Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Ezt adja a locsolóknak a válságban: vakító bor, vasas sör, láb ízű kóla

Búvár - Hiába nincs még IMF-megállapodás, a locsolkodók jönnek, s a válság sem múlt el. Segítünk, hogyan itasssa meg legolcsóbban -hatékonyabban őket.
Tudott dolog, hogy valójában minden nő utálja, ha meglocsolják. Kivéve persze a nagymamákat, akik az unokákra várnak reggel 4-től. A hölgyeknek büdös lesz a hajuk, a részeg nagybácsi tökölős versét kell hallgatni még délután 3-kor is. Addig ugyanis még nem talált oda, vagy már másodszorra jár a házban aznap.

Ráadásul, ha nem akad otthon valami veretes házi pálinka, drága mulatság megtölteni a hűtőt vendégváró szesszel. Bevásároltunk egy lánynak, akinek nincs otthon kisüstije, de szeretné olcsón megúszni a locsolókat Egy multinál néztünk szét.

Képünk nem illusztráció
Képünk nem illusztráció
Vasas az Isten!

Nagy divat mostanában a különböző láncoknál osztrák sört venni, hiszen hihetetlenül olcsó. Persze nagy részük nem osztrák, itthon gyártják őket, csak a nevük németes. Valahogy megissza az ember, 14 után aztán így kiált: Jó ez! Csúszik ez! Valójában azonban nem sör, hanem sörös doboz íze. Fémes, "vasas", de legalább azt hisszük, hogy nyugati. Mi zöld és piros dobozos söröket találunk az egyik polcon 99 forintért. A piros tetszik jobban, de csak 3 százalékos, félre is dobjuk. Marad a zöld: „leichtes und harmonisches" hirdeti a felirat. Ez ütősebb, 4 százalékos. Könnyű és harmonikus, ez finom lesz!

Nem éppen egy Gere
Hamar megtaláljuk a legolcsóbb bort is, 199 forintért. Ránézni is rossz a címkére, de miután ilyen olcsó, nem húzzuk a szánkat. Gléda, magyarul sor – ez áll rajta, az alkoholtartalom 10 százalékos. Furcsa, hogy ilyen olcsó a palackos. Pedig a felirat közli: találkozik az ízek harmóniája, magyaros ételekhez ajánlják. – Ettől megvakulunk, ugye? – kérdi bátortalanul kollégám. Természetesen nem, egy ekkora lánchoz ellenőrizetlen ital nem kerülhet be, a szabvány alsó határát is teljesítenie kell, csak hát nem egy Gere.

Kézre esik
Tisztességes házból nem hiányozhat a feles. Vodka aromájú szeszes italt lelünk legolcsóbban, 30 százalékos töménységben. Ezek a finomságok nem is olyan régen még 100 forint alatt jártak, most sem elérhetetlen a fogyasztóknak, de sajnos nem kerülte el őket az áremelés. A tüsit a kisboltok látogatói kedvelik leginkább – figyeljék meg, mennyire kézre esik ergonómiailag a készlet az eladóknak –, főleg reggel 6-kor, vagy kicsit még előbb. Mi azonban holnap is ajánljuk.

Ázik a gazdag is
– Mi lesz a gyerekekkel? – tesszük fel egyszerre a kérdést kollégámmal. Rájuk is gondolva 2 literes alkoholmentest keresünk. Ha már üdítő, akkor legyen kóla, azt apuka elveheti a gyerektől, akár a borhoz és a vodka aromájú szeszesitalhoz is keverheti. Nagy örömünkre klasszikus, nulla százalékos kólát 139 forintért találunk, de aztán jön az első ital, ami 100 forint alatt van. Munkaidőben csak ezt merjük megkóstolni. Viccelődik a véletlen: kibontjuk, spriccel, a 100 leggazdagabb magyar című könyvet áztatja el. Íze a lábra emlékeztet. 3 perc múlva enyhe görcsbe rándul a gyomrunk. Melegítjük egy kicsit az asztalon, a szénsav 2 óra múlva távozik, így már egész iható.

Hatékonyságvizsgálat
615 forintot fizetünk összesen, hazavisszük az olcsó zsákmányt. A locsolók kedvéért kiszámoljuk, hogy melyiket éri meg legjobban fogyasztani. Ha a négy százalékos alkoholtartalmú sört vesszük alapnak, akkor vodka drága, hiszen a sör mennyiségéhez szükséges 10 szeres hígítás után már csak 3 százalékos. A magyarázat a kis palack, ami ráadásul üveg, viszont nem betétes, így csak az árat növeli, az alkoholos befolyásoltságot nem. A bor viszont agyonveri a sört, hiszen 100 forintért kapunk belőle 3,5 deciliter 10 százalékosat, ami köszönő viszonyban sincs az 5 deci 4 százalékossal.

Módszertan: almát a körtével?
A támadhatatlan számítás persze az lenne, ha meghagynánk a 4 százalékos és fél literes dobozos sört kiindulási alapnak és ezt fél literes kiszerelésű akármilyen ízű szeszes italhoz hasonlítanánk, illetve keresnénk a legalsó boros polcon valami jó féle 2 literes petpalackos kiszerelésű olcsó hazai, netalán olasz bort. De ez már egy következő dolgozat témája...

Olvasóink írták

 • 15. deszkás 2012. április 09. 13:16
  „??? Léptem.”
 • 14. deszkás 2012. április 09. 12:59
  „El fog ez is sorvadni mint más szokás. Ma voltam locsolni -utoljára-többet az életbe se. A virágról már leszoktam mert értelmetlen.”
 • 13. Francois 2012. április 09. 12:07
  „Mi a közös a szexben és a húsvétban?
  - Hova szeretnéd, mellre vagy hajra?
  - Mindegy, csak ne a szemembe! :D :P”
 • 12. CID 2012. április 09. 09:04
  „Milyen tapasztalt emberek vannak itt ! Egyik a lábvíz, másik a gázolaj ízét ismeri :-) Bár a gázolajos nedűn érdemes elgondolkozni a mostani üzemanyag áraknál !”
 • 11. qrumpli 2012. április 09. 09:02
  „A "Mélykúti" fehér viszont kiváló .
  A falmelléki meg büdös.”
 • 10. Kisg 2012. április 09. 08:37
  „A vodka aromájú magyar szeszessel ajánlott vigyázni... Orvosi okból gyomorra fogyasztom a napi 3 cent vodkát. (Azért azt, mert a lényeg: színezetlen és ízesítésmentes legyen, pálinkára viszont nem telik) Általában a lengyel, ukrán és német márkákat veszem, mikor melyik megfizethető. Egyszer nem jutottam, csak magyar, vodka aromájú alkoholhoz, na, attól úgy elzsibbadt a szám, mint amikor a fogorvos túllő Lidocainnal. Kísérteties volt, nem tudtam beszélni vagy negyedóráig, két kortytól. Érdekes lenne tudni, mi van benne, ami így nekimegy az idegrendszernek... Mondjuk, egyszer megkínáltak régebben valami francia likőrborral, na attól pontosan ugyanez lett. Az édesítés az üdítőknél szerintem "gyilkosság". Mi is a meggymárkát szerettük, amikor újra megjelent a polcokon, megörültünk, hogy végre valami finom, régi íz... Emlékszem, gyerekkoromban fülig maszatos voltam ettől az italtól, ha a bőrömre került, két nap kellett, hogy lejöjjön a színe, kiöntve olyan volt, mint a sötét vér. Most híg, átlátszó, az íze köszönőviszonyban sincs a régivel, és hát sajnos az édesítőtől egyből hányingerünk van. Már lassan nem veszünk semmit, mert vagy aszpartam van benne, vagy más borzalom, cukor már csak elvétve...”
 • 9. varadipal 2012. április 09. 07:05
  „A cikkben felsorolt termékek véletlenül nem az Akasztó -Soltvadkert- Kecel bemuda háromszögben készülnek ugyanabból a tablettából? Van akinek mindegy mi, csak ártson. A dobozos 3%-os egy kis designerrel még a biciklinek is szárnyakat ad. Azért látni a környéken annyi deákul beszélő ördögszekéren kétsávon dülöngélő kocsolót húsvétkor.”
 • 8. Besenyő_Pistabácsi 2012. április 08. 21:40
  „7. Szerzetes :DDD
  6. 9349779 pálinka ügyben neked van igazad jobb mint a gyógyszer az tutter!”
 • 7. Kékcitrom1 2012. április 08. 20:51
  „kumisz !
  Hatalmas pofára esésben volt részünk, mikor belekóstoltunk az eddig tényleg iható
  üdítőbe és én még azóta sem tértem magamhoz.Szukralóz nevezetű szerrel édesítik már ezt is!
  Lassan már az ásványvizet is vegykezelik?”
 • 6. Szerzetes 2012. április 08. 20:25
  „Ti szoktátok kóstolgatni a lábakat? Én nem tudom milyen ízű az enyém :D”
 • 5. egymakoidiak 2012. április 08. 20:10
  „Cím:... ennyire a barátunk az IMF ?????”
 • 4. kumisz 2012. április 08. 19:09
  „Az eddig viszonylag fogyasztható "ízű" Meggymárkát vásároltam , hát valami pocsék lett az íze , mivel már édesítőszerrel készűl. Marad a csapvíz!”
 • 3. Srác20 2012. április 08. 19:04
  „Annyira nincs válság, hogy azt el se hiszik azok akik nem látják mi ment ünnepek előtt a multikban. Diszkont áruházban dolgozok és rekord bevételek voltak az elmúlt 3 napban. 7 éve van nyitva az üzlet..minden eddigi rekordot megdöntöttünk.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2012. április 08. 18:19
  „Szerintem el fog fogyni ez a sok kiváló portéka! Mi jártunk úgy a T.-ban egy akció keretében ami "kettőt fizet hármat kap" volt, hogy ki kellett önteni mert valami borzasztó íze volt ami emlékeztetett a gázolajéra. A lényeg, hogy occsó volt és amíg haza nem értünk azt hittük, hogy jól jártunk. :(”
 • 1. stevestone 2012. április 08. 15:18
  „A tanulság: még olcsóbb lábat inni, az is lábízű, és mindig kéznél van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sürgős a sürgősségi osztály építése

Fél éve építeni kellene már az új sürgősségi osztály épületét a szegedi új klinika mellett, de semmi mozgás nem látható. Tovább olvasom