Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Európa liget - hivatalosan senki sem nevezte el így

Szeged - Egy város lepődött meg a 2-es villamos átadásakor, hogy Szegeden van Európa liget. Ki nevezte el így a Csongrádi sugárút és a Rókusi körút találkozásánál lévő fás részt? Hivatalosan senki.
Elindult a 2-es villamos az Indóház tér és az Európa liget között. Az enyhén fellengzősnek tűnő Európa liget név valószínűleg sok Szegeden élőnek újdonság, és a makkosháziak közül is meglepett néhányakat, hogy van neve a panelek tövében található facsoportnak. – Fellengzősnek is nevezhetjük, de lássuk be: szívmelengető, hogy bár a külvárosban élünk, azért Európa szívében is – fogalmazott egy makkosházi, aki eddig nem tudta, hogy milyen szerencsés.

A 2-es villamos végállomása egyelőre még nem javasolt családi kirádulóhelyként. Bár jól hangzik: Európa liget. Fotó: Frank Yvette
A 2-es villamos végállomása egyelőre még nem javasolt családi kirádulóhelyként. Bár jól hangzik: Európa liget.
Fotó: Frank Yvette


Inkább ne

Néhány évvel ezelőtt egy hölgy telefonált a szerkesztőségünkbe, aki a családjával szegedi utat tervezett. Mivel még sosem voltak itt, a látnivalókról érdeklődött, és kérte, hogy segítsünk a programok kiválasztásában. Elmondtuk, hogy szerintük mit érdemes megnézni, és ő is felsorolta, mi az, ami számukra vonzó: például a neve alapján érdekesnek tűnő Európa liget. Lebeszéltük.

A polgármesteri hivatal általános igazgatási irodáján érdeklődtünk az elnevezés eredete után, Ácsné Gunda Judit irodavezető utánanézett a közgyűlési előterjesztésekben, és közölte: nem találtak határozatot az elnevezésről, a nyilvántartásukban nem szerepel az Európa liget név. Tehát hivatalosan sosem keresztelték el így a helyet. Ennek ellenére egyes térképeken a területet valóban Európa ligetként jelölik, tehát elképzelhető az is, hogy a térkép készítője nevezte el a Csongrádi sugárút és a Rókusi körút találkozásánál lévő fás részt, amely egyébként a villamos-végállomás felépítése előtt gondozatlan, szemetes terület volt.

A makkosháziak lassan hozzászokhatnak, hogy ebben a városrészben sokan látnak fantáziát: a Vértónál korábban nemzeti emlékhelyet hozott létre Apró Juhász János. A volt önkormányzati képviselő és az itt rendezett székely–magyar világtalálkozó szervezői szerint a vértói domb kurgán, vagyis halomsír. Erről sincs hivatalos adat: a Vértót nem tartják számon Szeged régészeti lelőhelyei között.

Péter László Szeged utcanevei című munkájában pedig azt írja, hogy a csapadéktározóra azért ragadt a Vértó elnevezés, mert a Damjanich és Szatymazi utca sarkán álló vágóhídról idefolyt állatvér vörösre festette a vizét.

* * *

Kozma utánajár
A városrész önkormányzati képviselője, Kozma József (MSZP) is a 2-es villamos kapcsán hallotta az Európa liget elnevezést először. Névadóbizottságot nem járt meg az ötlet, és egyéb hivatalos helyeken sem lehetett találkozni a névvel – mondta Kozma, aki elhatározta: utánajár a dolognak.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. joy 2012. március 09. 21:06
  „Közneve "Vértói dzsumbuj" volt még nemrégen.
  :o)”
 • 90. Agáta 2012. március 09. 10:32
  „1./ Az ominózus villamos végállomás nem Makkosházán van! Úgy tudom, hogy az a rész már Rókus, mivel a Rókusi krt. - Csongrádi sgt. által határolt sarkon van. Szegedi térképet nézve is ezt gondolja az ember. Ha tévedek, javítson ki valaki!
  2./ A kis erdő nem volt szemetesebb, mint a Csongrádi sgt. járdáját szegélyező bokrok töve, vagy más fás rész bárhol a városban.
  3./ Azt szeretném már látni, hogy a tömegközlekedési járműveket rendszeresen és alaposan takarítják, nem áll vastagon a por az ablakpárkányokon, az ülések alatt, az ajtók sarkában stb.”
 • 89. prester 2012. március 08. 22:11
  „Csak a kurgán elmélethez visszatérve: nem értem minek hamisítani a Vértó partjára kunhalmot, amikor Szegeden több valódi is van, igaz nem ennyire forgalmas helyen. A legközelebbi alig három kilométeres távolságra van a Vértótól. Mondjuk, mint régészeti lelőhelyre, erre biztos nem lehetne Székelykapukat állítani. Meg aztán, ha nem alternatív históriában gondolkozunk, akkor miért is kell kunhalmon székelykaput állítani?”
 • 88. feri37szeged 2012. március 08. 18:14
  „Wikipédia szerint a liget: Kisebb, ritkás erdő, fásított park
  Hát ez az... ( igaz van benne susnyó is rendesen... )
  Végül is az európa-liget jobb választás a végállomásnak mint a Kisebb, ritkás erdő, fásított park-liget :))
  Amúgy a viliken bemondja a hangosbemondó, hogy Európa-liget, Csongrádi sugárút... ez eléggé egyértelművé teszi hol van a végállomás.
  A 90-es buszon még mindig 2-es busz van, és 83-as 83/a-s kiírva.”
 • 87. InhoffLászló 2012. március 08. 17:44
  „Jozko és atomboy! Közel vagytok a TiszaLajos körút végén levő árvízi emlékműhöz. Olvassátok el az oszlopokon feltüntetett neveket. 1879-ben hol volt még Szovjetunió? A Moszkvai körút nem egy kicsipett darab, mert a Petőfi S. sgt-től a Kálvária sgt-ig tart. Mert ugye Szeged érdekessége, hogy a három körút szinte a Tiszától a Tiszáig tart, és a sugárutak választják el az egyes körutakat, nem kell mindenbe a politikát keresni. A Tisza Lajos körút elődje valóban Lenin körút volt, de előtte sosem volt Sztálin körút
  öregvegyész, a lényeg a lényeg sokat fejlődött 2008-óta Szeged. Dr Barta László volt polg. mester ideje alatt mi történt Szegeden, talán egy bizonyos bányából származó kövekkel kirakott Kárász utca felújítása. Még valami?
  Úgy látom Ti Szegediek semminek nem tudtok örülni, csak a politikai csatározások folynak Szegeden.”
 • 86. theseus 2012. március 08. 13:59
  „79. Casablanca 2012.03.08. 08:18

  "Európa-liget"?!

  Hangzatos, de a hely valójában BALKÁNI... Balkán-liget lesz az..."

  Az is Európa. Sőt, a görögök sokkal régebben vannak az EU-ban, mint mi. Még akkor is, ha most gondok vannak velük.
  Az elnevezés különben tényleg vicces egy kis fás területre, ami elég elhanyagolt.
  Más kérdés, hogy sokkal több fát lehetne ültetni a lakótelepeken, másutt is, csak aztán gondozni is kellene a környéket.”
 • 85. öregvegyész 2012. március 08. 12:27
  „Inhoff Úr! %9 éve Szeged még Szeged volt.Ma meg egy csomó okos gyüttmönt ötletezi saját zsebére. Tisztelem,hogy jó szívvel gondol ránk. Nekem is vannak Bfúzfőn rokonaim”
 • 84. jozko 2012. március 08. 12:11
  „81. atomboy:

  A Moszkvai körút / a Londoni körútból lecsípett szakasz/ nevének semmi köze az árvízhez - inkább a "megbonthatatlan szovjet - magyar barátsághoz" -
  aminek jegyében19 49 és 56 között Sztálin, 56 után lenin nevét vielte a Tisza Lajos körút.
  A kiskörutat "rehabilitálták".”
 • 83. macusnéni 2012. március 08. 11:44
  „Én inkább a BALKÁN-De LIGET nevet adnám neki.Európa ettől igen messze áll! A vérrói domb alatt bármi lehet,nem tudjuk,mit rejt a föld.Sok érdekes szokott előkerülni.Jók össze kutyulták a menetrendet,akkor kellet volna ide ez a Nagy állomásig járó valami,amikor még a város tele volt munkahelyekkel.Jöttek a népek,vonaton,s Sándorfalva felül is a munka helyekre.Most meg mii is van? Várjuk a munkát ezerrel,de csak nem jön.”
 • 82. Queenmargareth 2012. március 08. 11:18
  „81, jaj, nehogy átneveztesd Széll Kálmánnak!”
 • 81. atomboy 2012. március 08. 10:01
  „68. InhoffLászló
  Igen, az ujjaepitesben segito orszagok fovarosairol neveztek el a Nagykorut egyes szakaszait, egy kivetel: Moszkvai krt a hunyo. Ennek okat tudod?”
 • 80. Mox 2012. március 08. 09:59
  „Egyébként Makkosháza neve honnan is ered?Mert hogy ennek a kis "erdőnek" a jó része tölgyfa,aminek ugye a termése a makk.Nem erről a részről kapta Makkosháza a nevét? Tudja valaki?”
 • 79. Casablanca 2012. március 08. 08:18
  „"Európa-liget"?!

  Hangzatos, de a hely valójában BALKÁNI... Balkán-liget lesz az...”
 • 78. traktordj26@gmail.com 2012. március 08. 07:49
  „Így végig menve a kommenteken is számomra még mindig maradt egy kérdés.: Ki nem sz le, hogy mi a neve, nem mindegy?”
 • 77. istvang58 2012. március 08. 06:47
  „Mivel, hogy Magyarország az Európai kontinens egy része, igy ez az elnevezés talán jobban hagzik, mint ha FECÓ-LIGET nevet kapta volna.”
 • 76. love 2012. március 08. 06:25
  „Szerintem és ez csak saját véleményem!A 2-es villamos hiányzott a szegedi emberk életéből a legjobban!Amióta üzemel, az utasok nem tudnak kiigazodni a közlekedésben és mindenhol nyomorgás van!Aki ezt a menetrendet tervezte büszke lehet magára!”
 • 75. tom_peris 2012. március 08. 01:38
  „az itt rendezett székely-magyar világtalálkozó szervezői szerint a vértói domb kurgán, vagyis halomsír

  na aki ilyet álít az sose nem látott kunhalmot... pláne ha képzeletben azt a kis "hegyet" belepakoljuk a vértóba akkor pont 0 lesz a végeredmény....
  Eleink nem voltak annyira buták és látványberuházás pártiak hogy egy siremlék miatt egy tavat is odacsináltak... akkpr még nem volt közbeszerzés é politika (legalábbis okyan amit mi ma annak ismerünk...)”
 • 74. Beroesz 2012. március 07. 23:17
  „73. jozko 2012.03.07. 23:02
  Joga van hozzá, nem hiszem, hogy az elnevezés bárkit sért.

  Régen ez másoknak az asztala volt. A közösségi közlekedés jelentős objektumainak a földrajzi-név bizotmány hagyta jóvá a nevét. Itt pl egy csomó vasútállomás nevét állapítják meg:
  http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2235&articleID=16994&ctag=articlelist&iid=1

  Itt egy metróállomás nevét torpedózzák meg:
  http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2235&articleID=11690&ctag=articlelist&iid=1

  Az azóta Ferihegy ürügyén szétkergetett bizottság biztosan nézett volna nagyot az önkényes SZDSZ-es névadáson.”
 • 73. jozko 2012. március 07. 23:02
  „Annak a "ferde torony"háznak -ami a képen látható- az aljában tudomásom szerint
  egy hangulat karbantartó egység működik...
  Ütős lehet a piájuk - a ház mindenesetre már megdőlt.

  Az SZKT nevet adott egy megállónak -egy végállomásnak.
  Joga van hozzá, nem hiszem, hogy az elnevezsé bárkit sért.

  Ha a megálló körüli erdős-bozótos /szemetes/ területet a város egy kicsit rendbeteszi - a terület is lehet Európa liget.
  Szerintem.”
 • 72. fili-busz 2012. március 07. 22:28
  „64. SP 2012.03.07. 19:44

  "a nagy Szegednek, akkor kellene bele egy kiskocsma is, kis Brüsszel néven, Manneken Pis szobrocskás szökőkúttal."

  Ahol van kocsma, ott van Manneken Pis is. A sarok mögött. Több is.”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halaknak álma

"Én már megfogtam neked" – hirdeti a Mars téri halárusnál egy ruha nélküli lány a plakáton. Van, akit megbotránkoztat, másoknak tetszik az egyedi reklám. Tovább olvasom