Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Éteren át száll a karácsonyi ige

Szeged - Az sem marad le a dómban tartott éjféli miséről, akinek nincs ínyére szenteste kimozdulni az otthonából. A Mennyből az angyalt és Kiss-Rigó László megyés püspök beszédét ma este akár a kanapén ülve is hallgathatjuk, hiszen a Rádió 88 élőben közvetíti a szertartást.
– Több mint tízéves hagyomány, hogy a Rádió 88 élőben közvetíti az éjféli misét a szegedi dómból. Ezt még édesapám találta ki, ő nagyon vallásos volt – tudtuk meg Tóth Gézától, a Rádió 88 ügyvezető igazgatójától, aki fontosnak tartja, hogy a karácsony vallási vonulatát a fiatalok is megismerjék.

Ma délután négy órától kizárólag karácsonyi dalok szólnak majd hullámhosszukon. Erre az időszakra még a reklámok és a hírek sem lesznek életünk részei. A Csendes éj és a Jingle Bells között csak a műsorvezetők ünnepi jókívánságait hallhatjuk. Éjféltől pedig Bálint K. Gergő műsorvezető közvetíti a dómból a misét, kiegészítve azzal, hogy karácsonyi vallási szokásokról is beszél a rádióhallgatóknak.

Kondé Lajos: A körülbelül egy óráig tartó misét Kiss-Rigó László megyés püspök celebrálja. Fotó: Miskolczi Róbert
Kondé Lajos: A körülbelül egy óráig tartó misét Kiss-Rigó László
megyés püspök celebrálja. Fotó: Miskolczi Róbert

– A közvetítés komoly technikai előkészületeket igényelt. November óta készültek rá munkatársaink, hogy ma minden zökkenőmentesen menjen. Három technikus dolgozik éjjel a templomban. Tíz térmikrofont helyeztek el a dóm különböző pontján, az orgonától kezdve egészen a kórusig – magyarázta a rádiós, akitől azt is megtudtuk, hogy a misén elhangzottak egy sztereóvonalon érkeznek a stúdióba, onnan sugározzák tovább az éteren keresztül a hallgatókhoz.

– A körülbelül egy óráig tartó misét Kiss-Rigó László megyés püspök celebrálja. Ma délután három órától betlehemes játékot nézhetnek meg az érdeklődők, négy órakor kezdődik a vigília mise, ami után bezárjuk a templomot. Éjjel tizenegy órakor nyitjuk ki újra az éjféli misére érkezők előtt, akik negyed tizenkettőtől misztériumjátékot is láthatnak – tudtuk meg Kondé Lajostól, a belvárosi plébánia vezetőjétől, aki elmondta: mindenkit szeretettel várnak, aki látni szeretné a különleges ünnepi misét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtött a Fidelitas

Szeged - 80 ezer forint értékben gyűjtött lakossági és vállalkozói adományokból társas-, építő- és… Tovább olvasom