Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Evita festőjéről és a körömlakk-királyról írt a főkonzul

Szeged - Amerikában élő magyar politikusokkal, kutatókkal, Nobel- és Oscar-díjasokkal beszélgetett interjúkötetében Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul. Ma Szegeden ismerteti könyvét. A diplomata olyan embereket mutat be, akiket kiemelkedő munkásságuk ellenére itthon talán nem is ismernek.
A Los Angeles-i főkonzul, Bokor Balázs látogat ma Szegedre, hogy bemutassa Távolban Magyar című könyvét. A diplomata nem először jár a Tisza-parti városban: előző két könyvéről is beszámolt már a Feketesas-szalon szervezésében.

– Mindig szívesen jövök, nagyon kedvesen fogadnak a helyiek. Szeretem ezt a várost, folyamatosan szépül, látszik rajta az itteniek gondoskodása – mondta el Bokor Balázs, aki még a tengerentúlról adott lapunknak interjút. Nem hétköznapi, hogy ebben a szakmában valaki írásra adja a fejét – de neki ez nem is volt kérdés.

– Olyan típusú ember vagyok, aki szereti ezt csinálni. Különböző lapoknak gimnazista korom óta bedolgoztam – mesélte. – A diplomáciában immár 30 éve tevékenykedek. Annyi élményt és ismeretet szedtem össze ez idő alatt, hogy úgy gondoltam, van miről mesélnem.

Első könyvével szakmáját akarta életközelibbé tenni, hiszen azt tapasztalta, hogy sokak számára a nagykövetek munkája teljesen ismeretlen. Második kötete pedig akkor született, amikor 2005 és 2007 között protokollfőnökként dolgozott Magyarországon. – Külföldi méltóságok látogatásai során rengeteg kulisszatitkot láttam, ezeket akartam megosztani a nagyközönséggel – mesélte.

30 éve diplomata. Úgy gondolta, van miről mesélnie. Fotó: DM/DV
30 éve diplomata. Úgy gondolta, van miről mesélnie.
Fotó: DM/DV

A legújabb könyv Los Angeles-i külszolgálatáról szól. – Tizenkilenc amerikai államot felügyelünk innen, rengeteg magyarral kerülök kapcsolatba – mondta el Bokor Balázs. – Vannak köztük politikusok, kutatók, Nobel- vagy éppen Oscar-díjasok – olyan emberek, akik a maguk területén rendkívül sikeresek, ám idehaza mégsem ismerik őket. Közülük választottam ki 56-ot – szimbolikus a szám –, és interjút készítettem velük. Kevesen tudják például, de a holdjármű és a mars-robot készítői között is voltak magyarok. Ők is szerepelnek a könyvemben. Bokor Balázs művét 18 órától mutatja be a rendezvényházban. Ugyanitt Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnöke beszámolót tart az Első Magyar Világtalálkozóról, amelyet Balatonlellén rendeztek.

56 magyar sors

Az 56 amerikai magyar között megtalálható Daday Ferenc 96 éves festőművész, aki Evita Peron megbízásából készített számtalan művet Argentínában; Csupó Gábor világhírű rajzfilmes, a Simpson család megalkotója; Elek Zoltán Oscar-díjas sminkmester; Grüner György professzor, a kísérleti szilárdtestkutatás kiemelkedő egyénisége; Horthy István Leonard, Horthy Miklós kormányzó dédunokája; Pavlics Ferenc, a NASA holdjárműjének atyja; Farkas Emil, a kaliforniai karateoktatás leghíresebb képviselője; Iványi Róbert négycsillagos tábornok, Ronald Reagan elnök szárnysegédje; Kinga Gaspers színésznő, Márkus Emília dédunokája, Vaclav Nijinsky és Pulszky Romola unokája; Schaeffer György, az OPI körömlakkcég tulajdonosa, a „körömlakk-király"; Medák Péter és Hules Endre filmrendezők; Friedmann András és Balogh Ferenc Los Angeles-i városi vezetők; Bejczy Antal professzor, a Mars-robot atyja vagy Bodai Balázs, a kaliforniai rákkutatás egyik legismertebb képviselője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dzsungel a lebontott házak helyén

Több éve lebontott házak helyét lepi el a méteres gaz Szegeden. Tovább olvasom