Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Európai tanárok egy trópusi egyetemen

Ki volt Lénárt Sándor, Gáspár Lóránt, Arnóthy Kriszta vagy Kristóf Ágota? E kérdésre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat előadásán Ferdinandy György, az Universidad Purto Rico egyetemi tanára.
– Mi, magyarok, nem tartjuk igazán számon kallódó értékeinket – véli Ferdinandy György, a Puerto Ricó-i egyetem tanára, író, irodalomtörténész, az emigrációs irodalom kritikusa. – Nagy magyar írók éltek és alkottak a világban, de ki tudja nálunk, hogy ki volt Lénárt Sándor, Gáspár Lóránt, vagy ki például Arnóthy Kriszta, Kristóf Ágota?
Az Egyesült Államokban 1956 után több mint ezer magyar pedagógus tanított. Ebből a gazdag választékból mutat be ez az előadás a karibi-tenger egy kis szigetén, a Puerto- Ricó-i egyetemen működő tucatnyi európait, és közöttük, természetesen, a magyarokat. Nem csupán a háttér festői itt: festőiek ezek a távolba szakadt, kalandos életű honfitársaink is. Róluk szólva az úgynevezett harmadik világ mai állapotáról is képet kap a hallgató.

Az 1956-os forradalomban való részvétele miatt Ferdinandy György menekülni kényszerült Magyarországról, Franciaországban kezdett új életet. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd a strasbourgi és a dijoni egyetemen végezte. 1969-ben doktorált irodalomtudományból Strasbourgban, disszertációját Reményik Zsigmond dél-amerikai írói tevékenységéről készítette. 1964-ben Puerto Ricóba költözött, ahol az Állami Egyetem tanáraként dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László győzött Szegeden

A választási adatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett az eredmények a vártnál nagyobb… Tovább olvasom