Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Évente közel félezren tesznek állampolgári esküt Szegeden

Szeged - Évente közel ötszázan tesznek állampolgári esküt Szegeden. A kérvényezők többsége magyar nemzetiségűként érkezik Szerbiából és Romániából, de akadnak kínaiak, vietnamiak, ukránok és szíriaiak is.
„Én, Puljezevics Nenad esküszöm, hogy Magyarországot hazámnak tekintem. A Magyar Köztársaság hű állampolgára leszek, Alkotmányát és törvényeit tiszteletben tartom és megtartom. Hazámat erőmhöz mérten megvédem, képességeimnek megfelelően szolgálom. Isten engem úgy segéljen"– ismételte meg a Szentgyörgyi Pál szegedi alpolgármester által felolvasott állampolgári eskütétel szövegét tavaly januárban a városháza házasságkötő termében a Pick Szeged és a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa.

Puljezevics Nenad tavaly januárban tette le az állampolgári esküt a szegedi városháza házasságkötő termében. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi sportbarátok egyik kedvence mellett tavaly közel ötszázan kérvényezték a magyar állampolgárságot a városban. Havonta egyszer hívják össze a honosításra várókat, ilyenkor 20-60 személy teszi le az esküt Szeged polgármestere vagy alpolgármestere előtt. Az eskütétel nyilvános, vendégek is hívhatók, az eskü szövegét közösen mondják el a magyar állampolgárságra várók. A ceremónia után kapják kézhez a honosítási okiratot, valamint egy szál virágot.

Illetékmentes ügyintézés

– A honosítási kérelem után nem kell illetéket fizetni, költségek legfeljebb az okiratok lefordítása miatt merülhetnek fel. Ezeket azonban általában már a letelepedésnél beszerzik a kérvényezők – mondta el Bacsik Sándorné.

– Az állampolgárság iránti kérelmet az anyakönyvi hivatalban kell benyújtani. A kérelemhez tartózkodási engedélyt és lakcímkártyát kell csatolni. Az elbírálási idő korábban 21 hónap volt, ami 2006. január 1-jétől egy évre csökkent. Igaz, ez akár két-három hónappal is csúszhat – magyarázta Bacsik Sándorné, az anyakönyvi csoport vezetője.

Zömében szerbia-montenegrói és romániai magyarok kérik a honosításukat, de kínaiak, vietnamiak, ukránok és szíriaiak is tesznek állampolgári esküt, ugyanakkor Nyugat-Európai kérvényezőről még csak nem is hallottak Szegeden. Valamennyiükre igaz, hogy nem kell lemondaniuk az eredeti állampolgárságukról.

– A kérelmekről az állampolgársági igazgatóság dönt, a honosítást a köztársasági elnök aláírásával hitelesítik – mondta a csoportvezető. Évente hozzávetőleg tíz, Szegeden benyújtott kérelmet utasítanak el, legtöbbször azért, mert a kérelmező nem tudta igazolni magyarországi megélhetését, vagy mert külföldről folyósították számára a nyugdíjat, esetleg nem tartózkodik Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nyuszi is Kurt Vonnegutot olvas

Szeged - Szabadidejében a legtöbb magyar zenét hallgat vagy olvas. Arra voltunk kíváncsiak, milyen muzsika szól a szegedi írók otthonában és mit olvasnak a város zenészei. Tovább olvasom