Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Évi 2000 tűt cserélnek a Drogcentrumban

Szeged - A dizájnerdrogok terjedésével emelkedik az intravénás drogfogyasztók száma. A kábítószerfüggőkkel foglalkozó szervezeteket sorra szüntették meg, csökkentették tűcsereprogramjukat az országban. Szegeden az önkormányzat és támogatók is segítenek, hogy a program folyamatosan működjön.
A 2000-es évek elején Szegeden működött az utcai, megkereső tűcsere, de 2004-ben megszűnt. Addig 6-8 ezer tűt is cseréltek. Ez a program sok intravénás droghasználót megtalált, olyanokat, akik ellátásba nem kerültek. Azóta Szegeden csak a drogambulancián van lehetőség az elhasznált tű cseréjére.

Egy éve írtuk meg, hogy számos, a kábítószerfüggőket segítő szolgáltatás szűnhet meg, mivel az ellátórendszerek jóval kevesebb pályázati pénzhez jutottak. A két szegedi szervezetet a bezárás veszélye nem fenyegette, de több fejlesztésről kellett lemondaniuk, mivel nehezebb anyagi helyzetbe kerültek.

 A Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum azóta pályázatokkal és saját erőből is működteti a programot; több hasonló feladatot ellátó intézménnyel szemben nem kellett felfüggesztenie, sem korlátoznia a tűk cseréjét. 

Tű a fában

Arany Zoltán elmesélte, hogy a 90-es évek közepén sokkal nehezebb helyzetben volt a tűcsere. – Pályám elején, 1995-ben sok esetben a temető volt a drogosok találkozási pontja. Egy fatörzsbe szúrták a tűt, ha végeztek. Azt használta mindenki, aki tudott a „rejtekhelyről".

– A város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma biztosította a forrást a folyamatos működéshez. Ez óriási segítség volt, több mint 3000 fecskendőt tudtunk belőle vásárolni – mondta Arany Zoltán, a Drogcentrum vezetője. Ezen kívül ezt az összeget speciális eszközökre, fertőtlenítő kendőre, óvszerre is hasznosítani tudják. Egy adománynak köszönhetően a fővárosból is érkezett hozzájuk 5000 speciális fecskendő. Az elmúlt években az ÁNTSZ is hozzájárult a szegedi tűcsereprogram működéséhez. Arany Zoltántól megtudtuk, évente 2000 tűt cserélnek, 35 intravénás függő jár hozzájuk. Heroin- (ópiát-) és dizájnerdrogfüggők vegyesen fordulnak meg náluk. Az utóbbiak száma az elmúlt néhány évben drasztikusan nőtt. 

– A dizájnerhasználók naponta 10-18-szor is belövik magukat. Hozzánk nem jönnek naponta, a használtakért cserébe vihetnek el steril tűket. Ez a megoldás a lakosság számára is nagyobb biztonságot szavatol. A rendszer jól működik, saját érdekük, hogy megelőzzék a fertőzéseket, például a mai napig óriási gondot jelentő hepatitis C-t – mondta Arany Zoltán. Mint mondta, a Drogcentrum által az elmúlt években elindított utcai, illetve szórakozóhelyi szociális munka fejlesztésére, működésének stabilizálására is szükség lenne.

A Drogcentrum vezetője szerint azért is tudták eddig életben tartani a programot, mert integrált szolgáltatást nyújtanak. Azaz ambulanciát működtetnek, nappali, közösségi ellátással, rehabilitációval is foglalkoznak.

* * *

A kisebb rossz

A tűcsere jelentősége az intravénás szerhasználók fertőzésének, egészségügyi szövődményeiknek megelőzése, ezáltal az egészségbiztosítási kiadások csökkentése. Mára bizonyított, hogy kevesebbe kerül tűcserét biztosítani, mint a fertőzéseket kezelni. A lakosság számára az a nyereség, hogy kevesebb az eldobált tű, így csökken a véletlenszerű fertőzési kockázat.

Olvasóink írták

 • 16. szöszmő 2013. február 06. 06:26
  „Bízom benne, egyetlen ember sem gondolja, hogy a tűcserével bármi is megoldható. Egy drogos számára csak az anyag létezik és semmi más. Gondolkodás nélkül felrúg minden létező emberi szabályt, ha neki kell az anyag. Pillanatra sem érdekli, hogy kit, mikor és hogyan fertőz meg. Sokaknak így leírva biztos durva dolog, de sajnos ez így működik.Bizony mindenhol jelen van körülöttünk játszótéren, járdán, diszkóban, egészségügyi intézményekben. Mindenhol.”
 • 15. rózsakert 2013. február 05. 07:19
  „14.rózsakert 2013.02.05. 06:43

  NA JÓ CSAK 20%-TÓL -DE AZ IS SOK-EZ A SOK ÖNPUSZTÍTÓ BIRKA MEG SZABADON JÁRHAT ÉS LEHET ÖN ÉS KÖZVESZÉLYES---MEG RABOLHAT A NAPI BESZÚRNIVALÓJÁÉRT!!!

  viccccccccccccc”
 • 14. rózsakert 2013. február 05. 06:43
  „3.acidrain 2013.02.04. 10:24

  4.olvasó3 2013.02.04. 11:08

  6.bánki 2013.02.04. 11:47

  A gyermekeim nem fognak ezzel a szeméttel sem élni, sem találkozni-akik meg használják-börtönbe velük----amig az inzulinosok 200%-ától éppen most veszik el a támogatást--ezeket az önfertöző lényeket kirakni a társadalomból---enyi!!!

  ők maguk zárják ki önmaguk a társadalomból---legyen meg az akaratuk.

  ez a véleményem az italozó és dohányos lényekről is-----a TB-jüket tizszeresére emelném,mert a rizikófaktoruk is ennnyivel nő!!

  szép dolog a humánum-de ahhoz az alanynak EMBER-nek kellene lennie!”
 • 13. pirochatechin 2013. február 04. 22:35
  „Ami a Sing Singet illeti, nem egy jó példa, mert ugyan problémás az odjáró népség (olyannyira, hogy legjobb lenne minden belépőt egyenesen az eredeti Sing Singbe küldeni!), de nem kifejezetten a "szerencsétlen, elesett drogos" sztereotípiáját erősítik, hiszen az egy szórakozóhely, bulizni járnak oda a "szerencsétlenek", rádásul olyan "szerencsétlenek", akikkel szerintem még te sem szeretnél sötét sikátorban osszefutni! (Ha esetleg ne fogalmaztam volna elég tisztán: az erőszakos, izomagyú wannabe gengszterekre gondolok.)
  Érdekelne, hogy konkrétabban mit értesz a mindennapos gond alatt, és hogy szerinted hogyan kellene az illetékes elvtársaknak ezzel foglalkozni. (Nem kötekedni akarok, tényleg érdekel. Eredetileg sem kötekedés volt a szándékom, nem tudom miből gondoltad, hogy az.)”
 • 12. tol 2013. február 04. 20:54
  „nemcsak a tü, hanem a szerencsétlen drogosokkal való komplex foglalkozás is benne foglaltatik a "csomag"-ban. A droggal foglalkozó szakemberek sokkal többet tudnak segíteni a személyesen is megjelent delikvenseken. A budiba nem kell bemenned, nehogy a fennkölt orrocskád véletlenül elfacsarodjon, ezzel a nem éppen költöi képpel szerettem volna rámutatni, hogy mindennapos gondról van szó, melyröl sajna az illetékes elvtársak baromira nem akarnak/tudnak/mindkettö foglalkozni. Legyen még szép estéd!”
 • 11. pirochatechin 2013. február 04. 20:13
  „#9. tol: Nem óhajtok EGY szombat éjszaka sem bepillantani a Sing budijába, mert rühellem azt a helyet, úgyhogy esetleg elmesélhetnéd, mit is látnék ott, amitől megérteném a megérthetetlent!
  Ismétlem: egy adag iv. beadandó drog többezer Forint (legalábbis abból kiindulva, hogy a fűnek tíz éve volt kétezer körül gramja), egy 5 milis fecskendő plusz egy tetszőleges tű 50-70 Forint. Akár százszámra is be lehet szerezni ellenőrzés, thehát kockázat nélkül, bármelyik gyógyszertárban és orvosi műszer-kereskedésben. Ilyen körülmények mellett csoda, ha nem értem, miért kell külső segítség ahhoz, hogy ezek a szerencsétlenek ne használják fel újra a tűket, vagy legalább ne adják oda egymásnak (mint ahogy a törölközőnket, fogkefénket sem adjuk oda másnak)?!”
 • 10. deszkás 2013. február 04. 19:29
  „Egy doboz cigit nekem esetleg-megelőzésből?”
 • 9. tol 2013. február 04. 18:08
  „oh, barátom, EGY szombat éjszaka pillants be a Sing budijába és megérted a dolgot. Addig egy örök érvényü sor, csak neked: "Csodálkozol a kokainistán és nem érted? Gondolkodj el az okain is tán - s megérted."”
 • 8. pirochatechin 2013. február 04. 13:17
  „Tulajdonképpen nem értem ennek a tűcsereprogramnak a létjogosultságát. Oké, előzzük meg a fertőzött tűk által terjedő betegségeket. Dehát nem olyan nehéz steril tűhöz jutni program nélkül se: az ember egyszerűen bemegy a gyógyszertárba, aztán kér olyan fecskendőt és olyan tűt, amilyet csak akar; a kábszer árához képest fillérekért megkapja. És mégcsak az sincs, hogy esetleg tartania kéne attól, hogy majd vizsgálódnak, mire is kellett neki a tű: kérdezés nélkül kiadják, hiszen rengetegféle legitim használata van a tűnek és fecskendőnek!
  Ezek után, bár azzal a hozzáállással nem értek egyet, hogy "aki drogos, dögöljön meg, és ha nem döglene meg magától, tapossuk el!", azért az, akinek annyit nem ér az egészsége, hogy a többezer forintos kábszeréhez kb. száz forintért beszerezzen steril tűt és fecskendőt, az már tényleg megérdemli még a bubópestist is!”
 • 7. JungHeinrich 2013. február 04. 12:53
  „...a tucsere program nagyon hasznos es olcsobb ,mint az altala okozott baj! Sajnos a megelozesnek nincs kulturaja magyarorszagon valahogy mentalisan nem fer el a fejekben ; maga a fogalom :-( A fertozott tu okozta fertozesek nagyon konnyen kikerulnek a drogosok koreibol, az a hatar nem is olyan nehezen atjarhato :-)”
 • 6. bánki 2013. február 04. 11:47
  „1. rózsakert 2013.02.04. 07:28

  Nem hülyeség, betegség! Igen is támogatni kell ezen centromokat!

  Hülyeség a ,,hajléktalanok" potenciális közegészségügyi veszélye!”
 • 5. hrdflr 2013. február 04. 11:44
  „4.-hez kapcsolódva jobbat mondok: a jól nevelt kislányod/kisfiad iskola után (sőt hogy pikánsabb legyen a sztori legális drogtól kábultan hétvégén a diszkóban) összegabalyodik egy olyan szépfiúval/lánnyal aki valami narkóstól összeszedett egy szép kis halálos nemi betegséget - csak még nem tudja. Mire kiderül, hogy a gyermeked is elkapta, azt se fogjátok tudni, mikor/kitől... a valóság ilyen, akkor is ha becsukod a szemed.”
 • 4. olvasó3 2013. február 04. 11:08
  „1.
  Durva példa, de előfordulhat: majd ha a lányod/fiad/unokád a játszótéren beleesik egy fertőzött tűbe, akkor meggondolod, hogy inkább a tűcsere program, mint a teljes elutasítás.”
 • 3. acidrain 2013. február 04. 10:24
  „1. igen, de ha egy kicsit is messzebb látsz az orrodnál, rájössz,
  hogy inkább cserélgessék ingyen és csak magukat tegyék tönkre,

  minthogy hepatitises, aids-es stb. drogosok járkáljanak egyre nagyobb számban.”
 • 2. haresz 2013. február 04. 09:32
  „Akkor most legális a drogozás?”
 • 1. rózsakert 2013. február 04. 07:28
  „ilyen célra egy fillért sem.....aki önként hüle--- ÉLVEZZE !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázz, kész, buborékolj!

Mintegy 130 óvodás és kisiskolás gyerek mérte össze gyorsaságát az újszegedi Napfényfürdőben a buborékok házi úszóversenyén. Tovább olvasom