Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Etikaoktatás az iskolákban: egyelőre mindent szabad

Szeged - "Szilárd erkölcsi értékrenddel bíró, harmonikus személyiségekkel" szeretné a XXI. század magyar társadalmát építeni az Oktatásért Felelős Államtitkárság. A NAT előkészítési munkálatai még tartanak. Etikát most is tanítanak az iskolákban.
Folyik az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) előkészítése, az Oktatásért Felelős Államtitkárság szerint várhatóan a jövő év első felében a kormány elé lehet terjeszteni a javaslatot. A NAT átdolgozása során alakítják ki végleges álláspontjukat például arról is, hogy az etika, mint tantárgy milyen mértékben és mikor jelenik majd meg az iskolai tananyagban.

Etikát most is tanulnak a diákok, a közoktatás tizenkét évében két éven keresztül. Érettségizni is lehet belőle. A 2010-es emelt szintű érettségi feladatok között szerepelt például esszé írása a munkanélküliség etikai vonatkozásairól, az előítéletek erkölcsi kérdéseiről, illetve a diákoknak érvelniük kellett az interneten történő társkeresés mellett és ellen.

Hoffmann Rózsa korábbi értekezéseiből kiolvasható, az oktatásért felelős államtitkár megerősítené az etikaoktatást (lásd például: Az erkölcsi nevelés értékelméleti és pedagógiai dimenziói című írás).

Harmonikus személyiségek

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság válaszlevelében így fogalmazott az etika oktatásával kapcsolatban: alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a XXI. század magyar társadalmát szilárd erkölcsi értékrenddel bíró, harmonikus személyiségek építsék tovább, amihez a közoktatási intézményeknek mind nevelőmunkájukkal, mind a tételes erkölcsi normák tanításával döntő mértékben hozzá kell járulniuk.

A tantárgy oktatásában most többféle módszert követnek az iskolák. Szegeden például a Deák Ferenc Gimnáziumban emberismeret és etika órát tartanak, a Tömörkény István gimnáziumban filozófia órán tanítják az etikát, a Szegedi Kereskedelmi, Közgazdasági és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, Krúdy Gyula Tagintézményben társadalomismeretet oktatnak, a Petőfi Sándor Általános Iskolában etikát. Kübekházán az egyházi fenntartású Reménysugár Általános Iskolában hittan keretében tanulják, elsőtől nyolcadik osztályig heti két órában.

Szöginé Veczkó Ibolya, a Petőfi általános iskola igazgatója elmondta: a közösségi életre való nevelést, erkölcsi fogalmak megtanítását, magatartásformák kialakítását jelenti az etikaoktatás, amely náluk 8. osztályban van. Az együttgondolkodás a cél, a gyerekek kis csoportban vagy osztályszinten szituációkat elemeznek, játszanak el. Például azt, hogy valaki rosszul lesz a buszon, vagy lopás szemtanúivá válnak. Jegyet nem, megfelelt vagy nem megfelelt értékelést kapnak. Az igazgatónő szerint a diákok nagyon szeretik, játékként élik meg ezeket az órákat. Az eredményességre vonatkozó kérdésre elmondta: a kisebb diákokkal toleránsabbá váltak a nyolcadikosok. Az intézmény 15 éve mind a nyolc évfolyamon mentálhigiénés programot épít az osztályfőnöki órák tantervébe, az igazgatónő szerint ez megfelelő alap arra, hogy az etika óra elérje a célját.

Illusztráció: internet
Etikából érettségizni is lehet.
Illusztráció: internet

Szeretni a jót, és elvetni magunktól a rosszat

Az erkölcsi nevelés értékelméleti és pedagógiai dimenziói című értekezésében Hoffmann Rózsa azt írja, "Szeretni a jót, és elvetni magunktól a rosszat: ez az erkölcsi nevelés egyik konkrét célja. a lelkiismeret felkeltése, ébren tartása, tudatosítása és táplálása jelenti az újabb célt és feladatot az erkölcsi nevelésben. Az erkölcsi neveléssel tehát az a célunk, hogy neveltjeink képessé váljanak kiművelt értelemmel felfedezni az erkölcsi igazságot." Ugyanitt a pedagógusról megjegyzi: „ha elfogadjuk azt a tételt, hogy az iskolának valóban dolga az erkölcsi nevelés, ebből következik, hogy minden egyes pedagógusnak (mi több, minden dolgozónak) ki kell vennie a részét e feladatból. Helytelen tehát az a közkeletű álláspont, amely szerint a szaktanár csak tanítson, a nevelés pedig az osztályfőnök dolga. Az iskolák nevelési programjai épp az egész tanári kar, az úgynevezett nevelőtestület összehangolt, egyeztetett nevelőmunkájának lehetnek a biztosítékai."

Olvasóink írták

 • 14. szilléri 2010. október 14. 20:05
  „11. hozzászólás Lutetia 2010.10.14. 08:25

  Bocs dolgoztál benne ?
  Ismered ?”
 • 13. Lutetia 2010. október 14. 17:12
  „12. Hidd el nekem, hogy többet teszek a katolikus egyház néhány rászoruló tagjáért (rendtagokról beszélek), mint a legtöbb szentfazék. Engem nem az egyház tanított meg jótékonykodni. Azok után pedig, amit főként mostanában kis hazánkban tapasztalok, eldöntöttem, hogy jó darabig magyarországi katolikus templomba nem teszem be a lábam.”
 • 12. deszkás 2010. október 14. 10:17
  „LUTETIA! Ebbe belepancsoltál.Azt hiszem ha a hivőik észreveszik(már hatudják miről irtál) lesz kapsz.”
 • 11. Lutetia 2010. október 14. 08:25
  „.. szilléri, A kompetencia-alapú és a bolognai oktatás nem összeegyeztethetetlen az etikai neveléssel. Az biztos, hogy az emberek erkölcsi színvonaláért nem ezek az oktatási rendszerek a felelősek. A fejétől bűzlik a hal. Különösen, ha az a fej még erkölcsi tekintélynek is akarja beállítani magát.”
 • 10. flexsnake 2010. október 14. 05:58
  „ehhez is fel kell venni vagy 100 állami megbízottat. Lesz itt egymillió munkahely :D”
 • 9. smalltown 2010. október 13. 20:21
  „"Szeretni a jót, és elvetni magunktól a rosszat"

  S majd Hoffmann Rozsika eldonti mi a jo /rossz. Fekete-feheren.”
 • 8. szilléri 2010. október 13. 17:37
  „Gender, kompetencia és ,,Bolognai" oktatás csődbe vitte az egész oktatási rendszert.

  Magyar Bálin és Hillet István életműve egy zsákutca !”
 • 7. mazsolaszolo 2010. október 13. 17:04
  „"Szilárd erkölcsi értékrenddel bíró, harmonikus személyiségekkel" ...

  Nagyszerű. Ehhez a legfontosabb a PÉLDAMUTATÁS.
  "Ha a gyermeked szemébe nézel, magadat lásd benne". (Deák F.)”
 • 6. dodó 2010. október 13. 17:01
  „.. Smerdis_of_Arshak

  Legyen igazad! Nem én mondtam, hanem ezy általad valószínűleg igen nagyra becsült celeb!

  " a holokausztra emlékezés mellett az előítéletek ellen szükséges a zsidóság kultúrájának, a magyar történelemben játszott pozitív szerepének minél szélesebb körű megismertetése a most felnövő generációkkal..." (Sólyom László, volt közt. elnök)”
 • 5. Virtuozo 2010. október 13. 15:33
  „"Helytelen tehát az a közkeletű álláspont, amely szerint a szaktanár csak tanítson, a nevelés pedig az osztályfőnök dolga."

  Hát szerintem a nevelés elsősorban a szülők dolga kellene, hogy legyen. 0 éves kortól.
  Csak sajnos sok szülő meg azt hiszi, hogy az a tanárok dolga.”
 • 4. Zotya100 2010. október 13. 14:56
  „1. - Ott a pont! Sajnos nyilván igaz, hogy elkéstek vele.”
 • 3. Cukorfalat2 2010. október 13. 13:14
  „1. Lutetia 2010.10.13. 12:51
  Veled is egyetértek! :P
  "Kedves" és "illdelmes" főnökről tudnék mesélni bőven. Sosem értettem, hogy azért mert vezetők, miért mernek megengedni maguknak olyan hangnemet, mintha egy csitri tini lennék. Ezt az utóbbi kb. 4-5 évben nyomatékosítom is a jelenlegi felé. Általában fél óra múltán már poént csinál a viselkedéséből, és úgy tesz, mintha semmi sem történt volna. Bocsánatot nem ismeri, de maradjunk annyiban, hogy a megnyilvánulásával elnézem a kirohanásait. Igaz szebb lenne az életem, ha nem kellene folyton megvédenem magam vele szemben.”
 • 2. Cukorfalat2 2010. október 13. 13:10
  „Elsősorban nyolcadik osztályban már a nagy többség etikai nevelésével ELKÉSTEK! Ezt az én időmben nem kellett "tanítani". Egyszerűen és gyorsan megtanultuk, hogy mit illik és mit nem. Jó, a gyengébb idegzetűek kedvéért nem árt "tanítani", legalábbis megpróbálni. A mai világban ez nem is olyan egyszerű. Totálisan el vannak szállva a tinik. Vagy csak én öregszem? Nem rémlik, hogy ennyire durva és faragatlan lettem volna, és ennyi mindent megengedtem volna magamnak. Mindig azon agyalok, hogy az én gyerekem milyen lesz, ha így haladunk? Én is durva voltam a szüleim szemében?
  Mellékesen már akár az oviban is elkezdhetnék hozzászoktatni a gyerekeket akár játékosan.”
 • 1. Lutetia 2010. október 13. 12:51
  „Az etikai nevelést vezetőinken kellene kezdeni. Vagy ott már túl késő?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel Zoltáné a Faludy-díj

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem volt diákja, Lengyel Zoltán vehette át tegnap Pukánszky Bélától,… Tovább olvasom