Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Etno ambient a Millenniumi Kávéházban

Szeged - Október 9-én, csütörtökön 20.00 órától a kilencvenes évek magyar undergroundjának máig élő és viruló etno ambient csapata, a kecskeméti Úzgin Űver zenekar ad koncertet a Dugonics téri Milleniumi Kávéházban.
A '91 tavaszán Kecskeméten alakult zenekar a 13. Őszi Kulturális Fesztivál egyik zenés programján játszik a szegedi Milleniumi Kávéházban. Az együttessel kapcsolatos első érdekesség, hogy az Úzgin Űver név valójában egy mongol eredetű helységnév, ahol ősi, kultikus temetkezési területet tártak fel. Jelentése: vízben szegény terület, szegény aratás.

A következő érdekesség: a csapat zenei célkitűzése, hogy különböző népzenéket kiindulópontnak tekintve, régi és modern hangszereket, hangzásokat és technikákat felhasználva, egy sajátosan egyéni zenei világot alakítson ki. A hangszeresek - akik saját szerzeményekkel, és nem átiratokkal dolgoznak - a Kárpát-medencétől Mongóliáig, vagy éppen vissza, balkáni, török, iráni és örmény dallamokat játszanak. Zenéjük instrumentális, ahol az emberi hangok is hangszerként jelennek meg.

A zenekar tavaly a Nemzeti Múzeumban is nagysikerű koncertet adott.
A zenekar tavaly a Nemzeti Múzeumban is nagy sikerű koncertet adott.

Ami az Úzgin Űver történetét illeti: 1992-ben jelent meg saját készítésű kazettájuk Szegény Aratás címmel, ezt követte 1995-ben az első, majd 1999-ben a második korongjuk a néhai Bahia Music gondozásában - mindkettő cím nélkül. Hat éve adták ki színházi produkciók számára készített zenéik válogatását Báb-Színház-Zene címmel. 2004-ben jelent meg negyedik lemezük Vörös Rébék címmel, a Közép-Európa Táncszínház előadásához készült zenével. 2005-ben jött ki - saját kiadásban - e lemez elektronikus remix verziója a francia Olivier Drieu átiratában. A zenekar idén új album megjelenését tervezi.

Az elmúlt évek folyamán az Úzgin Űver szerepelt minden jelentősebb hazai fórumon, koncerthelyszínen és fesztiválon. Több alkalommal játszottak sikerrel külföldi színpadokon és vettek részt nemzetközi zenei workshopokon. Számos színházi és bábszínházi előadáshoz, mozi és animációs filmhez készítettek zenét - dolgoztak többek között Somogyi Istvánnal, a Maskarás Céhvel, Jancsó Miklóssal és Szoboszlay Péterrel. Szoros kapcsolatban állnak a kortárs képzőművészetekkel Majoros Gyula révén, illetve Homoki Péternek köszönhetően a Tilos Rádióval is.

Olvasóink írták

  • 1. benq 2008. október 07. 20:06
    „http://mrahalom.myminicity.com/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évet csúszik a Honvéd téri parkolóház

Szeged - A novemberi határidőre nem lesz kész a Honvéd térre ígért parkolóház, és társasház sem épül a nyáron jelzett év végi határidőre. Tovább olvasom