Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Ezért vágták ki a fákat a szegedi Radnóti gimnáziumnál

Szeged - Kivágták a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumot körbevevő fákat. Az immár évek óta korhadt, és éppen ezért veszélyes növények helyére várhatóan már a jövő héten újak kerülnek. A kivágást és az ültetést is társadalmi munkában a szülők végzik.
A tűzoltóság szakembereinek közreműködésével szombat délelőtt kivágták a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium oldalán lévő fasort. Ahogyan azt már korábban megírtuk, a növénycsere a „Mi iskolánk, mi óvodánk" pályázat keretében valósul meg. A diákok szülei, társadalmi munkában végzik a munkát, mely során az immár veszélyesen korhadt és beteg galagonyák és vérszilvafák helyére újak kerülnek.

– Már három éve mondogatták szakemberek, hogy ezt meg kell tenni, most végre sor került rá – mondta el Gál Béla igazgató, aki fényképeket is készített a kivágáskor arról, milyen gyalázatos állapotban voltak a fák, melyeket már egy nagyobb szél is többször megtördelt.

Kivágták a Radnóti melletti fasort. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A rönköket csütörtökön szedik ki a földből – szintén a szülök, társadalmi munkában – a jövő héten pedig már hozzák is az újakat. Ezek nagyméretű oszlopszilek lesznek, melyek bírják a városi klímát, nem allergizálnak, keveset szemetelnek és formájuk is garantálja, hogy nem nőnek rá az épületre. És mivel nem csemetékről van szó, már tavasszal szép képet mutatnak majd az iskola oldalán.

Egyedül a régi bölcsődeépület előtt, a Kazinczy utca 3. szám előtt hagytak meg két hársfát a régiek közül, mert ezek teljesen egészségesek voltak. A kivágott három példányt ott hársfával pótolják, hogy az egység megmaradhasson.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. justdoit 2010. október 27. 22:50
  „Kedves hozzászólók!

  Jómagam minden nap elmentem azok mellett a fák mellett, és bár gyönyörűek voltak, tavasszal pedig isteni illatuk volt, mégis azt kell mondanom, okkal lettek kivágva. A helyükre másik fák kerülnek, Amik pár éven belül ugyanúgy képesek lesznek azt a jóleső árnyékot nyújtani, mint hajdan elődeik. Mellesleg többször láttam nagyobb letört ágakat is, amelyekre talán most azt mondhatnánk, megesik, de ha az Önök gyermekének a fejére esik, és egy fél napot rendelőben kellene tölteni, talán nem lenne olyan "bagatell".

  Nem kell ezen a témán annyit lovagolni. Az igazgató úr tudja a dolgát, nem véletlen ő az igazgató. Azok a hozzászólók pedig önmagukat minősítik, amikor kérdőre vonják az ország egyik legjobb gimnáziumának színvonalát. Látszik rögtön a szövegértési készség is, ugyanis, ha figyelmesen elolvassuk ezt, az egyébként rövidke cikket, könnyen észrevehetjük, hogy a tűzoltók vágták ki a fákat, és a szülők, diákok segítettek újakat ültetni a helyükre:)

  Mellesleg, az összes osztályban elhangzott a felhívás a múlt szerdai eseményre, esetleg egy-két gyermek gondolkozott óra közben már saját délutáni programján, és esetleg elkerülte figyelmét ez az információ.

  Biztosíthatok mindenkit afelől is, hogy meglehetősen sokan segítettek szebbé tenni a környezetet, és mint Radnótis, köszönöm a segítségüket!”
 • 93. szeke 2010. október 13. 11:48
  „Nem hiszek abban, hogy lelkiismeretes emberek döntöttek a fák sorsáról.”
 • 92. Dema 2010. október 13. 11:06
  „Meg a másik amin vitatkozni lehetne, kellene! Milyen fát ültessünk a helyére? Netalán tán, narancs fát?!
  Vagy nálunk honos, szúrós akácot!? Vagy csak szegfűt?!
  .”
 • 91. Dema 2010. október 13. 10:42
  „Ha a szakemberek azt mondják kivágni, akkor kivágni!
  Dupla annyit ültetni a környéken!!! De a nagy fákat ha lehet inkább óvjuk meg, gondozzuk, ápoljuk! Erre is meg van az aparátus.
  Vagy ezt is központosítani fogják?”
 • 90. meska 2010. október 12. 18:14
  „La-za: a fa akkor beteg, mikor az ember rámondja. Nincs olyan érzésed, hogy mostanában sűrűn mondják rá, és elég érdekes helyszíneken? Úgy egyébként igazad van, ki a fenét érdekeljen a szegedi élhető környezet ? /ha nem a szegedieket...:)/”
 • 89. achilleus 2010. október 12. 10:09
  „http://www.delmagyar.hu/tudosito/kivagtak_a_radnoti_melletti_fasort/2182975/
  ennél a cikknél "szerencsére" megmaradtak a képek. Mivel Szegeden lényegében véve fát kivágni csak arra való hivatkozással lehet, hogy az veszélyes (beteg stb.), előbb-utóbb minden útban lévő fáról (útban van az átépített ház kocsibejárójánál,...) "kiderül" valami hasonló. Nem lenne tisztább a helyzet, ha nyíltan ki lehetne mondani, hogy várostervezési, városképi, magánkérelem stb. okokból történik hasonló, persze pótlási kötelezettséggel (1 kivágott fa min. 10 új ültetésével váltható meg)? Vagy mert drága és fáradtságos a levelek, szirmok, termések eltakarítása (a takarítónők addig rágták az igazgató fülét, míg elvesztette a türelmét)? Ez az állandó szakértőkre való hárítás, némileg a szakértelembe vetett hitet is megtépázza. (vörösiszap-katasztrófa)”
 • 88. akti 2010. október 12. 09:24
  „Én nem hőbörgök, csak egyszerűen elszomorít, hogy a város egyre jobban hasonlít egy sivatagra, és egyre rosszabb a levegője. Ha valaki szerint ez egy "vérgőzős" "szélsőséges" vélemény, akkor bizonyára az vagyok. Sajnos itt egy évek óta tartó tendencia figyelhető meg (fák elhanyagolása->betegségek megjelenése->ezek kezeletlenül hagyása évekig->erre hivatkozással kivágás->fiatal fák ültetése->ezek elhanyagolása->évenkénti cseréjük), ami biztosan sok anyagi haszonnal jár egyeseknek, de sokkal hatékonyabb és olcsóbb lenne, ha a város folyamatosan gondozná az életminőséget jelentősen javító növényzetet, persze úgy nem lehetne betegségekre meg rothadásra hivatkozni. Az igazgató úr személyes kvalitásaira való hivatkozást pedig nem is értem, nem szakmai vagy pedagógiai hitelességét kérdőjelezik meg, hanem azt a döntését (és kommunikációját), hogy ezt a pár kis méretű de kifejezetten szép fát kivágassák.”
 • 87. K.T. 2010. október 12. 07:43
  „Tetszik azoknak a kommentelőknek a lelki világa, akik valós érvnek érzik az élhető fás környezet kontra autóban keletkező kár példáját.

  Aki pedig arra hivatkozik, hogy a kivágottak helyére új fát ültetnek, az biztosan önként mond le a gépjármű-használatának x%-ról, ugye? Ti. az új fa "lombkoronája" töredék annyi por megkötésére és oxigén kibocsátására képes mint elődje.
  A jelenlegi fakivágás nem egyedi eset. Akik "hőbörögnek", mint én is, nem csak a mostani fasor miatt teszik, hanem a folyamat miatt. FOLYAMATOSAN FOGYNAK SZEGEDED ZÖLDTERÜLETEI!!!!”
 • 86. p79 2010. október 12. 06:34
  „Azt jelen esetben csak zárójelben jegyzem meg, hogy bizonyos fafajtáknál (például a hársfáknál is) előfordulhat, hogy a korhadás az ágak felől halad a törzs felé. Ezért aztán viccesnek tűnik a "szakértők" véleményezése, amikor mutatják a kivágott fa törzsének alsó részét, hogy "tessék megnézni, ennek a fának semmi baja!"
  Itt azonban ráadásul a fotók alapján egyértelműen észrevehető a fehér korhadás jele a törzsön, így a hozzászólások többségét végképp betudhatjuk a kommentelők hozzá nem értésének. Egyébként sem értem, hogy politikai nézetektől függetlenül, miért lenne célja bármelyik városvezetésnek a fák kiirtása? Mi hasznot lehetne ebből húzni? Az viszont biztos, hogy a jövőben mindenféleképp érdemes lenne több figyelmet szentelni ezekre a fákra. Sajnos az aszfalttal körbevett burkolat, a szmog, az - épületsorok által sokszor - kevés fény eleve megnehezíti a városban élő fafajok hosszabb életét. Így ha másképp nem is, de például gallyazással, koronaifjítással hozzájárulhatunk a fa élettartamának növekedéséhez.”
 • 85. polo 2010. október 12. 06:22
  „ha rádölt volna valakire akkor az lett volna a baj a haladásnak ára van csak sok a gyököt agyú”
 • 84. Kasza 2010. október 11. 23:49
  „Na a 81 hozzászóló első mondata után már nem is olvasom végig a hozzá szólásokat ,mert szerintem nincs értelme.
  De annyit azért hozzáfűznék az íráshoz hogy igen is ki kell vágni az öreg és beteg fákat, mert baleset veszélyesek,akár egy ág le szakadása súlyos sérülést és nem kicsi kárt okoz pl egy parkoló autóban lásd néhány éve Újszegeden,amikor is egy TAXIT lapított szét egy nagy faág amikor az leszakadt a másik eset amikor a Rozevelt téri csárda kert placcára esett egy faág ott is volt nem kicsi ijedség.
  Amúgy meg nem az összes fát vágták ki,de ha Szeged belvárosát nézzük szerintem a fák 80% már betöltötte az 50-k szüli napját,ezt a lépést tudomásul kell venni ültetnek új fákat pl tízet amiből 4 megmarad,mert az ERŐS TÖKŰ TINIK azokkal szkanderoznak.
  Ugyan ez a helyzet a régi házakkal is lebontani és szépet építeni a helyére,hogy a turisták jöjjenek és itt költsék a pénzüket ezzel Szegedet gyarapítva.
  És persze nekünk se mindegy,hogy milyen városban lakunk mint az sem milyen lakásban egy élhetőben vagy egy putriban ez csak rajtunk múlik.”
 • 83. Smerdis_of_Arshak 2010. október 11. 23:39
  „nem értem miért vagytok meglepődve. ma Magyarországon egész erdők tűnnek el legálisan és illegálisan, a nemzeti parkjainkban tarvágásokat végeznek, a kivágott bükkösök helyére a tájidegen fenyveseket telepítik, mert az gyorsan nő és hamarabb hajt hasznot. megy a bükki nemzeti park parkettának. nem kell csodálkozni, ha tíz-húsz fát eltűntetnek egyik napról a másikra. valaki biztosan jól járt ezzel is.

  de hagyjuk meg azt az opciót is, hogy valóban korhadtak, veszélyesek voltak a fák. én nem láttam ezeket a fákat, így nem merek nyilatkozni.

  de ha a cikk a rról szólt volna, hogy agyoncsapta a hatéves kislányt a lezuhanó korhadt faág, akkor most a hőbörgők azon hőbörögnének, hogy miért nem vágták ki ezeket a fákat, az fix.

  egyébként nem kell félni, amíg ilyen sok okos ember van szegeden. értenek mindenhez. favágás, vörösiszap, történelem, közlekedés-tervezés, kórház és iskola igazgatás, semmi sem jelent gondot :))”
 • 82. la-za 2010. október 11. 23:28
  „66. meska 2010.10.11. 19:17

  Azért kíváncsi lennék, hogy te és a "cimboráid" honnan tudjátok, hogy nem voltak betegek a fák. Ránázásre,mi??? hehehe...mekkora idióták vannak...

  Amúgy meg ennél nagyobb problémátok ne legyen soha...”
 • 81. gubanc 2010. október 11. 23:13
  „De kurvára nagy szakemberek lettetek hirtelen!
  Úgy értetek a dolgokhoz, mint a macska a kutyaugatáshoz.
  <moderálva> Úgy se lesz másképp.”
 • 80. meska 2010. október 11. 22:53
  „Flexsnake ultima ratioja: ausvic. Gratulálunk neki, valamint a Délmagyarnak, aki annak idején interjút készített az általa bemutatásra méltó kommentelővel. Az illető nem érti, hogy kinek miért nem tetszik az értelmetlen átvariáló turkálás. /bocsánat: a városépítés/ Hiszen szegediek tízezrei vágytak már az újabb plázára, az új villamosvonalra, és a hűsítő áras Aquapolisra.”
 • 79. Sportplusz 2010. október 11. 21:46
  „.. az utak feldurva a FÁK KIVÁGVA .. mi lesz ezzel a várossal ha még botka és társai 4évig a nyakunkon ülnek .ez mind az ő bünük mindent ledozerolni ( lsd. Marstér) tönkre tenni a parlamentben "TARTOZKODNI " mikor a vörös iszap károsultjariol van szo aljas banda !! MSZP KONYEC a mai nappal .. mindenki megutálta őket .”
 • 78. busch 2010. október 11. 21:07
  „A kamerarendszer miatt vágták az összes fát ez borzalmas aljasság a természet ellen.
  De mint mindig nincs felelös személy akinek a nevét közölnék.
  Ki adta az utasítást a fák kiírtására ki írta alá a fák kiirtási engedélyét NEVEKET FELELÖSÖKET”
 • 77. flexsnake 2010. október 11. 21:07
  „69 arra meg azt mondanád, photoshop.
  nem a törzs alja korhad el, aki látott már fát az tudja. Szélsőségeseknek meg semmit nem kell megmagyarázni, azok semminek nem hisznek.
  Nem tetszik hogy épül a város? <moderálva durva>”
 • 76. meska 2010. október 11. 21:03
  „Ja, és azért bizonytalanodunk el ilyen események hallatán-láttán, mert ez az a város, ahol csak a kiserdőben tud megfordulni az új villamos. És itt lehet csak a /egy évvel előbb/ kivágott fák során szélesíteni a körutat. És ahol valami miatt rengeteg az asztmás, és az allergiás. Meg ahol az új plázában is fákon át vágnak utat. Pedig nem is vagyunk mink az Amazonas forrásvidéke. ;)”
 • 75. KolomparBeyonce 2010. október 11. 20:39
  „Kellett a tuzifa Botka kandallojaba! :-D”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulcsrakész Egyetem - felsőoktatási igényfelmérés

A Nagy e-Könyv Programiroda egyedülálló felmérést indított el a hazai felsőoktatásban, melynek célja a papír alapú tankönyvekről az elektronikus könyvekre való áttérés lehetőségeinek feltérképezése. Tovább olvasom