Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ez a péntek szombatra esett

Egyetlen ügyféllel sem találkoztunk a városházán, a szokásosnál kevesebbel az okmányirodában. Szentgyörgyi Pál reggel héttől dolgozott, egy postás már délelőtt a munkanap végét várta. Akinek a bíróságon volt dolga, nem a szombat miatt panaszkodott.
Szombaton péntek volt. Reggel munkába kellett menni, és délután is fizetni kellett a parkolásért. Viszont volt parkolóhely a belvárosban, és nem kellett sorba állni az OTP-ben. Mivel idén még öt munkanap-áthelyezés lesz, körbenéztünk a szegedi hivatalokban. Ügyfeleket, ügyintézőket és munkakedvet kerestünk.

A városházán, az általános igazgatási irodán két ügyintézővel találkoztunk, de ügyfél egy sem volt. Azt javasolták, nézzünk át az építési irodára. A helyzet ott is ugyanez volt azzal a különbséggel, hogy ott azt mondták, menjünk át az általános igazgatási irodára, talán ott lesz valaki. Az építésin egyébként fél 10-re körülbelül tíz ügyfélen voltak túl, ami egy átlagos pénteki forgalomnak körülbelül a negyede.

Hamarabb elmegyünk, és addig sem dolgozunk

– Olyan, mint a tanításmentes nap az iskolában. A főnökök általában szabadságon vannak, mi meg hamarabb eljövünk, és addig sem dolgozunk. Gyakorlatilag ez egy szabadnap, amit a munkatársaimmal töltök – közölte egy magáncég alkalmazottja a szombati péntekkel kapcsolatos véleményét. Miután megígértük neki, hogy nem írjuk le a nevét, még azt is elárulta, hogy tud olyan munkahelyről, ahol Ildikó-napi ünnepléssel és pezsgőzéssel töltik a szombatra eső pénteket.

A bíróság épülete előtt két férfi dohányzott, apa és fia. Pál lányát, Gyula unokáját azért hallgatták meg szombaton, mert a 17 éves lány a megvásárolt kutyaeledel mellé néhány CD-t is elhozott a Tescóból. Mindkét férfi nyugdíjas, Pál az otthoni építkezést hagyta ott a meghallgatás miatt. Érthető módon nem azzal volt problémája, hogy szombaton kell a bíróságra jönni, hanem, hogy egyáltalán jönni kell. „Nem szorul rá, nem erre tanítottam" – kesergett a lánya miatt.
Az épület máskor forgalmas folyosóin alig találkoztunk valakivel. Egy férfi komoran álldogált a terem ajtaja előtt, ahol könnyű testi sértés ügyét tárgyalták. Nem állt szóba velünk.
– Panasznap ma nincs, tegnap volt. Ügyfélfogadást tartunk, beadványokat fogadunk, másolatokat kiadunk, az iratbetekintési jogot biztosítjuk – tájékoztatott Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese.

A Széchenyi téren Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármesterrel futottunk össze. Szerinte a szombati munkanap laza, de azért ő kollégáival reggel 7 órától a zárszámadási rendeleten dolgozott.
– Nem valami jó, hogy ma dolgozni kell, de majd csak eltelik – válaszolta érdeklődésünkre kerékpárjáról le sem szállva egy postás.

Se telefon, se kenyér

A kereskedőknél szombat volt, az általunk meglátogatott három mobiltelefon-üzlet és az Oskola utcai élelmiszerbolt szombaton délután már zárva volt.

Az okmányiroda ajtaján felirat hívta fel a figyelmet: pénteki munkarend szerint, 8 és 11.30 között dolgoznak. Személyi igazolvány és útlevélügyben tíz óráig harmincnégy ügyfél járt náluk.
– Egy átlagos pénteken nagyobb a feszültség, de azért ma sem maradunk munka nélkül – mondta Bokor Pálné, az iroda munkatársa. Kiss Zsuzsanna irodavezető-helyettestől megtudtuk: teljes kapacitással működnek, de erre a napra nem adtak időpontot az ügyfeleknek.
A Beslity család útlevelet csináltatott, Németországba és Ausztriába készülnek. Amíg a hat hónapos Donátot édesanyja próbálta lebeszélni a sírásról, az édesapával a szombati munkanapról beszélgettünk. Felesége gyesen van, ő pedig erre a napra szabadságot vett ki. Számítottak rá, hogy nem lesznek sokan az okmányirodában, de nem szándékosan időzítették erre a napra az ügyintézést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi László: Szeged a tengerben

Darvasi László sorozatában a százhuszonhét esztendeje bekövetkezett, borzasztó árvíz hőseinek és… Tovább olvasom