Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Ez SZIN-te tökéletes

Sok ezer fiatal szórakozik felhőtlenül a homokkal borított, milliókért rendbe hozott Partfürdőn, miközben a szegediek a hangerőre panaszkodnak. Tegnap este a bejelentések hatására nyilvános zajszintmérést is tartottak a Sellő-háznál.
Színpadon a Toy Dolls. Fotó: Karnok Csaba
Vízibalett Hiperkarmára, nyolcéves punk, szőkített nő és rocktörténeti aranygyűrű. A Szegedi Ifjúsági Napok éjszakai arcát mutatjuk meg, amit ujjbábjával beszélgető fiú színesít, de homokszemek csúfítanak.

– Csak az kiabál, aki fél – sétált el mellettünk egy fiatalember, de biztos nem a medencében csapkodva éneklőkre gondolt. A három fiú és egy lány sajátos vízibalettet mutatott be a Hiperkarma együttes zenéjére. A zenekar egyébként többek egybehangzó véleménye szerint Magyarország rejtett ereje. Szinte ismeretlen, de ha meghallgatod becserkész és a bűvkörébe von – fogalmazott egy néző, aki csütörtök estétől a rajongójuk.

Brutál helyett bűbáj

A brit Toy Dolls már nagyobb ismertségnek örvendett, de meglepetést ők is tudtak okozni. A punk együttes rajongói között hajrázós rockereket és bomberdzsekis, Martens bakancsos alakokat is felfedeztünk, ezért – ó, bocsánat – egy kis botrányra, vagy legalább brutális beszólásokra számítottunk. Amikor azonban az együttes a koncert után autogramot osztott, csupa bűbáj és udvariasság volt mindenki.

Célcsoport és bot

Toy Dollsék örültek a házi készítésű ajándékoknak, mosolyogtak a számtalan kamerába, kezet fogtak az elbűvölt rajongókkal. Ilyen közegben biztonságban érezhette magát a nyolcéves Tusják Adrienn és tízéves bátyja is, akik Budapestről utaztak Szegedre a punkok kedvéért. A „Mindenki szereti a családban a Toy Dollst?" – kérdésre anya, apa, gyerekek egyszerre húzták ki magukat, hogy látható legyen az együtteses egyenpóló. Punkosak, kedvesek, vidámak, szívvel-lélekkel csinálják – ezért szeretik.

Fotó: Karnok Csaba
Jáksó László inkább másféle örömökre koncentrált. – Rengeteg lányt láttam, a fiú sokkal kevesebb. Ez nekem megadja az esélyt. Pont a hozzám illő a korosztály van itt, a célcsoportom. Tökéletesen szerencsétlen fiú voltam a gimnáziumban, ezt a korosztályt hasztalanul próbáltam hódítani. Vállig érő hajam volt és úgy gondoltam, hogy jópofa, ha bajuszt viselek. Akkor mindenki azt hitte, hogy csúnya vagyok, most meg fényképezkednek velem a lányok – közölte a SZIN-arc, majd az általa alapítandó hedonista szekta működését magyarázta.

– Vigyázat, nagy bottal vagyok! – ezt már nem Jáksó, hanem egy faágat cipelő fiú közölte.
– Tényleg? Meglepődnék? – ment bele a játékba egy lány, de a válasz kiábrándította: igazából inkább nagyot csalódnál.

Csalódásról azonban nem lehetett szó az este fő attrakciójának koncertjén. A Kispál és a Borz eredeti felállással – Kispál András, Lovasi András, Brautigam Gábor – koncertezett, játszották a Tejjel kiflit, a Jutkát, a Szőkített nőt, a Föld, kaland, ilyesmit.

Ide a sört!

– Olyan jót szólóztam, Kispál! Ezt hívják progresszív rocknak! – közölte elégedetten Lovasi, majd rocktörténeti sztorit mesélt arról, hogy 1993-ban egy magazin őket választotta az év alternatív zenekarának. Pop kategóriában a Manhatten, rockban az Edda nyert. A díj egy „gusztustalan aranygyűrű volt, ami még a Kispálnak sem tetszett, pedig neki szoktak tetszeni a ronda dolgok, például ő maga".
– A Kispál lehet, hogy nem szép, de aranyos – védte meg a gitárost egy lány, majd kézen fogta barátját. A fiú addig az ujjára húzott majom bábbal beszélgetett arról, hogy igyon-e még egy sört. Az ujjbáb rábeszélte még egy korsóra.


Homok a szélben

Miért pecázik valaki a Partfürdő homokján? – álltunk meg döbbenten a SZIN-en csütörtök este. Kiderült: amit horgászbotnak néztünk sátorrúd volt, a látásunk pedig a szélben szálló homokszemektől homályosult el. De legalább nincs sár – álltunk pozitívan a dolgokhoz, és hagyatkoztunk inkább a hallásunkra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom