Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Évente 65 tonna használt elemet akarnak begyűjteni

A használt elemeket és akkumulátorokat a gyártóknak és kereskedőknek 2005 augusztusa óta kötelező visszavenni és így összegyűjteni. Szegeden egy éve helyezték el az első gyűjtőládát, azóta a város 131 pontján adhatjuk le a kimerült energiaforrásokat.
Egy család félkilónyi, veszélyes hulladéknak minősülő használt elemet termel évente. Fotó: Frank Yvette
Egyetlen darab higanyos ceruzaelem 1500 liter vizet képes beszennyezni. Ha pedig a rossz minőségű elemből szivárog a sav, az az adott technikai berendezést is károsítja. A használt elemek és akkumulátorok veszélyes és a környezetet súlyosan szennyező anyagokat – higanyt, ólmot, kadmiumot – tartalmaznak.

A használt energiaforrások begyűjtéséről és hasznosításáról a gyártóknak és a kereskedőknek kell gondoskodniuk a 2005 augusztusában életbe lépett kormányrendelet szerint. Kötelesek – típustól és gyártótól függetlenül – ingyen visszavenni az elemeket, melyekből évente családonként mintegy félkilónyit, egész Magyarországon 2000 tonnát termelünk.

A használt hordozható elemek és akkumulátorok gyűjtésére a legnagyobb hazai elemforgalmazók közhasznú társaságokat hoztak létre – írtuk korábban lapunkban. Csongrád megyében így született meg – az ATC Trade Zrt. jóvoltából – a Re-Bat Kht.

– Az első gyűjtőládánk 2006 januárjában jelent meg Szegeden, nem meglepő módon az ATC Diszkontáruház bejáratánál. Ma már több mint húsz partnerrel állunk szerződésben, köztük hipermarkettel, drogériával, elektronikai áruházzal – mondja Tajthy Anita, a Re-Bat ügyvezető igazgatója.

Szarkofágok

Az összegyűjtött, hulladékká vált elemeket és akkumulátorokat a veszélyeshulladék-lerakóban betonszarkofágokba teszik, ezekre pedig húszcentis földréteg kerül. Az újrahasznosítás jelenleg csak Ausztriában vagy Lengyelországban adott. Ott az elemeket ledarálják, majd mágnessel kimentik a még felhasználható fém részeket, vegyi úton pedig a hasznosítható anyagokat, például a cinket, grafitot. Így az összetevők 80 százaléka újra hasznosíthatóvá válik.

Bármely gazdasági- vagy köztevékenységet végző intézmény létesíthet gyűjtőpontokat. Ezek száma ütemesen szaporodik is: Csongrád megyében összesen 178 darab van, ebből Szegeden 131 található. Legtöbbjükre általános- és középiskolákban – mint az Arany János, a Béke utcai, a Krúdy Gyula vagy a Hansági Ferenc –, valamint egyetemi épületekben, kollégiumokban és élelmiszerboltokban bukkanunk.

A Re-Bat által kihelyezett gyűjtők közül a legkisebb 20 literes, ebbe mintegy 40 kilogrammnyi elem fér, de akad 120 és 600 literes konténer is, utóbbiban akár 1,2 tonna használt energiaforrást lehet tárolni. A kormányrendelet szerint az összes forgalmazott elem 13 százalékát kell idén visszagyűjteni, vagyis Csongrád megyében 65 tonnát. Ezt megkönnyítendő a Re-Bat ebben az évben – a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal karöltve – regionális akciót tervez, iskolák közti elemgyűjtő versenyt rendez majd.

Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió 50 ezer forinttal zárult a Gregor-portré árverése

Egymillió 50 ezer forinttal zárult tegnapra virradó éjjel a Gregor Józsefet ábrázoló festményért… Tovább olvasom