Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Ezüst selyemmajomikrek születtek a Szegedi Vadasparkban

Ezüst selyemmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban. Az ország állatkertjei közül csak itt élnek ilyen állatok. Hazájában, Dél-Amerikában a kipusztulás szélén áll a faj – a vadaspark szerepet vállal megmentésében.
Fotó: MTI/Németh György
Az ezüst selyemmajmok rendkívül fejlett családi életet élnek. A kölyköket, mint a vadasparkban nemrég világra jött ikerbébik esetében is történik, a szülőpár rendkívül gondosan ápolja. Sőt – mondja Veprik Róbert, a vadaspark megbízott igazgatója – a szabad természetben a szülők az „idősebb gyerekeket" is bevonják a legújabban születettek gondozásába: így ismerkednek meg a fiatalok a gyermekneveléssel.

Ezüst selyemmajmok egy ízben – több, mint egy évtizede – egyszer már szaporodtak Szegeden, azóta csak most került erre sor: ez is mutatja, milyen nehéz föladatot vállal magára az őket a faj megmentése érdekében szaporítani igyekvő intézmény. A szaporítás nehézségei miatt csupán alig néhány állatkertben találhatók ezüst selyemmajmok Európa-szerte. Pedig a faj állatkerti megőrzésére óriási szükség van: Dél-Amerika északi, atlanti partvidékének őserdői – itt él az ezüst selyemmajom – folyamatosan zsugorodnak. A néhány napja világra jött ikreket és szüleiket a trópusi majomházban tekinthetik meg a látogatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szurdi Zsolt: a szegedi Dugonics tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom