Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Évi 80 milliót hoznak Szegednek az óriásplakátok

Szeged - Szegeden több mint 100 ezer négyzetméter reklámfelület található közterületen. A város reklámbevételének – ez mintegy 80 millió forint – 30 százalékát óriásplakátok adják.
Szegeden több mint 100 ezer négyzetméter reklámfelület található közterületen. A város reklámbevételének – ez mintegy 80 millió forint – 30 százalékát óriásplakátok adják. Az egy négyzetméternél nagyobb reklámtáblákat csak építési engedéllyel lehet telepíteni, ennek hiányában akár a magánterületen felállított táblákat is eltávolítják.

A város közterületeinek reklám célú hasznosításáért a Szegedi Városkép Kft. felel. A táblák kihelyezéséért közterület használati díjat szednek és ellenőrzik, hogy a már kitett hirdetésekhez beszerezték-e a szükséges engedélyeket. A kft.-nek öt évvel ezelőtt 30 millió forint árbevétele volt reklámokból, ami tavaly 80 millió forintra duzzadt.

A belvárosban drágább a plakát – a díjszabást a városrészek reklámértékéhez igazítják.
Fotó: Segesvári Csaba

Szeged különböző városrészeinek más és más a reklámértéke, a kihelyezett táblák díjszabásait is ennek megfelelően alakították ki. Az első díjkategóriába a belváros, a Fonógyári út, a Temesvári körúton belüli terület a Tisza vonaláig, valamint a főutak, városkapuk és a külső körút két oldala tartozik. Egy itt kihelyezett, 12-15 négyzetméter (ekkora egy átlagos óriásplakát) közötti felület négyzetméterenkénti közterület használati díja 1060 forint havonta. A szabadtéri reklámmal foglalkozó cégeknek – akik aztán tovább értékesítik a felületet – 12 ezer 720-tól 16 ezer 900 forintot kell fizetniük a havi bérletért az óriásplakát méretétől függően.

A város reklám bevételének 30 százalékát, mintegy 24 millió forintot adják óriásplakátok. A kft. csak közterületről jogosult használati díjat szedni, de a magánterületen kihelyezett táblák építési engedélyét is ellenőriztethetik a hatóságokkal.

A nem engedélyezett táblák kihelyezőjével szemben szabálysértési és birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek és utólag a közterület használati díjat is megfizettetik az illegális plakátolóval.

Rendcsinálás

– A város reklámbevételeinek egy részét – így az óriásplakátok közterület használati díjából befolyt összeget is – városi rendezvények finanszírozására, illetve fejlesztésekre fordítjuk. Tavaly hétmillió forintos beruházással 32 darab plakátozó hengert vásároltunk, valamint elkezdtük az E5-ös bevezető szakaszának területrekonstrukciós programját is. Ide kivilágított reklámtáblák és tuják kerülnek majd – mondta el Szélpál Gábor, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője, aki ígéri, hogy a városba érkező autósok hamarosan áttekinthetőbb és esztétikusabb táblaerdővel találkozhatnak. Első lépésként a közelmúltban mintegy 200 – egy négyzetméternél kisebb – reklámtáblát távolítottak el az E5-ös Szegedre bevezető szakaszán.

Olvasóink írták

 • 6. czegusnak 2008. február 13. 12:30
  „Olvasol is vagy csak írsz?
  "elkezdtük az E5-ös bevezető szakaszának területrekonstrukciós programját is"”
 • 5. czegus 2008. február 13. 11:29
  „Még hogy tervezett táblák, szabályos, tervezett helyen. Fittyfenét! Annyi ronda, kisebb nagyobb, nem egyértelmű, koszos, mocskos tábla lóg az útszéleken, gátolva a látást és a láthatságot. Nekem ugyan nem hoznak ezek hasznot, csak LACA szerinti bosszúságot. Nézd a a dorozsmai útról lekanyarodó nagykanyart E 5-ön, egész a város végét jelző tábláig. Vagy az algyői út mentén oda-vissza. Tábla erdők a városból ki- és bevezető utak mentén.Szép napot.”
 • 4. dorevi 2008. február 13. 08:37
  „Most 80 vagy 24 mó? Mert ha a város reklámbevétele - mintegy 80 mó - ennek 30 %-át adják az óriásplakátok, akkor a főcim sántít.”
 • 3. nemhát 2008. február 13. 08:30
  „a takarítás más tészta. a cikkben benne van, hogy a befolyó pénzből kevesebb, de esztétikusabb (?) táblák lesznek kint.”
 • 2. hát 2008. február 13. 08:19
  „valóban rondák ezek a plakátok! remélem a bejövő pénzt , a város takarítására fordítják, mert egyre mocskosabb megint szeged. minden tiszta kosz. a kossuth l. sgt. kész undormány!”
 • 1. laca 2008. február 13. 08:08
  „De, hogy mennyi bosszúságot okoznak azzal, hogy nem lehet tőlük normálisan látni az utakat, főleg kanyaroknál, és, hogy menyire csúfítják el a városképet gondolom arról még nem készült statisztika.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fool Moon is utazik Csézyvel az Eurovíziós dalfesztiválra

Szeged - A szegedi Fool Moon vokálegyüttes három tagja – Molnár Gábor, Németh Miklós és Rácz Gergő – biztosan, és valószínűleg negyedikként Czutor Ignác is fellép Belgrádban, az Eurovíziós dalfesztivál májusi döntőjében. Tovább olvasom