Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Eurómilliókat ígér az új francia nagykövet

Szeged - Francia-magyar kutatóhálózat alakul meg a közeljövőben, amelynek koordinálásával egy Párizsban élő magyar tudóst bíztak meg.
Ennek a hálózatnak tagja lesz több szegedi kutatóhely is – mondta el lapunknak adott interjújában a francia nagykövet, René Roudaut, aki az elmúlt két napot Szegeden töltötte.

– Mióta tanulja a magyar nyelvet?
– Tavaly ősszel érkeztem Magyarországra. Kiküldetésem előtt másfél hónappal még Párizsban egy magyartanártól kezdtem el tanulni, heti tíz órában. Rádiót hallgatok és tanári segítséggel tovább folytatom a tanulást. Ha legközelebb találkozunk, egy-két dolgot már magyarul is meg tudunk vitatni.

– Addig is egy másik találkozóról beszéljünk: évekkel ezelőtt Medgyessy Péter és Jacques Chirac francia elnök megbeszélésén szóba került, hogy francia befektetők beszállnának magyarországi, illetve szegedi kutatásokba. Összefügg ezzel a mostani látogatása?
– Természetesen. Szegeden teljesen kivételes szellemi potenciál létezik, és számos kutatóhely működik, amelyek egy nemzetközi hálózatba még eredményesebbek lehetnek. Elsősorban a biotechnológia és a nanotechnológia területén várhatóak konkrét lépések. Ennek a hálózatnak egyik kiemelkedő szervezője a Francia Atomenergia Ügynökség. Ez a szervezet egy magyar kutatónőt, Kondorosi Évát kért fel arra, hogy koordinálja a magyar–francia kutatóhálózat létrehozását.

René Raudaut: kivételesek Szeged lehetőségei.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Hogyan teremtik meg ennek az anyagi hátterét?
– Február végén közös tendert ír ki a francia Nemzeti Kutatási Ügynökség (ANR) és a magyar Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH). Ez biztosítja a financiális hátteret. Több millió euróról van szó. Ezt egyébként február 28-án fogják bejelenteni.

– Tehát egy jelentős összeg a szegedi műhelyeknél is jelentkezik majd?
– Igen. A bioenergiával, biotechnológiával, növénygenetikával kapcsolatos programokról, illetve orvosi projektekről van szó, amelyek az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór gyógyítását célozzák meg.

– Beszéljünk a Szegeden már jelen lévő francia cégekről. A Démász és a Dégáz hogyan tudja tovább bővíteni piaci részesedését?
– A Démász a termelés területén szeretne továbbfejleszteni. Itt a biomasszaprojektet kell megemlíteni, ami már elkezdődött. A Dégáz esetében a tervezett beruházások főként a gáz tárolására irányulnak. Mégis a nagy kérdés a gáz beszerzése lesz. A Gaz de France, vagyis a francia gázvállalat szeretne a Nabucco-konzorcium tagja lenni. Erről a napokban hozzák meg a döntést, ami közvetlen hatással lesz a magyarországi leányvállalatokra is.

– Apropó, Oroszország. Ön a nyolcvanas évek elején a Szovjetunióban dolgozott a moszkvai francia nagykövetségen. Be tud számolni egy-két 007-es akcióról?
– A valóság sokkal rosszabb volt, mint azt a James Bond-filmekben láthattuk. Követtek, lehallgattak, és rendszeresen provokáltak bennünket. Ez nem legenda. Például csodálatos ikongyűjteményt tudtam volna beszerezni, de hála Istennek, nem dőltem be, elkerültem a csapdát. Több esetben francia honfitársakat kellett Szibériából kimentenünk, majd kijuttatni őket a Szovjetunióból. A 007-es ügynök története ehhez képest csak egy mese.

Olvasóink írták

  • 2. Dr. Pálfi György 2008. február 08. 13:00
    „A cikk komoly tartalmi pontatlanságai nagy valószínűséggel nyelvi félreértésekből, vagy jegyzetelés-technikai hibából származhatnak...”
  • 1. julcsi 2008. február 07. 10:38
    „Intézem a fordítást, pusziL@ci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől lehet vonzó egy szárnyvonal?

Szeged - Ez év végéig biztosan kegyelmet kapott az Újszeged–Mezőhegyes vasútvonal – de addigra el kellene dönteni, hogy mi legyen vele azután. Tovább olvasom