Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Ez a hét még nem a vénasszonyoké

A kellemes meleg várhatóan jövő péntekig tart, bár holnap és holnapután vékony felhők zavarhatják a napsütést. A mostani még nem a vénasszonyok nyara, az ugyanis, ha lesz, szeptember végén, október elején érkezik.
A mostani kellemes meleg jövő péntekig tart. Fotó: Schmidt Andrea
Nyáron hiába vártuk, most, hogy elfogytak a szabadságok és megkezdődött az iskola, megkaptuk: kék az ég, zavartalan a napsütés, közel harminc fokot mutatnak a hőmérők. Ez azonban még nem az indián nyár, vagy más néven a vénasszonyok nyara, az ugyanis szeptember végén, október elején érkezik.

Szeptember első felében gyakori a tartósan derült idő, s ha az augusztus a mostanitól eltérően száraz, meleg, az őszi nyár összemosódik a valódival. A zavartalan napsütés egy Kárpát-medence fölött elterülő anticiklon következménye. Ennek a magas nyomású légköri képződménynek köszönhetően 10 nyárutóból 6-7 hasonló a mostanihoz – tudtuk meg a megyei meteorológiai szolgálat munkatársától, Szudár Bélától. A sokéves átlaghőmérséklet ezekben a napokban 18–19 fok.

Ennél most 8–9 fokkal melegebb van, a negyvenes évek közepén azonban mértek szeptember 8-án 35, szeptember 9-én pedig 38 fokot is térségünkben. A vénasszonyok nyarán – ha lesz – 22–23 fok várható. Az indián nyárban 8-10 órán át élvezhetjük a napsugarakat. Ekkor már naponta percekkel hosszabbodik az éjszaka.

A mostani kellemes meleg várhatóan egészen jövő péntekig tart majd, bár holnap és holnapután vékony, áttetsző felhők jelenhetnek meg az égen. Eső azonban Szegeden nem várható.

Hogy idén lesz-e vénasszonyok nyara, azt most még nem tudni, a megbízható előrejelzések ugyanis 10-12 napra szólnak. De előfordult már, hogy 3-4 egymást követő évben is hiába várták a szeptember végi felmelegedést. Megtörtént az is, hogy októberben 30 fok feletti, nyárias melegnek örülhettek néhány napig. Ez a rendkívüli meleg azonban nem az indián nyár része volt, mert csak rövid ideig tartott. Az öreg hölgyekről elnevezett évszaknak ugyanis egyetlen kritériuma van: legalább egy hétig kell tartania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáéled a Szegedi Mamut

Egy szegedi növénynemesítő, még a hatvanas években, létrehozta a Szegedi Mamut nevű… Tovább olvasom