Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 májusában

Csongrád megye – Nyolc nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év ötödik hónapjában.
Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki májusi visszatekintésünkből!

* * *

Megint nagy sikere volt: kommentelők kérték, május elsején. Nézzék, olvassák vissza a második évad termését!

Új módszerrel műthetik az érbetegeket Szegeden. Az első két beavatkozás sikerével a szegedi érsebészeti központ elnyerte a jogot és az OEP támogatását ahhoz, hogy alkalmazza az érszűkület és értágulat kezelésének sebészeti és a katéteres technikáját ötvöző új eljárást.Nincs kellően kihasználva, és nincs is felkészülve a turizmusra a Kurca az általunk megkérdezettek szerint. A jó idő beköszöntével egyre jobban megélénkül a csatorna belvárosi szakasza, sokan jönnek ide kikapcsolódni, sportolni, kutyát sétáltatni, pecázni. Azonban, ahogy a Kurca kettészeli Szentest, a róla alkotott vélemények is megoszlanak.

Profi szervezés mellett, minden igényt kielégítő környezetben rendezték meg április 28-a és május 1-je között a 29. Fábiánsebestyéni Fogatverseny nemzetközi viadalt.

Fábiánsebestyéni lovas napok: a keddi versenyek képekben. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Hiszünk abban, hogy tiltakozó akciónk is vastagon benne volt a bizottsági döntésben, amely elfogadta az alpolgármesteri javaslatot: tilos eladni az SZKT-nak a nosztalgiajárműveket.

Új fővállalkozóval szeretné befejezni a több mint 900 milliós makói termálberuházást a befektető – jelentette be a makói képviselő-testület ülésén Gansperger Gyula, a Materm Kft. igazgatója.

Enric Masip, a spanyol élvonalbeli kézilabda-bajnokságban szereplő Barcelona technikai igazgatója mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Nagy László távozik a katalán klubtól és Veszprémbe igazol.

Nem fogadták el az önkormányzati cégek beszámolóját és üzleti tervét a képviselők a szegedi közgyűlésben. Június 22-én újra üléseznek.

Közgyűlés képekben - 2012. május 3. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Bőven terem Vásárhely legtermékenyebb citromfája. A Villányiék kertjében cserépben álló fácskán ugyanis 45 sárga, vagy sárgulóban lévő citrom díszeleg.Fenntartót váltana a bokrosi általános iskola. A Kossuthból tavaly lett katolikus intézmény.

Az Indóház tér és környékének felújítása után hatalmas betonkockák tették kényelmetlenné a parkolást az autósok számára a Szent Ferenc utcai parkolóban.Ami a Kossuth rádió élő bejelentkezésénél még nem jött össze, az fél óra után sikerült a Németh László Gimnáziumban tartott természettudományos önképzőköri foglalkozás résztvevőinek: befogták a Masat-1 jeleit.

Siker: befogták a Masat-1 jeleit Hódmezővásárhelyen. Fotó: Korom András (galéria)

Tavaly megjelent Luxus tangó című lemezével érdemelt ki jelölést a Fonogram Magyar Zenei Díjra a szentesi-csongrádi Fivérek együttes.A Maty-éren dől el, melyik négy egység indulhat a poznani (május 16–17.) olimpiai pótkvalifikációs kajakos, kenus viadalon. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE versenyzői közül többen is eséllyel pályáznak a lengyel eseményre.

Hölgyeim! Kajak-kenusok edzettek a Maty-éren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés súlyemelője ott lesz a nyári olimpiai játékokon!

Sokan a mai napig sem akarják elhinni a szegedi Kószó Andrásnénak, hogy 52 évesen lett dédnagymama. Egy televíziós riport során bizonyosodott be, hogy ő Magyarország legfiatalabb dédije.

Katalin 52 évesen az ország legfiatalabb dédnagymamája. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A neves csongrádi szobrászművész, Lantos Györgyi készíti el a II. János Pál pápát ábrázoló bronz mellszobrot, amelyet a lengyel testvérvárosban, Belchatowban helyeznek majd el.

A mostani állapotok szerint aligha tudják idén nyáron megnyitni a forgalom előtt a régi röszkei határátkelőt. Költenek viszont az autópálya-átkelőre: félmilliárd forintból két-két sávval bővítik a be- és a kilépő oldalt.

Röszke, a természetközeli egykori határátkelő. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nagyon simán, 33-22-re kapott ki a bajnoki finálé első meccsén a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata Veszprémben.

Egy súlyos vereség képei: MKB-Pick 33-22. Fotó: foto24.hu (galéria)

Új szegedi buszmenetrend tervet készítettek a Tisza Volán szakemberei. Az egy hónapja életbe lépett és a szegedi utasok körében nagy elégedetlenséget kiváltó új buszmenetrendről Kalmár Ferenc képviselő azt mondja: nem presztízskérdés megváltoztatni.

Vasárnap délutáni átszállások - új menetrendet javasol a Tisza Volán. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Főleg az egyetemi hallgatók körében népszerű a piknikezés Szeged valamelyik zöldterületén – állapítottuk meg. Nem tilos a fűben elheverni, ha nem rongálunk meg semmit.

Fűre lépni, heveredni szabad. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Több évtizedes probléma oldódik meg heteken belül: épül a szegedi Belvárosi temető gyalogos bejáratához vezető zebra.

Számos kiskaput vágtak eleink tóalji kertjeik megközelítésére, és vízkifolyókat is vágtak a több mint ötven éve kiemelt műemléki védelem alatt álló vásárhelyi városvédő kőfalon. Ezeket csak műemléki helyreállítással lehet megszüntetni, pályázati lehetőségek nélkül azonban nem megy.

Kőfalat mindenkinek, mindenhová! Fotó: Korom András (galéria)
Nem éppen vendégcsalogató a kép, amely Makó előtt azokat fogadja, akik az M43-asról letérve Újvárosnál hajtanak a városba: nagy területen halmokban áll a szemét. A Kommunális Nonprofit Kft. emberei 2–3 hetente igyekeznek megtisztítani a területet.Az árral szemben nem tudunk úszni, lehet, hogy megszűnik a díszmadártenyésztő szakkör – mondja keserűen az alapító-vezető Kotvics Varga Antal.A gólerős támadó, Orosz Márk vezetésével hatalmasakat lépdel a bennmaradás felé a Szeged 2011 a labdarúgó NB II-ben, és az elmúlt négy fordulóban egy iksz mellett három győzelmet aratott.A Tarjánban található Vegas Pubban forgatott tegnap a Sport Klub kézilabda-magazinja. A Pick gólvágója, a BL-csoportkör góllistájának győztese, Fero Sulc volt a főszereplő.

Fero Sulc dartsban is remek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Távozott posztjáról a szegedi hittudományi főiskola dékánja, Györgyiné Koncz Judit, aki érintettje volt a galferences blog által kirobbantott botránynak. Skamla Gábriel, aki a blog szerzői szerint 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát, továbbra is az intézmény tanulmányiosztály-vezetőjeként dolgozik, nem függesztették fel állásából a belső vizsgálat lezárultáig.

A Móravárosi körút mentén, az elhanyagolt, kétes elemekkel teli kiserdő helyére sport- és szabadidőcentrumot tervez a körzet önkormányzati képviselője.

Öt év börtönbüntetésre ítélték azt a 64 éves csanádpalotai férfit, aki a vád szerint fajtalankodott 3 év 9 hónapos unokájával. Bár cselekedete a bíróság szerint erkölcsileg súlyosan elítélendő, büntetlen előélete és betegségei miatt a törvény által megszabott minimum büntetést kapta.

5 év börtönt kapott a fajtalankodó nagypapa. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Megkezdődött a szőlőtelepítés az Ungerbauer szőlészetben, öt hektáron három szőlőfajtából közel tizenhétezer tőkét telepítettek.

A Honvéd exgóllövője, Szivós Márton egyéves szerződést kötött a magyarkupa-győztes és bajnoki bronzérmes A-Híd Szeged Beton VE csapatával.

Arany oroszlánmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban.

Gyermekáldás az oroszlánmajmoknál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri címéről Lázár Jánosnak, mert júniustól a Miniszterelnökséget vezeti, államtitkári rangban. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában jelentette be: átalakítja kormányát. A miniszterelnök május 25-én a rendkívüli vásárhelyi közgyűlés vendége lesz.

Óriási csatában, egy góllal, 24-23-ra legyőzte a Pick Szeged az MKB Veszprémet, így csak a harmadik meccs dönt a bajnoki cím sorsáról.

Nagy csatában nyert a Pick Szeged. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Alsóváros háziorvosa, Magdits Lajos. Van olyan család, amelyben már a negyedik generációt gyógyítja a 76 éves körzeti főorvos. Nemcsak a betegségeit, de családi hátterét és problémáit is ismeri minden páciensének.Radó Tibor nyerte meg az időközi polgármester-választást Pitvaroson.

Folytatódik a Bartók-saga Szegeden: az egykori művelődési ház bezárása után a Szegedi Városi Ügyészség szeretett volna beköltözni, de financiális problémái adódtak. Utána a Honvédelmi Minisztérium vetett szemet a Vörösmarty utcai palotára. A katonai ügyészség januári integrációja után most ismét az ügyészi szervezet érdeklődik a Bartók után. Az épület négy éve üresen áll...

Csak a felújításra futja Szentesen az Eszperantó hídnál, ezért nem épül új gyalogos átkelő a ligetnél. Várhatóan ősszel teljesen elbontják a szerkezetet, hogy az elkorhadt tartócölöpöket újakra cseréljék, a felépítmény pedig kipofozzák.Szegeddel gondoztatja ezentúl a vértói székely kapukat a Független Városi Szövetség-Magyar Egyesület. Nagylelkű adomány vagy lerázott feladat?A jobb sorsra érdemes csongrádi Ifjúság téri játszótér jelenleg balesetveszélyes, megrongált, leromlott állapotban van. Felújítása nagyon időszerű lenne.

Megrongált játszótér Csongrádon. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

A szegedi vízilabdacsapat egy évre szerződtette a Vasas egykori játékosát Decker Ádámot, aki kétszeres bajnok.

Nagyon erős szexuális vágyat éreztem, szinte önkívületi állapotba kerültem – hallottuk attól a lánytól, aki azzal kereste meg szerkesztőségünket: tudtán kívül drogot itattak vele egy szegedi szórakozóhelyen. Történetét azért osztja meg a nyilvánossággal, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a veszélyekre, és hogy másokkal hasonló ne eshessen meg.

Három osztály ágyszámát nullázta le a minisztérium a makói kórházban. Ebből egyedül a neurológia lepte meg a főigazgatót, aki bízik benne, hogy ez is csupán adminisztrációs hiba.

Hamarosan megoldódik a balesetveszélyes játszótér ügye az újszegedi Hargitai utcában: lebontják. A közeli játszóhelyeket fejlesztik.

Megnyerte az oktatók és vizsgabiztosok megyei versenyét a vásárhelyi Kis Ernő. Nemcsak a KRESZ-t kell tanítani, a kulturált közlekedést is – vallja.

Nagyszerű játékkal a második helyen végzett a szegedi sakkozó, Lékó Péter a malmői sakkszupertornán.

Régi vágya teljesült Aradi Olgának azzal, hogy mozigépész lehetett. A korábban Pesten tudományos munkát végző fiatal szentesi nő a filmvetítéshez szükséges szakképzettséget is megszerezte az elmúlt években, s az Őze Lajos Filmszínházban főállásra váltotta egykori hobbiját.Május végétől négy csütörtökön Szent-Györgyi Albert alakját, a Nobel-díjas tudós szegedi egyetemi időszakát idézi föl A hely. Az MR1 népszerű műsorsorozatának riportere, Farkas Erika azokon a helyeken sétált, amelyeken egykor Szent-Györgyi, és közben riporterként kérdezett – a rádiós stáb pedig rögzítette a beszélgetéseket.

Szent-Györgyi Albert helyei. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Hiába játszott 30 percen keresztül jól a Pick Szeged együttese, az MKB Veszprém 17-14-es félidő után 29-21-re nyert, így 20. bajnoki címét szerezte meg, a Pick Szeged ezüstérmes lett.

Férfi kézilabda NB I, döntő: Veszprém-Szeged 29-21. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A makói Szabó Zoltán Ford Mustangja 2010 júniusában érkezett meg Magyarországra, nem éppen kitűnő állapotban, ám mára már teljesen útra kész. A kipofozott járgány értéke természetesen megnőtt, jelenleg a megvett ár öt-hatszorosát éri.

Csajozós autó Amerikából. Fotó: Bottyán Róbert (galéria)

2017-ig pályázati támogatásból és önerőből bővíti a kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a város határában a Sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó telepet.Mindkét fél aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében elindulhat a Konfuciusz Intézet megszervezése a Szegedi Tudományegyetemen.

Az „Év múzeuma 2011" címért a Magyar Nemzeti Múzeum különdíját ítélték oda a szentesi Koszta József Múzeumnak.

A Jobbik Makói Alapszervezetének szervezésben ingyen naposcsibéket osztogattak három helyszínén. A makói szervezet a lefojtástól mentette meg a szárnyasokat.Munkája a hobbija is – az év Vásárhelyen szolgáló katonája, Berecz Mihály szerint csak szívvel-lélekkel érdemes dolgozni. A kitüntetett 31 éves főtörzsőrmester nemcsak hivatásában, a sportban is példát szeretne mutatni.81 évesen költözött hazánkba, mint mondja, csak azért, hogy edző lehessen. John Lowry, a Békéscsaba Raptors amerikaifutball-csapatának amerikai trénere csütörtökönként Szegeden tart edzést, és magyaráz 57 éves pályafutása minden rutinjával.

Kanadai edző segíti a Szeged Bats amerikaifocicsapatot. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Fél éves eltiltást kapott Török Béla, az A-Híd Szeged Beton VE válogatott vízilabdázója, így nem lehet ott a londoni olimpián.

A Csongrádi Hírek zavartalan tanyai terjesztését is megoldják, 4 órás helyi rádióműsor is lesz, és ragaszkodnak a helyi tévéműsorokhoz is.

Nem demokráciadeficit van Magyarországon, hanem szociális deficit – így látja Lázár János, aki júniustól államtitkárként vezeti a miniszterelnökséget. Ezen akar változtatni. A hódmezővásárhelyi polgármester Almási István jelenlegi alpolgármestert ajánlja a városvezetői székbe, akinek segíteni akar Vásárhely sikeressé tételében – egyebek mellett ezért sem költözik Pestre.

Nem kell elszakadnia Hódmezővásárhelytől Lázás Jánosnak, akiből nem akarnak pesti politikust csinálni - mondta az ünnepi közgyűlésen Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor Vásárhelyen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Két láncfűrésszel együtt egy üveg viszkit is elvittek a betörők a földeáki tűzoltó-egyesület helyiségéből. A két fiatalembert – az egyik dolgozik, a másik egyetemista – emiatt viszkis betörőkként emlegetik a helybeliek. A közadakozásból létrehozott térfigyelőkamera-rendszer buktatta le őket.

Gólgálával zárta hazai pályán a szezont a Szeged 2011 a REAC ellen, Orosz Márk a Vác elleni meccs után ismét mesterhármast szerzett.

Szeged 2011 - gólparádé a REAC ellen. Fotó Karnok Csaba (galéria)

Világviszonylatban is egyedülálló módon gyógyítottak meg egy szőregi férfit a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. A vírusos szemölcsöt, amely teljesen ellepte a talpát, semmivel nem sikerült kiirtani, végül a méhnyakrák elleni oltóanyaggal kezelték, amely egy hónap alatt eltüntette a telepeket.

Hónapokon át úgy tűnt: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatói székéért folyó verseny tét nélküli, a posztért ugyanis hosszú ideig egyetlen aspiráns, az iskolát jelenleg is irányító H. Szabó Réka indult.

Húsz év után saját közösségi háza van a Hit Gyülekezetének Szegeden. A komplexum négy év alatt épült fel Baktóban.

Megnyílt Szegeden a Hit Gyülekezetének székháza. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség. Ami más lesz: be kell járatni és el kell kezdeni működtetni az előző két évben átszervezett rendszereket. Ehhez van szükség a hódmezővásárhelyi polgármesterre a Miniszterelnökségen – mondta Orbán Viktor. A kormányfő az elmúlt pénteken adott interjút lapunknak, amikor „kikérte" a vásárhelyiektől Lázár Jánost.

Pókhálós a bejárati ajtó, szakadt vezetékek lógnak a falból, a kerítés mögött gaztenger - gazdátlanak tűnik a makói mozi. Öt éve nem vetítenek filmet hagymavárosban a József Attila utcai, egykor Páger Antal nevét viselő filmszínházban. Az épület most az önkormányzat tulajdona, körülötte minden megújult.

Lomtároló lett az egykori Vörös Csillag. Fotó: Major Zsuzsanna (galéria)

Elkelt a Szőke Tisza - egy részét megmentik, a többi vashulladék. A gőzösre kiírt ártárgyalást egy értékmentéssel és fémkereskedéssel foglalkozó társaság nyerte meg.

A Csongrádi Oktatási Központ nyitott arra, hogy további gépész szakok induljanak Csongrádon a Mercedes-gyár utánpótlására.

Az IBUSZ 110 éves évfordulójának születésnapi roadshow-ján a szegedi irodában exkluzív interjút adott lapunknak az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila – hisztiről, Duisburgról, az ellenfelekről.
Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk,
márciusi összefoglalónk,
áprilisi összefoglalónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves a szegedi Vakok Otthona

újszegedi intézményben jelenleg 122 ember lakik. A legrégebbi ellátottak az 1960-as években költöztek be. Tovább olvasom