Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Ezerrel több gólya a vidék legnépszerűbb egyetemén

Szeged - A munka értékére hívta föl a gólyák figyelmét Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Szegedi Tudományegyetem tegnapi tanévnyitóján mondott köszöntőt.
Az universitas, a szegedi, a magyar és az uniós zászló mögé sorakozva vonultak be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetői, valamint diák-önkormányzati képviselői a tegnapi tanévnyitó ünnepi szenátusülésre. A József Attila Tanulmányi és Információs központban tartott ceremónián ott volt Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, az egyetem professzora, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Botka László, Szeged polgármestere is.

Filmvetítéssel is illusztrálták, hogy az egyetem célja: az itteni világszínvonalú munkához méltó infrastruktúrát biztosítani. Európából pillantott az egyetemre, Szegedre, az országra Bajnai Gordon tanévnyitó köszöntőjében. A gólyák figyelmét arra hívta föl, hogy fogalmazzák meg életstratégiájukat: mit akarnak elérni tanulmányaik végére?

Janics Natasa Pro Universitate-díjat vett át Szabó Gábor rektortól az egyetemi tanévnyitón. Fotók: Karnok Csaba

Magyarország a 35-45. helyen áll a világban a fejlettségi mutatókat tekintve; Európában az első az uniós források felhasználása, illetve 7. a tőkevonzó képesség alapján, de az utolsó előtti a foglalkoztatás adatait nézve. – Kevesebb mint 2 millió dolgozó adójából 10 milliót tartunk el – jellemezte a gazdaság helyzetét a miniszter, aki szerint itt az idő, hogy változtassunk a legális munkához való viszonyunkon. – Minél több embert képessé kell tenni, hogy dolgozni tudjon; ösztönözni szükséges a munkavállalást, és új munkahelyeket kell teremteni – határozta meg a lépéseket. A szegedi beruházásokat példának állítva hangsúlyozta: Magyarország páratlan fejlesztési lehetőség előtt áll. Az Unió átlagát meghaladó növekedési pályára állhatunk, ugyanakkor a politikai elit felelőssége, hogy képes lesz-e az ország hosszú távú érdekei mentén kialakítani politikáját, vagy ezekkel szemben keresi választói bázisát.
Báthory alapította egyetemként a 427., Kolozsvárról befogadott intézményként a 87., a 2000-ben született szegedi universitasként a 8. tanévet Szabó Gábor rektor nyitotta meg. Idén több mint 30 ezer – köztük a tavalyihoz képest ezerrel több, összesen 7584 elsőéves – hallgatónak 240 szakon kezdődik el a tanítás.

Díj az olimpikonoknak és munkatársunknak

Kisfilmen mutatták be a pekingi olimpia sportolóit, akik alma materüknek tekintik a szegedi egyetemet. Eddigi teljesítményüket vastapssal köszönte meg a hallgatóság. Az egyetem legrangosabb elismerésével, Pro Universitate-díjat kapott a mérnöki kar két hallgatója: Janics Natasa (aki Kovács Katalinnal párban arany-, a kajak női négyes tagjaként ezüstérmet szerzett), valamint Vajda Attila (aki a magyar csapat első aranyérmét nyerte). Lapunk sportújságírója, a Pekingből is tudósító Méhes Gábor az egyetem sajtódíját vehette át.

Olvasóink írták

 • 4. Lágy Miklós 2008. szeptember 09. 09:27
  „Janics Natasa és Vajda Attila is derekasan "kiöltözött" a díj átvételéhez.
  Jó modort, illemet nem oktatnak az ősi falak között?”
 • 3. ZOLI51 2008. szeptember 09. 07:39
  „NEM KELL IDE KÜLFÖLDI TOLVAJBÓL VAN ITT IS ELÉG,SŐT ITT ÜGYESKEDŐK IS VANNAK AKIK MEGSZEDIK MAGUKAT,NE VANNAK POLITIKUSAINK IS 1 ESTLEG2 AKI NEM SZEDTE MEG MAGÁT.”
 • 2. alarm 2008. szeptember 08. 17:32
  „ugy látom tudja ezt a krapek egészen pontosan ezeket az adatokat!!l!! 2 mill.adójából 10 mill.eltartott!!!!!!!!akkor mi van mért nem tesznek ellene???????üres fecsegés könnyebben megy neki mint a munka vagy a munkahelyteremtése!!! az uniós pénzeket nem erre is szánják?!!!igaz papiron lehet ez van elszámolva,a papir nem dumál vissza!!!!!!!!! lökik a sódert ,handabandáznak,elmondják nekünk azt amit tudják hogy hallani szeretnénk!!!!!!igérgetnek mint a gyerekeknek,hogy ha nem sirsz kapsz egy ezt vagy azt!!!!aztán lenyulják a pénzeket röhögve ,amiből az igéreteket kellene beváltani!!!!!! igaz bajnai!!!!!ugye jól látom!!!!???? ez megy 6 hosszú éve !!és idejöhet anélkül hogy jól elpáholnák végre azok akiket átvert,meglopott,és akiket még át fog verni és meg fog lopni!!!!!!!!!de ilyen az egész bandája,nem jobb egyik sem !!!!!!! az egyik 19 a másik 1 hijján 20 !!!!!!”
 • 1. Mil 2008. szeptember 08. 14:40
  „"Kevesebb mint 2 millió dolgozó adójából 10 milliót tartunk el - jellemezte a gazdaság helyzetét a miniszter, aki szerint itt az idő, hogy változtassunk a legális munkához való viszonyunkon"

  És ki nem nyúl a rendszerhez? CSak nem a szocik, ahova gordonka is tartozik??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Röszkénél nem kellett várni

Röszke - Három hónap után a mostani hétvégén fordult elő, hogy nem kellett várakozni sem a be-, sem… Tovább olvasom