Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Évente több mint hatezren látogatnak el a csillagvizsgálóba

Szeged - Csillagok helyett a borús időben csak „szalámit" láttunk a Szegedi Csillagvizsgáló távcsövében péntek este. A Kertész utcai obszervatórium kielégíti az amatőr kutatók igényeit, és a laikus közönség előtt is rendszeresen nyitva áll.
– Megfigyeléseink során az üstökösök gyakran okoznak meglepetéseket. Sosem tudjuk előre, mire számíthatunk velük kapcsolatban, ebből a szempontból még a nőkön is túltesznek – mondta huncut mosollyal pénteki előadásán Szabó Gyula egyetemi tanársegéd a Szegedi Csillagvizsgálóban. A hallgatóság soraiban az egyetem levelezősei ültek, hiszen az obszervatóriumban – a nemzetközi szintű kutatások mellett – oktatási tevékenységet is folytatnak. Az egyetemistákon kívül az épületben általános és középiskolások, amatőr csillagászok, kirándulócsoportok, családok is gyakori vendégek. Az előadásokon olyan érdekes kérdésekre kaphatnak választ, mint például hogy mi a fekete lyuk. Hallhatnak többek között a galaxisokról és az üstökösökről. De ha a látogató arra kíváncsi, megtudhatja azt is, hogy léteznek-e földönkívüliek. Mi is megkérdeztük, s megtudtuk: nem zárható ki, hogy léteznek más civilizációk.

Szabó Gyula egyetemi tanársegéd szerint az üstökösök még a nőknél is kiszámíthatatlanabbak. Fotók: Segesvári Csaba
Szabó Gyula egyetemi tanársegéd szerint az üstökösök még a nőknél is kiszámíthatatlanabbak. Fotók: Segesvári Csaba

– Látják a szalámit a távcsőben? – kérdezte Szabó Gyula, amikor a teremből kifelé menet belekukkantottunk a tábla előtt álló Newton-távcsőbe. Értetlenkedve néztünk rá. Kiderült, a segédtükörre gondolt, ami tényleg úgy néz ki, mint egy vastag szelet szendvicsre való. Az elnevezés a Szegedről Bajára származott csillagász, Hegedűs Tibor leleménye.
Ha a csillagászati számításokkal tűzdelt, tudományos előadás más részeit nem is, a távcsőbe rejtett „szalámit" egy életre megjegyeztük. Miközben az emeletre igyekeztünk, a tanársegédtől megtudtuk, hogy a szegedi csillagászok a változócsillagok fényességét és színképét mérik, a szupernóva-robbanásokkal és a kisbolygók, üstökösök vizsgálatával is foglalkoznak. Hat távcső, ebből az egyik egy százéves Calderoni, detektorok és számítástechnikai berendezések alkotják a Szegedi Csillagvizsgáló „műszerparkját". A szegedi csoport több tucat kisbolygót fedezett már fel, melyeket többek között Szegedről, Horgosról és híres magyarok után kereszteltek el: például József Attilának, Széchenyi Istvánnak vagy Kandó Kálmánnak.


Csillagot ezen a pénteken sajnos csak a teremben kivetített képeken láttunk, amelyek az obszervatórium munkatársainak saját felvételei. Hiába lépcsőztünk fel a csillagvizsgáló kikövezett teraszára, onnan a henger alakú helyiségbe, aminek a teteje két oldalra széthúzható, az ég felhős volt. De megismerkedtünk a 40 centiméter átmérőjű távcsővel, amivel tiszta égboltnál, szabad szemmel akár 1,5 milliárd fényévre is elláthatunk. Ez a Föld és a Nap közötti távolságnak a tíz a tizennegyediken-szerese.

Planetáriumot is létrehoznának

Az obszervatórium munkatársai (egyetemi oktatók és hallgatók) ismeretterjesztő tevékenységüket díjazás nélkül, társadalmi munkában végzik. A működési költségeket pályázatok útján és az egyetem támogatásával fedezik. A fejlesztésekre nagyon korlátozottak a lehetőségeik. Szatmáry Károlytól, a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány titkárától azt kérdeztük, ha jelentős anyagi támogatáshoz jutnának, mire költenék a pénzt. Megtudtuk, a távcsövek és a detektorok fejlesztésére. A kupola motoros mozgatásának kialakításán túl egy kisebb planetáriumot is kialakítanának, ahol borult időjárás esetén is bemutathatnák, milyen az égbolt, hogyan mozognak rajta az égitestek. Ezenkívül egy új álláshelyet is létrehoznának azért, hogy gyakrabban tudjanak csoportokat fogadni.

Belépő, nyitva tartás

A Szegedi Csillagvizsgáló 1992 óta működik. Fenntartója a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány. A látogatók számára minden pénteken nyitva tart a Kertész utcai obszervatórium: nyáron este hét és tíz óra között, télen este hat és kilenc között. Telefonon előre bejelentkezett csoportoknak máskor is kinyitják. A belépő ára felnőtteknek 300, gyerekeknek 200 forint. A Szegedi Csillagvizsgálót évente több mint 6000 ember keresi fel az ország minden részéről, sőt külföldről is. Bővebb információt a www.astro.u-szeged.hu weboldalon olvashatnak az érdeklődők.

Olvasóink írták

  • 1. somlóigaluskaleves 2008. szeptember 22. 11:54
    „"amatőr kutatók" - csak nekem tűnik fogalomzavarnak???

    Amúgy király a csillagda, pénzt nekik, de sokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állat- és kirakodóvásár Mórahalmon

Mórahalom - Igazi állatfarmmá vált tegnap délelőtt a mórahalmi vásártér. Az országos állat- és… Tovább olvasom