Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ezerhétszáz elárvult kutya talált gazdát

Ötéves az első szegedi kisállatmenhelyet működtető Tappancs Alapítvány, amelynek létrehozását lapunk kiadója is támogatta. A dorozsmai tanyára a fél évtizedes évforduló alkalmából látogattunk ki. Megtudtuk, a fekete színű kutyákat kevésbé fogadják örökbe, és találkoztunk Csárlival is, „aki" a nyitás óta vár új gazdára.

– Elégedettek vagyunk az elmúlt öt évvel. Az induláskor nagyjából ilyen körülményeket szerettünk volna teremteni a gazdátlan kutyáknak – mondta Farkas Gabriella az ebben a hónapban ötéves Tappancs Alapítvány vezetője. A dorozsmai állatmenhelyen a nyitás óta 1900 négylábú fordult meg, közülük 1700 került új gazdákhoz.

– Harmincegy kutyussal indultunk, jelen pillanatban 230 él a tanyán. Az első ebnek – a nevére sajnos már nem emlékszem – a legnagyobb örömünkre két nappal a nyitás után sikerült új gazdit találnunk – beszélt az első örökbefogadásról a vezető. A tanya bejáratán még az előző tulajdonos hagyta ott a „Kutyákkal őrzött terület" táblát – mellé a folyamatos telt ház feliratot is ki lehetne szögezni. Még a tanya látványos bővítése sem volt elegendő arra, hogy minden kóbor állatot be tudjanak fogadni. A várólistán jelen pillanatban is vagy harminc szerepel, várják, hogy az új családhoz kerülő kutyák helyét elfoglalhassák.

A befogadottak átlagosan nyolcvan napig maradnak a menhelyen, de a kutyák között sem létezik teljes egyenlőség. – Nem tudjuk, miért, de a fekete színű ebeket akarják a legkevésbé örökbe fogadni – mondta a vezető. Talán ez lehet a pechje a hétéves Csárlinak is. A középtermetű, fekete színű keverék kutya a nyitás óta várja, hogy a következő látogató őt válassza.

Fenntartás és fogyasztás

A négylábúak naponta kétszáz kiló ételt fogyasztanak el, amit főként különböző felajánlásokból fedez az alapítvány. A telepen négy gondozó dolgozik állandóan, akiknek munkáját önkéntesek segítik. A 2006-ban befizetett személyi jövedelemadó egy százalékából 13 millió forint gyűlt össze. A telep fenntartásának havi költsége meghaladja az egymillió forintot.  
Sok kutya igen kalandos körülmények között került ki a tanyára. Ilyen a Tappancs Tappancsa is, mely tavaly nyáron, egyik napról a másikra jelent meg a Széchenyi téren. – Senki nem tudta megfogni, pedig neki mindenképpen szorítottunk volna helyet. Végül szerelmes lett egy másik kutyába, amelynek később a gazdáját is közel engedte magához. Az ő segítségével tudtuk a telepre hozni – mesélte Farkas Gabriella a fekete nőstény kutya történetét.

A kutyák vajon megérzik, hogy a kilátogatók értük jönnek? – Pontosan érzik, hogy ez az egész arról szól, hogy ha valaki idejön, őket elviszik. Van, amelyik ilyenkor elmenekül, nem akarja, hogy elvigyék. Volt olyan kutya, amikor kiválasztották, elkezdett reszketni. A többség azonban boldog, ha rájuk esik a választás. Mivel lennének elégedettek a következő öt évben? – Jó lenne, hogy legalább ilyen szinten tudjunk működni, valamint szeretnénk további kennelekkel is bővíteni a telepet – mondta Farkas Gabriella.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beázhat a Feszty-körkép

Tíz éve nem sikerült rendes tetőt építeni a megye leglátogatottabb kiállítóhelyének legfontosabb… Tovább olvasom