Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Etiópiai kalandozások

Szeged - Az Etióp Szövetségi Demokratikus Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa. Szélinger Balázs szegedi történelemtanár mesélt tapasztalatairól és az ország helyzetéről.
– Először 18 évesen jártam Afrikában – mondja Szélinger Balázs –, és már akkor eldöntöttem, hogy afrikanista lesz belőlem. Elkezdtem a szakirodalmat gyűjteni, és a figyelmem szép lassan Etiópia felé fordult – magyarázza a szegedi történelemtanár. Azt mondja, talán azért, mert szerinte sok a közös vonás az etióp és a magyar nép között.

Miután könyvekből megismerte az országot, 1998-ban ki is utazott az etióp fővárosba, Addisz-Abebába, majd visszatérve a Szegeden élő etióp dr. Zewdu Mulugetával létrehozott egy magyar–etióp baráti társaságot. Később szemináriumot vezetett az egyetemen Etiópia történetéről. Manapság is szívesen mesél az afrikai országról a gimnazistáknak, és előadásokat is tart különböző helyeken. Azóta a távoli országban kétszer dolgozott idegenvezetőként egy utazási iroda jóvoltából.

Etiópia a világ egyik legszegényebb országa. Fotók: DM/DV
Etiópia a világ egyik legszegényebb országa.
Fotó: DM/DV

Sok helyen azt lehet olvasni Etiópiáról, hogy ez Földünk legszegényebb országa, de Szélinger Balázs árnyalja ezt a képet: utoljára 1984–85-ben volt hatalmas áldozatokat követelő éhínség. A szegénység persze nagy, hiszen ezt az országot a nagyhatalmak soha nem támogatták, mert „nem látnak benne fantáziát". Az is tévhit, hogy vallási megosztottság szít ellenségeskedést: Etiópiában a moszlimok és a keresztények évszázadok óta békességben élnek együtt.

Ehhez hasonló témákkal foglalkozik a szegedi tanár által létrehozott internetes társaság, a Magyar–Etióp Kulturális Kör (MEKK), amely a www.etiopia.fw.hu weboldalon található.

Etióp nők. Magyar üzletember is választott az afrikai országból feleséget
Etióp nők. Magyar üzletember is választott az afrikai országból feleséget.
Fotó: DM/DV

Etióp feleség

Eleinte távolinak és elszegényedettnek láttam Etiópiát – kezdi történetét Dóra Csaba –, de minél több időt töltöttem ott, annál jobban szívemhez nőtt az a furcsa világ. A szegedi üzletember eddig összesen hétszer látogatta meg Addisz-Abebát, ahol nemcsak munkát, hanem szerelmet is talált: felesége etióp származású. Véleménye szerint az etiópok – azon túl, hogy nagyon vallásosak – igen kedvesek és barátságosak. Az éttermek és a szállodák színvonalasak. A fővároson kívül, amelyet Dóra Csaba egy átlagos európai nagyvárosnak ír le, a falvakat is meglátogatta. A lakók mezőgazdasággal foglalkoznak, és a modernizációval a vízproblémák is megoldódtak.

Olvasóink írták

  • 2. vmagdi 2009. augusztus 11. 19:20
    „Igen, ez tenyleg kedvemre valo, tenyleg lehetett volna hosszabb, sokkal hosszabb, koszi Anabella. Vegre nem egy gagyi cikk, pld hogy mit csinal itt egy etiop barati kor, hanyan vannak stb. Szinte el sem merem hinni, hogy ez egy delmagyaros cikk.”
  • 1. printempS 2009. augusztus 11. 18:55
    „ezt a cikket szívesen olvastam volna tovább is ...végre egy érdekes téma, ami nem egy innen- onnan összetákolt bulvár jellegű hír!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az izgatott László Boldizsár és a világhírű sztártenor

Szeged – Izgatott voltam, de így van ez, ha egy ilyen kaliberű művésszel találkozik az ember.Szentgyörgyváry Tamás Tovább olvasom