb gondot az eső. Az egyébként mély fekvésű Honvéd városrészben is mindenhonnan el tudott folyni a csapadék. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásfelújítás: egy hónap és legalább egymillió forint

Aki azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapok alatt csinosíttatja ki lakását, nem árt, ha legalább… Tovább olvasom