Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Évente 250-300-an tűnnek el Csongrád megyében

Szeged - Évente 250-300 ember tűnik el Csongrád megyében – általában hamar megtalálják őket. Egy nőt azonban már tizenkilenc éve keres a megyei rendőr-főkapitányság.
A kilencvenes években évente tízezren tűntek el Magyarországon, most 13-14 ezren. Nagy részüket – így a Csongrád megyében eltűnteket is – hamar megtalálják. Jelenleg hatezer-ötszáz embert, köztük ötszáz gyereket keresnek az országban. Tavaly, amikor a fővárosi Margitszigetről eltűnt a kétéves Dominik, a rendőrök készítettek egy összesítést a tizenkét évesnél fiatalabb eltűnt gyerekekről. Mindössze három esetben nem volt információjuk arról, hogy kivel és hol van a gyerek.

Több százan keresték a gyereket

– Szituációtól függ, hogy milyen erőkkel kezdjük meg az eltűnt kutatását – mondta Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. Például tavaly április 4-én egy sándorfalvi három és fél éves kisfiú eltűnését jelentették be reggel a rendőrségen. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a gyereket több száz rendőr, tűzoltó, polgár- és városőr, katasztrófavédelmisek, határőr, halász és vadász kereste. Nem rajtuk múlt, hogy a kisfiúnak csak a holtteste került elő még aznap délután a Szegedfish Kft. sándorfalvi úti telephelyének egyik halastavából.


Adatgyűjtés, körözés

– Ha valakinek az eltűnését csak fél év elteltével jelentik be, nem szükséges ekkora erőket mozgósítani – közölte a szóvivő. Egy ember eltűnését egyébként bárki bejelentheti a rendőrségen: ezután elkezdik az adatgyűjtést, a tanúkihallgatást, és kiadják az illető eltűntként való körözését. A rendőrség hivatalosan húsz évig kutat. – Ezután a körözés fenntartása mellett az iratárba kerülnek az eltűnt adatai – magyarázta Szenti.

Csongrád megyében jelen pillanatban negyvenöt embert keresnek: közülük a legidősebb kilencvenhárom, a legfiatalabb tizenöt éves. Legrégebben pedig Marton Máriát: a nő 1989 óta nem ad életjelet magáról. Van, aki rendszeresen eltűnik.

A villamosokon is plakátokon keresett 27 éves fiatalembert két nappal eltűnése után, holtan találták meg Szegeden. Illusztráció: Frank Yvette
A villamosokon is plakátokon keresett 27 éves fiatalembert két nappal eltűnése után, holtan találták meg Szegeden.
Illusztráció: Frank Yvette

Aki huszadjára is eltűnt

– Egy 56 éves férfit már hússzor kellett keresnünk – mondta a szóvivő. Ha az eltűntként keresett személy rendőrségi igazoltatásba fut és nem fiatal- vagy gyermekkorú, nem köteles felfedni tartózkodási helyét a hozzátartozók előtt. A rendőrség mindössze annyit közölhet róla: életben találták.

Keresés a neten

Egyre több önkéntes eltűntkereső csoport és internetes oldal létezik. Ilyen például az eltuntkereso.tvn.hu, amit a szolnoki Életjel Mentőcsoport hozott létre másfél évvel ezelőtt. A kiképzett kutyákat tartó barátok csoportja ingyen segít a keresésben, területeket fésül át, ismerősöket kérdez ki, sokszor a rendőrséggel együttműködve. Jelenleg majd hatvan ember fotója, eltűnésének feltételezett ideje, valamint a segítséget kérők elérhetőségei találhatók a honlapon. Köztük van egy dorozsmai asszonynak a húga is, akiről a hozzátartozók úgy tudják, utoljára a fővárosban lakott, de három éve nem hallottak felőle.

Olvasóink írták

 • 14. FossiL 2008. április 16. 09:01
  „Rendben baklava, ha nem esik mehetünk! De vigyázz, nagy lepkehálóm van! :) És gyorsan futok! :)”
 • 13. 009 2008. április 15. 18:57
  „BéBé-nek és defjam-nak tökéletesen igazuk van, nem egymást kell a magyaroknak bántaniuk, mert lenne kin elverni a port, azokon, akik az adófizetők pénzéből élnek, és nem tesznek az adófizetők érdekében semmi emberségességet! Az biztos, hogy egész Európában nem tűnik el annyi ember a lakosság számához mérten, mint Magyarországon! Ébresztő, emberek! Nem egymást bunyózni, hanem egymásért összefogni, és azt bunyózni, akit kell, adott esetben és adott pillanatban! Kellenek a hősök a megfelelő pillanatokban!
  Itt csak véleményt lehet nyilvánítani, és nem lehet hősködni.”
 • 12. baklava 2008. április 15. 18:07
  „Fossil szombat 13 óra? Füvészkert?Lepke vadászat? Just follow the white rabbit:-D”
 • 11. defjam 2008. április 15. 15:06
  „Mi a vita tárgya gyerekek? Most nem az eltüntekről van szó? Miért kell vitát szítani? Ez a magyar baja, menjetek együtt lepkére vadászi a füvészkertbe! :D”
 • 10. FossiL 2008. április 15. 15:00
  „Ítélkezz baklava, legyen meg a véleményed. Igazad van, korlátolt emberek áldozata vagyok...”
 • 9. BéBé 2008. április 15. 14:25
  „Az emberraplók pont azt használják, ki, amit itt Baklava és Fossil megmutatott nekünk. Azaz összefogás helyett egymás torkának esnek. Addig ők meg lelépnek az áldozattal.
  Ajjjjjjjaj:(((
  Kellene egy olyan cikk is, hogy :"EGÓK HARCA A DÉLMAGYAR FÓRUMON:)))"”
 • 8. baklava 2008. április 15. 13:58
  „Te...te....te... kis hoax fun, spammelők örökös áldozata...neked tényleg mindent be lehet adni ..:-D”
 • 7. baklava 2008. április 15. 13:54
  „...nem is építő jellegű volt és nem is kritika ..:-P nyugodtan lehülyézhetsz a helyzeteteken nem változtat semmit...DRÁGÁM!”
 • 6. FossiL 2008. április 15. 13:44
  „ÉDES kis retardált baklava!
  Olyan jó, hogy megosztottad velünk építő kritikád! Elég korlátolt vagy, ha azért szólsz be valakinek, mert nem járatos abban amiben te igen. Lehülyézhetnélek mert nincs ismereted abban, amiben mondjuk nekem van, de nem teszem. A "buta" viselkedést pedig te produkáltad ÉDESEM!”
 • 5. baklava 2008. április 15. 13:22
  „urbanlegends.com ....ez pont olyan buta és agyatlan embereknek szól mint ti.....”
 • 4. FossiL 2008. április 15. 10:59
  „Valóban, mostmár nekem is eszembe jutott! Tényleg hallani lehetett valami hasonlót! Hihetetlen!”
 • 3. cipelem 2008. április 15. 10:47
  „Igen, karon ülő kislány volt, ill. a vásárlókocsin ült, egy pillanat alatt emelték ki, mire a kijáratfelé értek vele, már rövidre vágták a haját, az anya lélekjelenlétén és a market gyors reagálásán múlott, hogy hangszórón bemondták a gyermekrablás tényét és zárták a kijáratokat. Így hallottam, kb 3 éve.”
 • 2. 4 2008. április 15. 07:16
  „.....Hogy az egyik hipermarketben el akartak rabolni egy kislányt külföldi állampolgárok??????”
 • 1. 4 2008. április 15. 07:14
  „Érdeklődnék valaki tud- e olyan esetrő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi nagydíj a kukoricának

Szeged - Április 25–27-e között rendezik meg a XV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok… Tovább olvasom