Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Eszenyi Enikő nőiségei

Szeged - Húszévesen azt a tanácsot kapta: most operáltassa meg a mellét, különben nem lesz színésznő belőle. Inkább kitömte. Eszenyi Enikő színművész, rendező a nőről mint olyanról beszélt a szegedi Belvárosi moziban.
A nő. Ez volt a címe és a témája annak a három előadásból álló rendezvénynek, amelyen Popper Péter pszichológus, Vámos Miklós író és Eszenyi Enikő színművész, rendező mondta el véleményét. A nőről a nőtől akartunk hallani, ezért Eszenyi Enikő előadását hallgattuk meg a Belvárosi mozi nézőterén.

A nő beszélgetőtársa egy férfi volt: Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház művésze, aki kilométeres messzeségből közelítette a témát. Beszéltette Enikőt az érettségiről, a főiskolai felvételiről, utazási szokásairól és a főzésről. Kiderült: noha tud töltött káposztát is készíteni, de már nem eszik ilyesmit. Makrobiotikus főzőtanfolyamra járt. Minden érdekli, ami „nagyon originál, régi és kipróbált". Az állandó reflektorfény okozta szemérzékenységet öngyógyítja: hálószobájában egyáltalán nincs világítás. A nappaliban pedig nincs fűtés, a hőmérsékletet az üvegablakok szabályozzák. Ha nem muszáj, Enikő nem sminkel, a szegedi előadás tiszteletére is csak az autóban dobott fel némi festéket. A kérdező szerepét itt az egyik néző vette át azzal: a közönség kevesebb életrajzi adatra és több női titokra kíváncsi Eszenyivel kapcsolatban. Például arra, hogy milyen nőként rendezni.

Eszenyi Enikő nőiségei. Fotó: DM/DV
Eszenyi Enikő nőiségei. Fotó: DM/DV

– Amikor elkezdtem rendezni, hagytak – válaszolta, de hozzátette: Prágában, Amerikában jobban elfogadják a női rendezőt. – Ez a nőiségből is következik. Ha egy próbán ordibálok, az akusztikailag más. Egy nő kellemetlenebbül ordít, mint egy férfi. A fiúktól jobban elfogadják.

A kudarcból „kicsavarodó" jó

Hogyan éli meg a pálya kudarcait? – akarta tudni egy középkorú nő. – Ha valami nem sikerül, felteszem a kérdést: eleget dolgoztam-e érte. Ha benne van az a munkamennyiség, energia és szív, ami kell. és mégsem sikerült, akkor is bízom benne, hogy mégis lesz eredménye, hogy végül ki fog csavarodni belőle valami jó.

A klasszikus – hogyan lehet karriert, családot, nőiességet összeegyeztetni – kérdésre közölte: nincsenek gyerekei, ezért a család hiányzik az összeegyeztetendő elemek közül. Miért nincs gyereke? – akarta tudni a néző, és ezt a választ kapta: ezt sose kérdezze egy negyvenes nőtől, mert nagy bánatot okozhat. A nőiesség megőrzéséről elmondta: alkat kérdése. Asszimilálódni próbál mindenki, és a nők nagyon tudnak alkalmazkodni.

– Kitaláltam, hogy nem festem a hajam. Mindenki festi, színezi, én nem. Mindig másnak kell lenni.

– Hogyan változott a nőiessége az élete során? – érdeklődött egy fiatal férfi.

– Tudod, mit kellett volna hoznom? Gyermekkori fotókat, amiken mutogathatnám: 1972-ben még kicsi volt a mellem, '86-ban rájöttem, hogy kitömöm a melltartóm, és nézd, '96-ra hová jutottam – viccelődött Enikő, és elmesélte: 20 éves korában, a Csacsacsa forgatásakor kapta a következő tanácsot: most operáltassa meg a melleit, különben sosem lesz belőle színésznő. Műtétet nem akart, de elkezdte kitömni a melltartóját.

– Amin keresztülmentem, ösztönös fejlődés volt. Csak az a lényeg, hogy az ember akarjon változni. Úgy érzem, emberileg és nőként is fejlődtem – válaszolt végül a fiatalember kérdésére.

Olvasóink írták

  • 1. Mese 2008. június 05. 15:44
    „Nem tudom,de a tavalyi szabadtéris rendezése és a viselkedése alapján nem örülök,hogy a színházban darabot is fog rendezni. Ahogy bánt az énekkarral meg a szólistákkal!! Üvöltözés meg hajnali négyig tartó próbák(volt,hogy az énnekkar ott ül tök feleslegesen 5-6 órát),először nem is tudta azon a nagy szípadon elhelyezi szegényeket.
    Hát nekem nem szimpi egyátalán.
    Akinek dolgozik ismerőse a szabatérin,nyugodtan kérdezzen utána!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeladóval szárnyal a pusztaszeri turul

Pusztaszer - Ritka, emiatt világszerte veszélyeztetett madár a kerecsensólyom, közkeletű nevén a… Tovább olvasom