Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Eszenyi Enikő választotta ki Noémit

Szeged - A Marica grófnőben, a Dóm tér színpadán szerepelt az előző évadban és idén is a nyolcéves szegedi Bányai Noémi Pálma. A kislányt Eszenyi Enikő választotta ki, mi a Szín 5-ös fotózáson találkoztunk vele.
Eszenyi Enikő választotta ki a Marica grófnőben Juliska szerepére a most nyolcéves szegedi Bányai Noémi Pálmát, a Szeged Táncegyüttes tagját tavaly nyáron, a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott produkcióhoz. Az operett július végén visszatér, Noémi újra a Dóm tér színpadára áll. A kislány különben is színházrajongó volt, de a Marica végleg megfertőzte. Színésznő lesz.

– Hogyhogy kijöttetek egy nyolcéves gyerekhez? – kérdezte a lépcsőházban a jövendő díva, akivel egyébként lapunk Szín 5-ös fotózásán ismerkedtünk meg.

– Sztorikat akarunk hallani – válaszoltuk, és a kislány mesélt.

Noémi tavaly a Marica grófnő próbáján, a szabadtérin... Fotó: Frank Yvette
Noémi tavaly a Marica grófnő próbáján, a szabadtérin...
Fotó: Frank Yvette

Moritz herceg szerepében Tordy Géza folyton így nyugtatta magát: Moritz, te csak ne izgasd magad. Egy alkalommal a vihar a színpad alá kergette a színészeket. A gyerekek zajongtak, Tordy pedig rájuk szólt: csendesebben. Noémi megveregette – az azóta a Nemzet Színészévé választott – Tordy Géza karját, és így szólt: „Moritz, te csak ne izgasd magad!"

Eszenyi Enikőt rendezőként a kislány szigorúnak találta, aki azonban a gyerekekkel mindig kedves. Egy alkalommal a színpad előtt ácsorgó Noémi miatt egy pillanatra megszakította a próbát, hogy figyelmeztesse a gyereket, álljon árnyékba.

Mindent a színházért

Noémi és családja tényleg mindent megtesz a színházért: Telekes Péter, Lajos András és Szőcs Artúr részére a Marica próbái és előadásai idejére átengedik a lakásukat, ők addig néhány emelettel lejjebb, a nagyihoz költöznek.

„Mindig hosszú, vörös hajat, hogy csábítsa a fiúkat!" – ezt írta a színész-rendező a kislány emlékkönyvébe. A színháznak fenntartott könyvecskét szignálta többek között Király Levente, Pindroch Csaba, Kentaur, Borovics Tamás, Nagy Ervin. Utóbbi balesetének Noémi szemtanúja volt. (Nagy Ervin tavaly az egyik próbán bokaszalag-szakadást szenvedett egy rosszul sikerült piruettes ugrás miatt). A kislány jobban megijedt, mint a színész – sírni kezdett. A nagy érzelmek különben is jellemzők rá.

A főpróbán a meghatottságtól zokogva jött le a színpadról, édesanyjának csak ennyit mondott: „Megérte!" Anyukája egyébként bár minden előadáson és próbán – ha kellett, hajnali négyig – ott volt, a darabot még nem látta. Noémi nem engedte ki a nézőtérre, a kulisszák mögött akarta tudni. Idén viszont úgy döntött: Ágnes a nézők közé ülhet.

...és most, saját szobájában, saját festményeivel. Fotó: Segesvári Csaba
...és most, saját szobájában, saját festményeivel. Fotó: Segesvári Csaba

A vörös hajú színötös tanuló nemcsak a Maricát szereti, rajong a Cirkuszhercegnőért, a Háry Jánosért is, legújabb kedvence pedig a Fekete Péter – háromszor is megnézte. Legjobb barátnőjének „Mercikét" (Fekete Mercédesz, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának szólistája) tartja. Ha valóban színész lesz, Szegeden akar játszani, hogy a Dömötör-díjas táncossal egy színpadon állhasson.

Még több taps

Noémi a színházban a tapsot tartja a legjobbnak. Olyannyira, hogy a többi gyerekszereplővel reklamált Eszenyi Enikőnél, amiért ők csak kétszer hajolhattak meg a Marica végén. Enikő engedélyezte a több hajlongást, de csak azzal a feltétellel, ha néptánclépésekkel dobják fel színpadi jelenlétüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legfinomabb a házi lekvár

Szeged - Egyre kevesebben esznek házi befőttet, lekvárt, mert a befőzés időigényes, rengeteg… Tovább olvasom