Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Esti nyilatkozat és eskü

„Szegedi nyilatkozatot" olvastak fel a tegnap esti kormányellenes tüntetésen, Gyimesi László képviselőjelölt pedig megeskette a résztvevőket, hogy rákényszerítik a kormányfőt a törvények betartására. Hétfőn este a Rákóczi téren gyülekeznek újra a tüntetők.
Fotó: Segesvári Csaba
A kormány ellen napok óta tüntetők tegnap este a szegedi Dugonics téren gyülekeztek, ahol óriási „Szeged" feliratú zászlót feszítettek ki a központi egyetemi épület elé. A gyülekezőhelyen az eddigiektől eltérően nem voltak beszédek és jelszavak, szlogenek sem hangzottak el.

A Dugonics térről a Tisza Lajos körútra mentek, az élen az estéről estére nagyobb szerepet játszó Péter Árpád haladt. A kiskörúton a már megszokott szövegeket skandálták: „Mondjon le", „Ria, ria, Hungária", „Megvédjük a Hír Tv-t". Az útvonalat a rendőrség biztosította, a forgalom leállt. Egyre többen csatlakoztak a menethez, és mire a Kossuth Lajos sugárúton át a múzeumhoz értek, mintegy 700 főnyire duzzadt a tömeg.

A közművelődési palota előtt Péter Árpád mondott beszédet, azt kérte, Gyurcsány Ferenc vonuljon ki a politikai életből. Felolvasott egy szöveget, amelyet „Szegedi nyilatkozatnak" nevezett, és amelyben az állt, hogy Szeged polgárai követelik a kormány azonnali lemondását és a miniszterelnök felelősségre vonását. Kérik továbbá a választási törvény felülvizsgálatát, hogy a képviselők visszahívhatók legyenek.

Tegnap a Dugonics téren gyülekeztek a szegedi tüntetők. Fotó: Segesvári Csaba
Gyimesi László, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje megeskette a tüntetőket: „...esküszöm, hogy hazámhoz és annak népéhez hű leszek, törvényeit, alkotmányát és alkotmányos alapelveit megtartom és erre Gyurcsány Ferencet is rákényszerítem, Isten engem úgy segéljen!" Az önkormányzati képviselőjelölt bukott diktátornak nevezte a miniszterelnököt, és azt mondta, mivel „Gyurcsány köztisztviselő és mi vagyunk a főnökei, fegyelmi eljárást indítunk ellene".

Más politikus nem volt fölfedezhető a tüntetők között, viszont megint sokan vitték el magukkal kisgyermekeiket. Egy kétéves és egy négy év körüli például síppal a szájában szaladgált a tüntetők között, és fújtak, fújtak... Az új szlogenek: „Jó az autónk, rossz a kormány", „Pakolj, Gyurcsány, csomagolj, takarodj a kormányból". Volt szavalat és népdaléneklés, nem lengtek viszont jobbikos zászlók.

Bejelentették hogy ma és holnap nem lesz tüntetés, az Európa-fesztivál rendezvényein mint szegedi polgárok vesznek részt, hétfőn viszont mint tüntetők a Klauzál téren gyülekeznek, majd a Rákóczi térre, a megyeháza elé mennek.


Bokrok alól, célkereszt

Az önkormányzati cégek alkalmazottai „a bokrok alól" lesik és összeírják a szegedi tüntetések résztvevőit – nyilatkozta tegnap az egyik televíziónak Oláh János polgármesterjelölt.
– Oláh János mindent megtesz azért, hogy a felhevült tömeg célkeresztjébe Botka László polgármestert állítsa. Természetesen sem az önkormányzat, sem az önkormányzat cégeinek alkalmazottai nem tesznek ilyesmit. Az a rendőrség feladata – közölte Solymos László alpolgármester.

Negyven-ötven tüntető Makón

A csütörtökinél jóval kevesebb, mintegy negyven-ötven ember vett részt tegnap este a makói kormányellenes tüntetésen. A fő szervező, Fazekas Ferenc a Kossuth-szobornál nemzetiszínű zászlókkal gyülekező demonstrálóknak azt a petíciót olvasta fel, amit az MTV ostroma előtt nem engedtek beolvasni a köztelevízióban, emellett a Kossuth téri tüntetők államfőhöz intézett proklamációját ismertette. A menet aztán a már ismert jelszavakat skandálva vonult végig a makói belvároson. Arról is beszéltek, hogy a tüntetők egy része ma csatlakozik a budapesti Kossuth téren tiltakozókhoz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi kétszázezer fixszel

Sok vagy kevés a 200 ezer forint feletti politikusi fizetés az önkormányzatoknál? A kisebb… Tovább olvasom