Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ezüstérmes diákolimpikonok a Radnótiban

Szeged - Két ezüstérmes olimpikonja lett idén a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumnak. A biológiából már évek óta sikereket halmozó középiskola idén földrajzból is tudott versenyzőt állítani a világ élmezőnyébe.
A tanévnyitón köszöntötték tegnap azt a két radnótis diákot, aki a nyári nemzetközi diákolimpiákon Magyarországot képviselte. A nyáron érettségizett Országh Noémi biológiából, az utolsó évét kezdő Szuda Ágnes pedig földrajzból szerzett ezüstérmet. A világ legjobb tanulóival mérték össze tudásukat, és a magyar csapaton belül is mindketten a legeredményesebbek között végeztek.

A Nemzetközi Biológiai Diákolimpiát 24. alkalommal rendezték meg nyáron Svájcban. Noémi tavaly már részt vett ezen a versenyen, így rutinos feladatmegoldóként érkezett. Számára is tartogatott azonban újdonságokat az idei szervezés: az elméleti feladatokat már nem papíron, hanem tableten kellett megoldani. – A plusz egyévnyi tudással idén könnyebbnek tűnt – mesélt élményeiről az immár a szegedi orvoskarra járó lány, aki 240 versenyzőből a 28. helyet szerezte meg, három hellyel maradva le az aranyéremről. – Természetesen kicsit csalódás ennyire közel a legjobbakhoz a dobogó második fokára állni, de így is nagyon elégedettek vagyunk, hiszen tavalyi eredményéhez képest 27 helyet javított – tette hozzá felkészítő tanára, Gál Viktória.

A Radnóti-gimnázium diákolimpiás diákjai és felkészítő tanáraik: Gál Viktória, Országh Noémi, Szuda Ágnes és Drevenka István. Fotó: Frank Yvette
A Radnóti-gimnázium diákolimpiás diákjai és felkészítő tanáraik: Gál Viktória, Országh Noémi, Szuda Ágnes és Drevenka István. Fotó: Frank Yvette

Támogatók

Mindkét radnótis diák TÁMOP-támogatásban részesült, útjukat a minisztérium finanszírozta. Noémi emellett a Mol Tehetséggondozó programban laptopot kapott, felkészülését pedig segítette egy TÁMOP-os előadás-sorozat, valamint a Szegedi Tudományegyetem Biológiai Tanszékcsoportja és Fekete Éva. A diákolimpikonok csapatvezetője Bán Sándor volt.

Szuda Ágnes Kiotóban képviselte Magyarországot a Nemzetközi Földrajz Diákolimpián. A Radnóti történetében először tudott erre a versenyre tanulót delegálni, amely a többi tantárgyi versennyel ellentétben nem anyanyelven, hanem angolul zajlik. A végzős diák egy angol nyelvű földrajzverseny győzteseként kerülhetett be a magyar csapatba, bár OKTV 2. helyezettként is megkapta volna ezt a lehetőséget. Három fővárosi társával az országok közötti versenyben a 9. helyet szerezték meg hazánknak, ő pedig ezüstéremmel térhetett haza.

– Ágnes már a kezdetektől kiválóan szerepelt – mesélt tanítványáról Drevenka István. – Kilencedikesként megnyerte a Lóczy Lajos-versenyt, így tagja lehetett a San Franciscó-i National Geographic világversenyen a háromfős magyar csapatnak. Tizedik osztályban ezt a teljesítményét megismételte. Ugyanabban az évben a Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen csapatban negyedik lett, tavaly azonban már azt is megnyerte társaival.

Ágnes angol nyelvű könyvekből és szakmai honlapokról készült a világversenyre, ahol az írásbeli feladatok mellett térképrajzolás és stratégiatervezés is szerepelt. Szeretne a következő versenyen is elindulni, addig pedig a már meglévő középszintű földrajzérettségije mellé ősszel megcsinálja az emelt szintűt is. Célja – talán nem meglepő –, hogy geográfia szakon tanulhasson tovább.

Olvasóink írták

 • 3. hangman 2013. szeptember 03. 19:46
  „Hatalmas gratuláció, nem is érdemes a focival összehasonlítani, ez klasszisokkal nagyobb teljesítmény, gyakorlatilag filléres anyagi befektetéssel, annál nagyobb szellemi teljesítménnyel és elhivatottsággal.”
 • 2. NP1 2013. szeptember 03. 13:35
  „Gratulálok!
  Ez Szeged jövője a tudás.
  Megint olyan diákok, pedagógusok akik öregbítik a Város és az ország hírnevét.

  A Bundesligában kellene találniuk 2 gólt és akkor a miniszterelnök is gratulálna a kölyköknek ehhez a szívet melengető eredményhez.”
 • 1. Szurkoló 2013. szeptember 03. 09:28
  „Szívből gratulálok ehhez a nagyszerű teljesítményhez! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseréputánzatok ellen tiltakozik a Zsolnay

A műemléki értékeket meggyalázó törekvésnek tartja a pécsi Zsolnay-gyár, hogy a szegedi Gróf-palotát cseréputánzattal újítják fel. Tovább olvasom