Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Évekig kell hirdetni a nyaralókat

Szeged - Hiába élénk a lakáspiac, a szegedi nyaralók nem drágultak. A Sárga régi építésű házikóit nehezen lehet eladni, ott inkább a luxust keresik a vevők. Subasán, Sziksóstón viszont az első lakásnak alkalmas, olcsóbb házak kelnek el inkább.
Másutt az országban

A nyaralók piacán élénkebb a forgalom, mint tavaly – derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Az év első hónapjaiban 6,2 százalékos drágulást mértek 12 ezer hirdetés feldolgozása után. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes hétvégi házat drágábban lehet eladni, idén is a Balaton környéke és a Dunakanyar arat.
– Már régóta hirdetem a lányom nyaralóját, de eddig még nem jött komoly érdeklődő, csak telefonon kérdezgetnek – panaszolta Jakus Antal. – Az unokám Londonban dolgozik, nem jön már haza, mi sem használjuk. A kutyám miatt kijárok mindennap, megsétáltatom, a házat rendben tartom. Harminc éve épült, a lányom öt éve vette, fel is újítottuk: 35 négyzetméteren két kis szobát, fürdőszobát, főzőfülkét alakítottunk ki.

Jakusék háza jó helyen fekszik, közel a csárdához. A Tisza alig harminc méterre folyik, mégsem akarnak ideköltözni a folyó szerelmesei.

– Még mindig többen akarják eladni a hétvégi házukat, mint ahányan vennének – mondta Berényi Zsuzsanna, a Városi Ingatlaniroda munkatársa.
 
Jakusék barátságos házikójára egyelőre nem volt komoly érdeklődő. Fotó: Török János
Jakusék barátságos házikójára egyelőre nem volt komoly érdeklődő. Fotó: Török János

– A vevők jellemzően fiatalok, akik azokat a nyaralókat keresik, amelyek első háznak, első lakásnak megfelelők, ilyeneket pedig főleg Subasán, Sziksóstón találnak – mondta Berényi Zsuzsanna. – Ott egy kétszintes, lent nappali-konyhás, fent hálószobás házikó nemrégiben 3,9 millió forintért talált gazdára. A kifejezetten nyaralónak épült házak iránt kevesebben érdeklődnek, pedig a Sárgán is találni téliesített, kandallós, viszonylag nagy méretű ingatlanokat, igaz, 8-9 millió forintért.

A Sárgán élők azt vették észre, hogy a drága, igényesen kialakított nyaralókat könnyebb eladni, mint a 2-3 millióba kerülő házakat. Akinek ugyanis kevés pénze van, nem vág bele abba, hogy további terheket, a felújítás, a fenntartás költségeit vegye a nyakába. A Tisza legendás üdülőövezetében szinte minden ötödik ház eladó.

– A Sárgáról nincsenek tapasztalataink, évek óta nem volt a kínálatunkban ottani nyaraló – mondta Bozsó Bence, a LIMIT Ingatlaniroda Kft. ügyvezetője. – Subasán és Sziksóson pedig azokat veszik meg viszonylag gyorsan, amelyek az olcsóbbak közé tartoznak. A drágábbakra ugyanis nem adják meg az új támogatásokat, hiteleket, mivel az ingatlan nyaralóövezetben fekszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma nyit ki az új nagybani Szegeden

Ma nyit ki az új nagybani Szegeden
Hivatalosan ma 16 órakor nyit ki először az új szegedi nagybani piac az 5-ös főút és az M43-as találkozásánál. Tovább olvasom