Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Európa legmodernebb múzeumi raktára lesz Szegeden

Szeged - 640 millió forint értékben Szegeden, a Baumax mögötti KÉSZ ipari parkban vett a Csongrád megyei önkormányzat telket a KÉSZ-csoport egyik cégétől, és megbízta, hogy építse fel az új raktárbázisát.
Szegeden, a Baumax mögötti Cserje soron található KÉSZ ipari parkban épül fel év végére a Móra-múzeum új raktárbázisa. A KÉSZ-cégcsoporthoz tartozó KÉSZ Gamma Ingatlanhasznosító Kft. adta el a 12 ezer négyzetméteres telket. A múzeum fenntartója, a Csongrád megyei önkormányzat arra is megbízást adott a társaságnak, hogy a 4200 négyzetméter alapterületű, kétszintes komplexumot felépítsék az idei év végéig. A kivitelező ugyancsak a cégcsoporthoz tartozik, a KÉSZ Építő Zrt. A telekre és a könnyűszerkezetes épületre vonatkozó megállapodást tegnap írta alá a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna és Szögi Imre, a KÉSZ Gamma Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója. Az egész létesítmény bruttó 640 millió forintba kerül. Az árát a múzeum korábbi, Boross József utcai raktárának eladásából fizetik. Az ottani épületért közel 800 milliárdot kapott a megyei önkormányzat az Árkád üzletközpont beruházójától.

Karácsonyra állhat az új raktár a Cserje soron. Látványterv
Karácsonyra állhat az új raktár a Cserje soron. Látványterv

Ebből költöttek a telekre, építkezésre, valamint ebből bérli a megye az ideiglenes raktárhelyiséget, és ebből rendezik a gyűjtemények kétszeri költöztetését is.

– Az épületnél háromszor nagyobb telket azért kellett megvenni, mert a szegedi előírások szerint a terület 40 százaléka építhető be. Az új bázis másfélszer nagyobb lesz az előző raktárnál, bővíthető, elfér benne a restaurátorműhely és az iroda. Kertje akár szabadtéri szoborparknak is alkalmas – tájékoztatott Halmai László, a megyei közgyűlés tulajdonosi bizottságának elnöke.

Évente duplázódik a gyűjtemény

A Móra-múzeum Tisza-parti épületében és a Fekete Házban halmozódó gyűjtemények raktára 1979-ben az algyői olajmező barakképületeiben kapott helyet. 2005-ben költöztették be a múzeum 1,8 millió tárgyának kétharmadát az intézmény új, Boross József utcai, 3300 négyzetméteres, négyemeletes raktárába. Az M5-ös és M43-as sztrádafeltárás óta évente duplázódik a régészeti gyűjtemény. Kinőtte a Boross utcai helyét. Kapóra jött két éve az Árkád üzletközpont beruházójának ajánlata. 2008 augusztusában adta el a múzeum a raktárt az Einkaufs-Center Szeged GmbH-nak, 2009 februárjában költöztették a gyűjteményeket a volt textilgyárban bérelt hangárba.

Olvasóink írták

  • 2. rozator 2009. április 07. 22:38
    „Jó lessz az 800 milliónak is!”
  • 1. Szecskamester 2009. április 07. 18:19
    „a 800 milliárd az biztos annyi??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ernőnek gyereke született

Szeged - Ki ne ismerné Ernőt, a Szegedi Vadaspark 30-40 év körüli sarkantyús teknősét? A hatalmas – páncélos körökben matuzsálemnek számító – állat jó időben az iroda előtt elkerített részen pihenget. Tovább olvasom