Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Éva középkori munkahelye

Középkori épületekben, ódon környezetben dolgozik a szegedi Nagy Éva Krisztina már 3 éve. Egyik munkaadója az angol királyi családdal hajózott.
Történelmi környezetben, középkori épületekben, antik bútorok között dolgozik már 3 éve a szegedi Nagy Éva Krisztina az angliai Ludlow-ban, a walesi határ közelében.

– A mai napig félek, hogy eltörök valamit! Némelyik dolog drágább, mint az életem – érzékeltette, hogy az ódon környezet nyomasztó is lehet.
A lány nem egyedül kezdett új életet, barátjával közösen költöztek el Szegedről. Krisztián azóta főszakács, amióta Michelin-csillaggal is kitüntetett mestere és elődje nyugdíjba ment. A Charlton Armshoz – így hívják az éttermet – tartozik egy szálloda is. A XV. századi épület a Temze folyó partján áll – néhány éve majdnem beledőlt a vízbe, de tulajdonosai és a felújításra fordított egymillió font megmentette.

Éva délelőttönként a szállodában, esténként az étteremben dolgozik. De hogy a két műszak között se teljen fölöslegesen az idő, két család is alkalmazza.

Az egyik família a brit királyi haditengerészet egykori tisztjéé, Christofer Tuffley-é, aki az angol királyi család mellett az egész világot körbehajózta. Festőművész feleségével egy 13. századi épületből kialakított üzlet és három luxusapartman tulajdonosa.

Ódon épületek az angliai Ludlow-ban.  Fotó: DM/DV
Ódon épületek az angliai Ludlow-ban.
Fotó: DM/DV

– A családi ház és az apartmanok tisztán tartása a dolgom. A legtöbb bútor antik és nagyon drága, mindegyiknek külön polírozó- és tisztítószere van, amelyekkel nem könnyű dolgozni.

Éva két további családnál is segít alkalmanként, így hetente 70–80 órát dolgozik.

– Nem átlagos mennyiség, de nem szeretek nemet mondani – fogalmazott. Éva szerint a magyar mentalitás és a temperamentumos stílus nem való az új környezetébe. Kedvesnek, mosolygósnak, megbízhatónak és őszintének kell lenni ahhoz, „hogy egy angol elfogadjon".

Alapvető, hogy nem szabad udvariatlannak lenni a vendégekkel, akkor sem, ha ők azok. Ez Éva munkahelyén duplán is megszívlelendő, hiszen „sosem tudod, ki az a vendég, aki éppen bunkón szól, mert Angliának ezen a részén rengeteg nagyon gazdag és befolyásos ember van".

Azért szép, hogy megmaradjon

Állítólag amikor a ludlow-i és a környékbeli kastélyokat építették, a király parancsba adta, hogy annyira szépnek kell lenniük, hogy senkinek ne legyen szíve megsemmisíteni azokat. A kastélyokat a mai napig hihetetlenül jó állapotban tartják, szinte az összes magántulajdonban van, így a ludlow-i is, amely több walesi hercegnek is otthona volt – mesélte Éva.

Olvasóink írták

  • 1. Csecs 2010. március 09. 15:08
    „Teát a tanulság: ha nem akarsz szolga lenni a hazádban, legyél szolga idegenben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Improv esttel nyit a Rádió Mi születésnapi programsorozata

Szeged - Kedden 20.00 órától ismét Improv Estet rendeznek a vájtfülűeknek - ezúttal a szegedi Jazz… Tovább olvasom