Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Európai látogatók Szegeden

Szeged - Új úti célként ajánlja Szegedet honlapján az osztrák vasút. Az Ausztriából érkező vendégeknek komplett csomagot kínálnak – utazással, szállással. A felújított szegedi belvárosnak köszönhetjük a kiemelt figyelmet. Megkérdeztük azt is, hogy honnan jön hozzánk a legtöbb külföldi.
Szegedet reklámozza honlapján az osztrák vasút. A csongrádi megyeszékhely a Bahn City Hit nevű városlátogató katalógusban szerepel olyan társaságban, mint Firenze, Köln, Hamburg, Verona. Az Ausztriából induló turistákat egy „csomaggal" csábítják, melynek része a Bécs–Szeged út oda-vissza, illetve szállás egy éjszakára a Novotel Hotelben – mindez 99 euróért. Az osztrákok a magyar városok közül Budapestet és Pécset is ajánlják honfitársaiknak. Kelet-Közép-Európából egyébként Magyarország az egyetlen, ami nem csak a fővárossal szerepel a katalógusban.

A Szegedre irányuló kiemelt figyelem a felújított Reök-palotának, a Szent István térnek, a Móra Ferenc Múzeumnak, az Anna fürdőnek, tehát lényegében a belvárosnak köszönhető. A MÁV-START Zrt. mint a szecesszió városát ajánlotta Szegedet az osztrákoknak, konkrétan az osztrák vasút leányvállalatának, a Rail Tours Austria nevű utazási irodának. Ők eljöttek, megnézték Szegedet, tárgyaltak a Novotellel és felvették a várost a kiemelt úti célok közé.

Megtudtuk: a Rail Tours Austria és a MÁV-START később tovább lépne: kulturális csomagokat – középpontban a szabadtéri játékokkal – wellness- és gyógyprogramokat ajánlanának az ausztriai vendégeknek.
Mivel az osztrák reklám hatását csak később érezhetjük, arra voltunk kíváncsiak, jelenleg mely országokból érkezik a legtöbb látogató a Tisza-partra.

– Német, osztrák, görög, tehát főleg európai csoportok jönnek, jellemzően busszal, általában 1-2 éjszakára – mondta Szabó Mihály, a Novotel igazgatója.

Bátyai Edinától a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójától megtudtuk: egy tavaly készített felmérés szerint a játékok nézőinek 61 százaléka nem szegedi, de csak négy százaléka külföldi. Ebbe azonban nem számolták be a határon túli magyarokat, akik közül a legtöbben a Vajdaságból érkeznek. A Bánk bán egyik előadására például több busszal utaztak Szegedre.

A Móra Ferenc Múzeum legtöbb külföldi vendége – itt sem számítva a határon túli magyarokat – angol, francia, német vagy holland, de idén nyáron érkeztek csoportok Kínából, Írországból, Olaszországból is, néhány napja pedig egy indiai érdeklődő tért be hozzájuk. Medgyesi Konstantin sajtóreferens tájékoztatása szerint naponta átlagosan tíz külföldi vesz jegyet a kiállításokra. A néprajzi és természettudományi állandó kiállítás feliratai angol nyelven is olvashatók, a napokban felszerelt érintőképernyős monitorok angol és német nyelven is tájékoztatnak. A múzeum munkatársai angolul tudnak kommunikálni a vendégekkel.

Medgyesi Konstantin közölte: a jövőben az előre bejelentkező határon túli magyar csoportoknak nem kell belépőt váltaniuk a múzeumba, ingyen megnézhetik a kiállításokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom