Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Európai Lézerközpont: megnőtt Szeged esélye

Szeged - Ha megépül az európai szuperlézer, Szeged aligha marad ki belőle – a közös cseh–magyar pályázat, Romániával kiegészülve, a legesélyesebb a győzelemre.

Felszállhat a fehér füst a lézerközponttal kapcsolatban jövő hét csütörtökön, Prágában – hallottuk Szabó Gábor fizikus professzortól, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoportjának vezetőjétől. Prágában a jövő héten előzetes döntést hoznak a beruházás helyszínéről.

Többször beszámoltunk róla: az EU tudományos-technológiai versenyképességének fokozása érdekében több tudományos nagyberuházást tervez 2015-ig. Ezek között szerepel az európai neutronkutató – erre Debrecen még mindig pályázik, bár informálisan a svéd Lundot nevezték meg befutóként –, valamint egy lézerkutató központ, amely a jelenleg létező csúcslézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, rendkívüli tudományos jelentőségű kutatóberendezésnek adna helyet. Ez az ELI, amelynek 200 PetaWattos átlagteljesítménye a Paksi Atomerőmű teljesítményének 200 milliószorosa.

Az ELI épületének egyik látványterve. Valami hasonló épülhet Szegeden.
Az ELI épületének egyik látványterve. Valami hasonló épülhet Szegeden.

Hazánk is versenybe szállt érte: februárban bejelentették, a magyar kormány Szegedet javasolja helyszínnek. A szegedi közgyűlés úgy döntött, a város részt vállal a pályázat külső infrastruktúrájának megvalósításában. Ekkor még Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia is versenyzett a projektért. Júliusban kiderült, önmagában egyik ország javaslata sem elég erős. Ezért Cseh- és Magyarország bejelentette: közösen pályázik az ELI megépítésére. Ezt Németország és Nagy-Britannia is támogatta.

– Ez a pályázat lehet a befutó, Romániával kiegészülve. De a végleges döntés nagyban függ attól, milyen gazdasági-politikai garanciákkal támasztják alá a projektet – fogalmazott Osvay Károly, az európai szuperlézer megvalósítására kialakított bizottság projektvezető-helyettese, az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoportja Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tanszékvezető-helyettes egyetemi docense. A konzorciumnak például arra kell garancia, hogy – bármilyen is lesz a gazdasági helyzet a két országban –, nem áll le az építkezés. Úgy tudjuk, ez meglesz: Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton Szegedre látogat, hogy az egykori öthalmi laktanyában bejelentse, a magyar kormány pénzügyi garanciát vállal a projektre.

Vezető tudományos központ lehet Szeged

A berendezés építésének 2011–2014-re becsült összköltsége 400 millió euró. Az első jelentősebb bővítésig tervezett 20 éves üzemidő alatt üzemeltetési költsége évente 50 millió euró. A tervek szerint Prága mellett, illetve Szegeden épülne meg az ELI egy-egy meghatározó eleme, közös irányítással. A harmadik egység pedig ott, ahol biztatóbbak az előkészítő kísérletek. Lézer mindkét helyen lesz. Szegedre a projekt 40 százaléka, 200 millió eurónyi beruházási érték kerülhet, ez nagyjából 55 milliárd forint. 150–200 mérnök és fizikus működtetné a Tisza-parti lézeres eszközöket. Több száz új munkahelyet, rendkívüli tudományos eredményeket és még nagyobb nemzetközi elismertséget remélhet tőle Szeged, amely 5–10 évig a világ egyik vezető tudományos központjává avanzsálhat. A 100 milliárd forintos európai gigaprojekt helyszíne az SZTE öthalmi területe lenne – már meg is kezdődött az épületek felújítása. – Sokat lobbiztunk az elmúlt hónapokban a lézerközpontért, amely az egész ország számára nagy jelentőségű. Ha pozitív döntés születik, ez lesz a következő évek legfontosabb városfejlesztési projektje – mondta Botka László polgármester.

Olvasóink írták

 • 16. Celtis 2009. szeptember 23. 11:04
  „14. hozzászólás Zsoltee0716: "Termelni" kutatási eredményeket fog, főként az anyagok viselkedését lehet vizsgálni extrém körülmények között (mint amilyen például egy fúziós erőműben vagy egy szupernovában várható). A kutatási eredményeknek aztán persze nagyon gyakran merül föl közvetlen gyakorlati hasznosítása is, ennek köszönhetően fejlődött például a mikroelektronika olyan szédületes sebességgel az elmúlt évtizedekben. És a benyújtott nemzetközi szabadalmak hasznosítása utáni pénz is azt az országot gyarapítja, amelyben a kutatási eredmények születtek.”
 • 15. Celtis 2009. szeptember 23. 10:58
  „12. hozzászólás Pippen:
  :)
  A trükk az, hogy ezt a teljesítményt nagyon rövid ideig (néhány femtosec = tíz a mínusz tizenötödiken másodperc) fejti ki a lézer, ezért az összes elhasznált energiája egy "lövés" alatt (energia=teljesítmény*idő) csak néhány millijoule. Vagyis a lézernek ennek ellenére sem lesz túl nagy a villanyszámlája. :)

  Persze érdekes kérdés, hogy arra a nagyon rövid időre honnan veszi az energiát olyan gyorsan. A megoldás: bazi nagy kondenzátorokat töltenek föl, és egy hirtelen kisütéssel "engedik ki" belőlük az elektromos töltést.
  Mindennek a pontos beállítása, szabályozása kész művészet. Pont ezzel foglalkoznak (többek között) a szegedi fizika tanszékeken és laborokban.”
 • 14. Zsoltee0716 2009. szeptember 22. 22:54
  „Ez most mit fog termelni? Mii lesz az értelme? Hova akarják telepíteni?”
 • 13. Kiscsillag0122 2009. szeptember 22. 20:52
  „Istenem........................”
 • 12. Pippen 2009. szeptember 22. 19:07
  „"Ez az ELI, amelynek 200 PetaWattos átlagteljesítménye a Paksi Atomerőmű teljesítményének 200 milliószorosa."
  Akkor az elit mivel hajtják meg?Lessz 200 millió atomerőmű szegeden?”
 • 11. Léni 2009. szeptember 22. 18:48
  „Mindegy Romániával vagy Románia nélkül / ezt mi nem tudjuk megítélni/, de jöjjön össze, Kiscsillagot
  ismételem: HAJRÁ SZEGED!”
 • 10. Kiscsillag0122 2009. szeptember 22. 16:36
  „Hajrá Szeged:))))))))))))))”
 • 9. TUTI 2009. szeptember 22. 14:15
  „Eddig ugy volt cseh-magyar a TUTI befuto? Most ako a romanok, hogy csapodtak? Eu hatszel??:D:D:D
  Röhögök, de lehet hogy az? De megiz hogy haromflee szakitjak a lasert oszt viszik haza mindenki, vagy
  timesharing lesz??:D:D:D”
 • 8. N.P. 2009. szeptember 22. 13:06
  „Tényleg nagyon de nagyon jó lenne! Én is várom a fanyalgó, a mocskos komcsizó kommenteket, de könyörgöm örüljünk már valaminek ez mindannyiunké lenne!
  A románok szerepvállalását én sem értem, de ebből a cikkből nem csak ez nem derül ki...”
 • 7. Celtis 2009. szeptember 22. 12:41
  „Szurkolunk nekik!”
 • 6. bélás 2009. szeptember 22. 12:00
  „Sikerüljön, de Ro minek?”
 • 5. achilleus 2009. szeptember 22. 11:42
  „4. hozzászólás Csirén 2009.09.22. 11:24
  Szerintem nincsenek ellenérvek.
  - Ráadásul az Öthalmi burgying helyzete is megoldódik.”
 • 4. Csirén 2009. szeptember 22. 11:24
  „Várjunk egy kicsit az ellenzék most gyűjti az ellenérveket.”
 • 3. Birodalmi 2009. szeptember 22. 11:03
  „Hallottam, olvastam már hasonló beruházást és nem lett belőle semmi, most remélem azért sikerül valami....”
 • 2. nemecsekerno_007 2009. szeptember 22. 10:55
  „Úgy legyen...”
 • 1. Fuleee 2009. szeptember 22. 10:17
  „Reméljük pozitív döntés születik! Ez igazán nagy siker lenne a városvezetés, a kormány és az egyetem részéről!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnmegelőzési szeminárium a szegedi egyetemen

A fiatalok biztonsága - a jövőnk záloga címmel indított bűnmegelőzési szemináriumot a Csongrád… Tovább olvasom