Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Évek óta gyűlik a mocsok a Kelemen utcában: éles a kontraszt a belvárosi utca két oldala között

Szeged - Szépen felújított épületek, gondosan takarított járda az egyik oldalon, málló vakolatú házak, galambürülék-halmok, tollak, mocskos kirakatok a másikon: ez jellemzi a forgalmas Kelemen utca nagyjából százméteres szakaszát.
– Ez egyszerűen méltatlan Szegedhez! Szerintem évek óta nem takarítottak itt – fakadt ki egy középkorú nő, akit a Kelemen utcában kérdeztünk a Kölcsey utca és Klauzál tér közti nagyjából százméteres szakasz állapotáról. – Szeged a kedvenc városom. Hetente jövök, de ez a szakasz gusztustalan, pedig amúgy szép a belváros – mondta Varga Péter, aki áruszállítóként a fél országot bejárja.

Az utca két oldala között óriási a kontraszt. Az egyik oldalon a felújított épületekben működő étterem, szálloda, szépségszalon és a román konzulátus láthatóan rendben tartja a portája előtti terültet. A másik oldal viszont teljesen gazdátlannak tűnik: a málló vakolatú házak előtti járdát vastagon borítja a galambürülék, a madártoll, a csikkek, az egykori Royal Szálló éttermének porlepte, mocskos, helyenként furnérlemezzel pótolt ablakai után pedig a volt lemezbolt, majd kaszinó szintén üres, koszos kirakatait csodálhatják meg a járókelők. Takarítás helyett csak az éjszaka itt tanyázó hajléktalanok és a reggeli felessel indító alkoholisták nyomait lehet még felfedezni.
Évek óta gyűlik a mocsok a Kelemen utcában: éles a kontraszt a belvárosi utca két oldala között. Fotó: Török János - GALÉRIA

– Ez egy szégyenfoltja a belvárosnak! Gondolom, nem találnak bérlőt ide, pedig ennél az állapotnál bármi jobb lenne – gondolkodott hangosan Julinek István a soha ki nem nyitott kaszinó előtt, amelynek leeresztett vasrácsa mögött egy jó ideje bomlásnak indult galambtetem hevert.

Ezen az oldalon egyedül az Ofotért van nyitva, amely szinte kis ékszerdoboz a kosztengerben. – Reggel, amikor jövünk dolgozni a Royal felől, vigyázni kell, nehogy eltaláljanak a galambok. A házgondnok heti kétszer ugyan fölsöpri a járdát, de az nem sok. Teljesen mindegy, kié egy épület, az önkormányzatnak fel kellene takarítania, mert rontja a belváros képét. Ráadásul nemcsak esztétikai a probléma, de a galambürülék miatt egészségügyi is – magyarázta  Fekete Róbert, a Kelemen utcai Ofotért egyik legrégebbi munkatársa.
Évek óta gyűlik a mocsok a Kelemen utcában: éles a kontraszt a belvárosi utca két oldala között. Fotó: Török János - GALÉRIA

Úgy tudjuk, a város már fölszólította az érintett magántulajdonosokat, hogy takarítsanak föl a portájuk előtt – ennek azonban láthatóan nem sok eredménye volt. Bár a vonatkozó jogszabályok arra lehetőséget adnak, hogy egészségügyi okokból például kényszerkaszálást vagy omlásveszély miatt kényszertatarozást rendeljenek el, információnk szerint a kényszertakarítás fogalmát nem tartalmazza a rendelet. Azaz hiába dönt úgy a város vagy a kormányhivatal, hogy takarítson föl a környezetgazdálkodás, ennek költségét – az említett másik két kényszerintézkedéssel szemben – nem tudja kiszámlázni a tulajdonosoknak az önkormányzati cég.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem egy kiló aranyat próbáltak Röszkén becsempészni

Majdnem egy kiló aranyat próbáltak Röszkén becsempészni
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei 897 gramm arany ékszert találtak két személyautóban,… Tovább olvasom