Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Évente több mint 250 eltűnést jelentenek be Szegeden

Tavaly 272 eltűnést jelentettek be Szegeden. Vannak, akik rossz bizonyítványukat szégyellve, mások az intézeti kötöttségek miatt mennek világgá, de 90 százalékuk egy hónapon belül megkerül. A szegedi eltűnési rekordot egy 17 éve ismeretlen helyen tartózkodó nő tartja. Az eltűnések vizsgálatánál fontos az azonnali fellépés. A bejelentéstől számított 24 órán belül a rendőrség megkezdi a körözést.
Ketten azok közül, akiket hónapok óta keresnek: Spájcer Pálné...
A rendőrségi törvény szerint az számít eltűnt személynek, akinek nem adható ésszerű magyarázat a tartózkodási helyére. Idén eddig 23 eltűntet jelentettek be a Szegedi Rendőrkapitányságon, közülük tizenhárman szökött intézetlakók voltak. Rajtuk kívül öt felnőttnek és négy gyereknek veszett nyoma januárban, de egy kivételével mindegyiküket megtalálta a rendőrség.

Szalay Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság célkörözési csoportvezetője elmondta, a legtöbb eltűnt három napon belül előkerül. Általában rokonaiknál, barátaiknál, ismerőseiknél találják meg őket. – Leghamarabb többnyire a gyermekek hollétére derül fény, aggódó szüleik azonnal értesítik a rendőrséget. Később kiderül, hogy csemetéjük a barátja lakásán számítógépezik, vagy hosszabb biciklitúrára adta a fejét – mondta a százados, aki ennek ellenére bátorítja a szülőket: nyugodtan keressék fel a rendőrséget, ha úgy vélik, gyermekük eltűnt. Ők kézbe veszik az ügyet.

Tavaly összesen 272 személy eltűnése miatt indított eljárást a szegedi rendőrség – ez nem tér el jelentősen az országos átlagtól. Közülük 256-an 30 napon belül előkerültek. A csellengők egyötöde 2005-ben is intézetből szökött el. Az intézetek lakói között sok a notórius eltűnő, megesik, hogy visszakerülésük után egy nappal újból megpróbálkoznak a szökéssel. A családban élő gyerekek közül vannak, akik a bizonyítványosztás idején mennek világgá, de olyan is akad, aki a nyári szünetet arra használja fel, hogy a haverokkal ellátogasson a Balatonhoz – bejelentés nélkül.

...és Orosz Béláné
Gyermekkorúak esetében a rendőrök a szülőknek adják át a megkerült csemetét, a felnőttek pedig dönthetnek arról, hogy hozzátartozóikkal kívánják-e közölni új tartózkodási helyüket.
Csak kevesen vannak, akik hosszabb idő, netán évek után sem kerülnek elő. Egy eltűnt személyt 20 évig köröz a rendőrség – bár erre szerencsére nagyon ritkán kerül sor. A hozzátartozók 5 év sikertelen keresést követően kérhetik a halottá nyilvánítást.

Szegeden a legrégebben eltűnt személynek, Dr. Marton Máriának 1989. május 17-én, csaknem 17 éve veszett nyoma. A lista második helyén egy 1908-as születésű, 14 éve eltűnt nő áll. Mivel ő ma 98 éves lenne, előkerülésére egyre kevesebb az esély. Évente mintegy 1-3 embert nem sikerül megtalálniuk a nyomozóknak, de voltak olyan évek – például az 1995-ös – amikor mindenki előkerült. – A hosszabb ideje eltűntek legtöbbjénél öngyilkosságra utaló jeleket találunk, az nem jellemző, hogy akinek nyoma veszett, bűncselekmény áldozatává vált volna. Tavaly ilyen nem is fordult elő – mondta Szalay Szabolcs.

Az eltűnések vizsgálatánál fontos az azonnali fellépés. A bejelentéstől számított 24 órán belül a rendőrség megkezdi a körözést. A nyomozók kikérdezik a hozzátartozókat, barátokat, megvizsgálják, máskor is elkóborolt-e már az illető. Sok esetben a polgárőrség, a vadásztársaság vagy a mezőőrök is nagy segítséget nyújtanak a keresésben, de ha felmerül, hogy az eltűnt külföldön tartózkodik, az Interpol segítségét is igénybe veheti a rendőrség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város újítja fel a Hágit

Az önkormányzat újítja fel a Hágit, mert a Kelemen utcai épület tulajdonosai nem kezdtek hozzá a… Tovább olvasom