Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ezüstórát adott a lord a magyar cserkészeknek

A szegedi Lehoczky Károly közel nyolc évtizeddel ezelőtt találkozott a lapunkat is kiadó médiabirodalom, a Daily Mail akkori tulajdonosával. Lord Rothermere vendégül látta a magyar delegációt. Abból az alkalomból beszélgettünk Lehoczky úrral, hogy az idén nyáron szintén Londonban lesz a dzsembori.
A később jogi pályára lépett Lehoczky Károly 1929-ben részt vett a Liverpool mellett megrendezett cserkész világtalálkozón. A 850 fős magyar delegáció, s benne a szegedi piarista gimnázium akkor 17 esztendős cserkész őrsvezetője három napon át vonatozott Ostendéig, majd a belga városból hajón keltek át Doverbe. Az angol városkában a polgármester fogadta őket, s felolvasta Lord Rothermere levelét, amelyben a brit sajtómágnás vendégségbe hívta a magyarokat. Hogy miért pont őket? A 90 éves egykori cserkész erre válaszként a Rothermere család lapjában, a Daily Mailben megjelent cikkből idéz.

– 1926. június 21-én kétoldalas, terjedelmes cikk jelent meg Magyarországról, amelyben a lord egyebek mellett azt írta: „Mélyen és tisztán megláthattam egy megbántott és megalázott nép fájdalmát... felismertem, hogy egy igaz és becsületes ügyért szálltam síkra" – idézte Lehoczky Károly. Lord Rothermere rendkívül igazságtalannak tartotta a trianoni békeszerződést, és a magyarokért többször felemelte hangját számos fórumon. Ezért élvezhette kilenc napon át a 850 fős magyar cserkészküldöttség a lord vendégszeretetét.

Buszokat küldetett a magyarokért. A kilenc nap alatt megnézték London, Canterbury, Oxford nevezetességeit, s egy tengeri fürdőhelyre is kirándultak. Végül Szent István napján a Szent György-katedrálisban misén, majd az Every Hill nagytermében fogadáson vettek részt. Ott volt Lord Rothermere is, beszédet intézett a magyar cserkészekhez.

– Mosolyogva nézett ránk, vidám arcú fiúkra, s kedves közvetlenséggel beszélt hozzánk. Azt mondta: boldog, mert nemcsak 850 cserkészt, hanem 850 gentlemant is megismerhetett bennünk. „Ha hűek lesztek a cserkész eszméhez, Magyarországhoz és önmagatokhoz, akkor a hazátokat újra egy nagy országnak fogjátok látni!" – idézte fel a fogadás legmeghatóbb pillanatait Lehoczky Károly.

A cilinderes, zsakettes lord mindnyájuk számára nagyon szimpatikus volt: egy határozott, jó kiállású arisztokrata. A magyar cserkészek csikóbőr kulacsot ajándékoztak neki. – Búcsúajándékként mi is mindnyájan kaptunk a lordtól egy ezüst karórát, melynek hátlapján a neve, egy hétágú korona szerepelt, valamint angolul azt vésték bele: „Nehogy Londont elfeledd!"

Lehoczky Károly a karóráját sajnos már nem tudta megmutatni: a háború viharában elkallódott.

A cserkésztörténet kutatója

Makón született, s Szeged után ma Szatymazon él Kulcsár Sándor. 1935-ben lett kiscserkész, az 789-es számú Lehel csapat tagja. Makón akkor hét fiú cserkészcsapat működött, egyet pedig lányok alkottak. Kulcsár Sándor több kötetben foglalta össze a makói cserkészek 1920 és 1948 közötti történetét. Számos dokumentumot gyűjtött össze, többek között az 1929-es angliai cserkész-világtalálkozóról is. Erről azt mesélte, hogy a Daily Mail és a többi vezető brit újság abban az évben több hasábon keresztül foglalkozott a világtalálkozóval, s mind kiemelte a magyar küldöttséget. A magyar cserkészek jószívű vendéglátóját és jótevőjét, Lord Rothermere-t, és fiát Esmond Hamsworthot a világtalálkozó magyar résztvevői mind szívükbe zárták. Az 1929-es világtalálkozó után a következőt Magyarországon rendezték meg, a háború alatt azonban szétzilálódott a hazai mozgalom. Kulcsár Sándor 1991-ben alakította meg a Szeged környéki egykori cserkészekből az Öreg Bagoly Örsöt, a tagok közül azonban már csak egyedül ő él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlatott részönkormányzatok

Megszűnt az a két lakótelepi részönkormányzat Szegeden, amelyet még a tavalyi országgyűlési… Tovább olvasom