Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Évente nyolcszáz–ezer embert kezelnek alkoholbetegséggel

Egyezkedések folynak a detoxikálóállomások megszüntetéséről az egészségügyi minisztériumban: a tervek szerint két fővárosi és több vidéki kijózanító szűnhet meg, feladatukat a sürgősségi, pszichiátriai vagy toxikológiai osztályok vennék át. Az elvonókúrát az ápoltak mindössze tíz százaléka akarja elkezdeni.
Kevés a szabad ágy – a részegeket bármelyik kórteremben elhelyezhetik. Fotó: Schmidt Andrea
Szegedet a változtatás gyaníthatóan nem érinti, hiszen a városban soha nem létezett önálló detoxikáló. Az erősen ittas személyeket a mentők a városi kórházba szállítják, felvételükről a pszichiátriai osztály gondoskodik.

Sötétedés után

Dr. Temesvári Beáta osztályvezető főorvos elmondta: a legtöbb beteget sötétedés után szállítják hozzájuk, naponta három-tizenkettő erősen ittas személyt vesznek fel. Az osztályon nem különítik el a részegeket. A lehetőségek szerint megpróbálják olyan kórterembe tenni őket, ahol azok a betegek fekszenek akiknek pszichikumát nem viselik meg a látottak. Már ha sikerül nekik.

– Ma este nyolcnál több személyt nem tudnánk elhelyezni – mondja a doktornő. A hetvenöt férőhelyes pszichiátrián ugyanis ebben a pillanatban ennyi szabad ágy van a részegeknek fenntartva. A személyzettel sem állnak sokkal jobban. Az osztályon mindössze negyvennyolcan dolgoznak, ebből öt a férfi alkalmazott. Régebben csak a pszichiátriának négy állandó férfi ápolója volt esti műszakban, ma egy sincsen. Sokba kerül. A részegek pedig igen agresszíven tudnak viselkedni. A közelmúltban egyikük például eltörte az egyik nővér ujját – a lökdösődések, szidalmazások szinte mindennaposak.

Veszélyes munkahely

A kötelező ellenőrzésen pedig minden új betegnek át kell esnie: pszichiátriailag és neurológiailag vizsgálják őket. A többségnél sajnos komoly szervi bajokat is felfedeznek a gyomorvérzéstől a daganatokig. A betegek általában figyelmen kívül hagyják a diagnózist, további vizsgálatokra alig páran maradnak ott. – Csak addig tarthatók bent, amíg ki nem józanodnak– mondja Temesvári Beáta.

Akadt olyan, akiről tudták, hogy TBC-je van, mégis el kellett engedniük. Egy másikról pedig halála után, a boncolásnál derült ki ugyanez a betegség: a teljes személyzetet be kellett oltani ellenanyaggal. Mára, költségkímélés miatt, a boncolást sem teszik kötelezővé. Pedig az alkohol mellett sokan kábítószeres bódulatban kerülnek be – minden ilyen beteget potenciális AIDS-fertőzöttnek is kell tekinteni. – Ez az, amit pénzben nem lehet megfizetni – utal főorvosnő az osztályon végzett munka veszélyességére.

Évente nyolcszáz–ezer ember kerül a pszichiátriára alkoholgondokkal – napi ellátásuk 3500 forintba kerül a kórháznak. Ebből az összegből a szükséges vizsgálatokat, étkeztetést, a gyógyszereket és az infúziót finanszírozzák. A törvény ugyan előírja: a betegnek ötezer forintot kell fizetnie a detoxikálásért, ezt azonban szinte lehetetlen behajtani. A legtöbbjük hajléktalan. Az elmúlt két évben összesen harmincezer forintot tudtak beszedni az ott ápoltaktól, akik közül többen visszajáró „vendégek".

Miszter Alkohol nem válogat

– A város hajléktalanjai közül nagyon kevesen vannak, akik legalább egyszer ne fordultak volna meg itt, de felvettünk már egyetemi tanár feleségétől kezdve a magas beosztású értelmiségin keresztül Szegeden koncertező rockzenészt is – utal az osztályvezető arra, hogy minden társadalmi rétegnek akad gondja az alkohollal. Utóbbiak, ahogy kijózanodnak, meg sem várva a reggelt, még hajnalban távoznak – szégyenkezve.

Egy valami azonban közös az emberekben, legyenek bármilyen pozícióban is: nem vallják be maguknak, hogy alkoholproblémáik vannak. Az elvonókúrát az ápoltak mindössze tíz százaléka akarja elkezdeni, de még ennél is kevesebben fejezik be.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál, beteg gyerekekért

A szegedi Független Civil Fórum négy év szakértői munka után szövetségeivel elindul az őszi… Tovább olvasom