Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Este tízkor zsíros deszkát kennek a tanárok

Az idén túljelentkezés volt az ötturnusos, szegedi önkormányzati tulajdonú balatonkenesei gyermektáborba. Szegedről összesen ötszáz általános iskolás nyaralhat a tavaly felújított faházakban. Bár nyoma sincs az egykori úttörőzésnek, a takarítási és a szobarendverseny még mindig tetszik a nebulóknak.
A Balaton felejthetetlen élmény a gyerekeknek A szerző felvétele
A balatonkenesei önkormányzati gyermeküdülőben már semmi jele az úttörős külsőségeknek: a száz szegedi felső tagozatosra felügyelő hat tanár nem piros nyakkendővel a nyakában vezényli a programokat, úttörősíp sincs a kezükben, és a bejáratnál sem fogadnak szalutáló, rakott szoknyás, a hőségben kitartóan tikkadó nebulók. A főtéren nem lobog zászló, és a gyerekek nem gyakorolják a mozgalmi dalokat.

Az evés ideje

A „Mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám..." kezdetű és számtalan átköltött változatban népszerű induló helyett a tavaly harmincmillió forintért felújított faházakból a legújabb slágerek hallatszanak. A nagyobbacska, hetedikes-nyolcadikos lányok a bikini fölött a kikeményített, élére vasalt fehér ing és sötét szoknya helyett szexisen magukra csavart, karibi mintázatú, lenge selyemruhát viselnek.

A Tabán általános iskolában a nyáron végzett Varga Ágnes és a Békében tanuló Ibrahim Ádám is azt fejtegeti, hogy a suli kötöttsége után „frankó" a tábori szabadság. Ha valaki betartja az érkezéskor ismertetett játékszabályokat, akkor itt csak jól érezheti magát, mert a tanárok mindenben partnerek. Gégény Gáborné táborvezetőnek és a tanároknak – Bánszky Jánosnénak, Ótott Ildikónak, Kecskésné Bujdosó Juditnak, Fleisz Rudolfnénak és Ábrahám-Furusné Erdei Évának – nincs is gondja a tanulókkal. A tíz nap alatt – amiért a gyerekek 15 ezer 500 forintot fizettek – csak a reggeli, a tízórai, az ebéd, az uzsonna és a vacsora időpontja a fix. A gyerekek az egy kilométerre lévő balatoni strandra járnak, ahol délelőtt és délután kedvükre fürödhetnek, játszhatnak.

Visszajárnak a nagyok

– Nyaranta Szegeden úszótáborokba jártam. Már kicsit untam,
Rend a lelke mindennek

Az úttörővezetők nagy találmánya volt a takarítási és szobarendverseny, amit máig megőriztek a táborok vezetői. Lényege: a gyerekeknek minden reggel ki kell takarítani és rendbe kell tenni a szobát. A legtöbbnek nem megerőltető a feladat, de van, akiről bizony kiderül, hogy otthon nem szokott beágyazni, és a házimunkában segíteni. A többiektől azonban gyorsan megtanulják, hogyan kell a takarót összehajtani, és a seprűnek melyik végét kell fogni. 
szerencsére megtudta anyukám, hogy van ilyen tábor a Balcsin. Nagyon jó a víz, jövőre is visszajövök – mondja a tabános Balogh Tímea. Nem ő az egyetlen, aki néhány nap után már eldöntötte, hogy repetázni fog. Éppen tegnapelőtt érkezett látogatóba Horváth Gergő és Gárdonyi Dániel. Gergő most nyert felvételt a Szent István Egyetemre, de még mindig visszavágyik, hiszen nyolcévesen kezdte itt a táborozást.

– Nosztalgiázunk, amikor benézünk a táborba a régi tanárainkhoz. Tulajdonképpen most is azt csinálják a gyerekek, mint mi: fociznak, tollasoznak, pingpongoznak, csocsóznak, zenét hallgatnak, táncolnak, részt vesznek kézműves-foglalkozásokon, és nagyokat fürdenek – mondja Dani, majd természetesen előkerülnek az emléktárból a különböző tábori csínytevések, az ugratások. A nagyfiúk elámulva nézik a hat-nyolc ágyas, teljesen felújított épületeket. Már csak a légkondi hiányzik – jegyzik meg. Az épületek ugyanis nagyon melegek, de szerencsére éjszakára a Balaton mellett lehűl a levegő, és jót lehet aludni. Hivatalosan a takarodónak is van időpontja, de a táborvezető ezt nem veszi szigorúan.

Szegény Karcsi bácsi és a főzelék

Még a felhőszakadás is öröm

Vihar söpört végig a Balatonon ottlétünkkor. A táborozók épphogy leértek a strandra, már fordulhattak is vissza. Bőrig ázva értek a táborba, de nem volt nyafogás: előkerültek a pingpongütők, a kártyák és a törülközőbe csavart lányok, fiúk „élvezték" a felhőszakadást.  
– Éjfél előtt azért már szuszog a tábor – jegyzi meg a táborvezető, aki arra is figyel, ha a bőséges, napi ötszöri étkezés után valaki megéhezne, ne korgó gyomorral feküdjön le. Nem rest egyik nevelő sem zsíros kenyeret kenni, akár este tízkor! A gyerekek annyit repetáznak az ebédből, amennyit akarnak – tudjuk meg a Madách általános iskola kézi- és vízilabdásától, Molnár Dávidtól és a tabános Börcsök Balázstól.

– Karcsi bácsi nem smucig. Addig adja a kaját, míg jól nem lakunk – mondják a srácok. Szegény Károly, a helyi vendéglős már nyolcadik éve szolgálja ki a gyerekeket. Az utolsó tábori vacsorára mindig a gyerekek kívánságait teljesíti. A rántott hal, a rántott sajt és a pizza volt eddig a menő. – A főzelék az nem megy – árulja el Karcsi bácsi, aki a tábor gondnoka is. De az ő jelszava is ugyanaz, mint a nevelőké: mindent a gyerekekért, míg vissza nem élnek a bizalommal. Az eddigi négy turnusban – még lesz egy – a gyerekszleng szerint: semmi gáz nem volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határok félig leomlottak

Tegnap „akadálymentesítették" az átkelést Horgoson, vagyis az országhatár szerb oldalán. A már… Tovább olvasom