Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Évadnyitó a szegedi szimfonikusoknál

Szusszanásnyi nyári szünet után tegnap tartotta évadnyitó társulati ülését a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely október végén Mozart Requiemjével kezdi bérleti koncertsorozatát.
A nyári szünetben sem pihentek a szegedi szimfonikusok, évadzárástól a tegnapi évadnyitóig huszonöt fellépésük volt a Dóm téren, Újszegeden és Németországban. Pászti Ágnes tanácsnok köszönetet mondott a színvonalas munkáért, hangsúlyozta, hogy a város büszke a külföldön is sikeres zenekarára. Gyüdi Sándor igazgató-karnagy a zsúfolt idei programot ismertetve elmondta: a Szegedi Nemzeti Színház három operaprodukciójában (Bartók-est, Lammermoori Lucia, Aranykoporsó) vesz részt az együttes. A Filharmóniával közös bérleti koncertsorozat október 31-én a hagyományos halottak napi koncerttel, Mozart Requiemjével indul, amit Antal Mátyás vezényel. A Vaszy-bérlet első hangversenyén, november 28-án Fürst János dirigálja Brahms Hegedűversenyét, a szólista: Kosztándi István koncertmester.

A kínálatból érdekesnek ígérkezik Haydn A teremtés oratóriuma, igazi zenei csemegének számít Berlioz Harold Itáliában című műve és Bartók Kossuth-szimfóniája. A Mahler-sorozat Fürst János vezényletével a Dal a földről című darabbal folytatódik. A vendégkarmesterek között lesz Kovács János, Lukács Ervin és Molnár László, szólistaként fellép a zenekarral többek között Gregor József, Perényi Miklós cselló- és Daniele Alberti zongoraművész. Külföldre is készülnek a szimfonikusok: Szabadkán és a németországi Messkirch-ben adnak koncertet, majd a hagyományos bilbaói operaturnén jövő tavasszal Massenet Manonját játsszák.

A szegedi közönség október 23-án a dómban is hallhatja a zenekart: Händel Messiását szólaltatják meg. Novemberben közreműködnek Joó Ete a város felkérésére készült művének, a Requiemnek az ősbemutatóján. A hazai fellépések közül a Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián tervezett koncertjük a legfontosabb. A tegnapi évadnyitón adták át a muzsikusok titkos szavazatai alapján odaítélt év zenésze díjat Kecskés György kürtművésznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajünnep Algyőn

Az algyői szénhidrogénmező 40 éves jubileuma alkalmából rendeznek ma ünnepséget Algyőn, amelyen… Tovább olvasom