Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Évente 84 ezer forint

A legnagyobb érvágás az átlagos, kétkeresős, két gyermeket nevelő, lakótelepi lakásban élő Kovács család számára a távhődíj jövő évi 55 százalékos drágulása.
A legnagyobb érvágás az átlagos, kétkeresős, két gyermeket nevelő, lakótelepi lakásban élő Kovács család számára a távhődíj jövő évi 55 százalékos drágulása. Mivel nettó jövedelmük a családi pótlékkal – a két gyermek utáni 24 ezerrel – együtt 280 ezer körüli, kompenzációra számíthatnak. A szülők már kezükbe vették a számológépet, így tudják, hogy körülbelül évi 24-25 ezerrel fizetnek majd többet 53 négyzetméteres lakásuk fűtéséért, a mostani tízezer helyett 12 ezer forintot kell kigazdálkodniuk havonta. A drágulás náluk mintegy 21 százalékos.

Többe kerül majd számukra a tömegközlekedés is: a négytagú családból hárman vásárolnak bérletet, és fejenként mintegy ötszáz forinttal fizetnek majd többet az utazási igazolványért. Vagyis további havi 1500 forinttól kell elbúcsúzniuk. Van egy öreg autójuk, amelyet a családfő használ, és mivel ő az ügyintéző is, kénytelen parkolóbérletet váltani: számára a középút, a sárga zóna a gazdaságos, ezért az év elején, egy összegben nyolcezer forinttal többet kell majd kiadnia: az eddigi 32 ezer 500 forintról 40 ezer 690-re drágul a bérlete. Komoly teher a család számára a víz- és csatornadíj átlagosan tízszázalékos drágulása: ha eddig nyolcezer forintot fizettek négyen havonta, akkor ez az összeg durván kilencezerre emelkedik az év második felére.

Kovácsék jövőre csak rezsijellegű költségekre minimum havi ötezerrel fizetnek többet, ha pedig még a szemétszállítás, a kábeltévé díjának, a közös képviselő, a takarító költségének várható drágulását is beszámítjuk, akkor könnyen hétezer lesz belőle. Jelenlegi életkörülményeik megtartásáért évi mintegy 84 ezer forinttal fizetnek majd többet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a rakpart is

Huszonöt százalékkal emelik a parkolási jegyek és bérletek árát, este hatig kitolják a díjfizetési… Tovább olvasom