Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Ezután Sallayék készítik a Rátkai-papucsot

Szeged - A Rátkai-féle híres szegedi papucsot a jövőben Sallay Tibor és családja készíti majd. A 95 éves Rátkai Sándor papucsosmester munkásságát továbbviszik, a Kiss Ferenc utcában lévő üzlet turisztikai attrakció lesz.
Végre találtak megoldást a Rátkai-féle, levédett szegedi papucs sorsára: lesz, aki folytatja a kézzel varrt lábbeli készítését. Az IH Rendezvényközpont, a Rátkai-alapítvány egyik tagja és a leendő gyártó, Sallay Tibor által aláírt megállapodáson szinte még meg sem száradt a tinta.

Január közepén távozott a Rátkai Sándor Közhasznú Alapítvány addigi kuratóriuma. A mester és a kuratórium régi titkára, Dankó Teréz, valamint az utódjelölt fiú között ugyanis feszültség támadt. Ez a konfliktus hirtelen élesen rávilágított arra, hogy több év eltelt, mégsem sikerült kinevelni az utódot.

Az alapítók, a Szegedi IH Rendezvényközpont Kht. és dr. Rátkai György (a 95 éves mester fia) úgy döntöttek, új tisztségviselőkkel tesznek kísérletet arra, hogy a szegedi papucsosmesterséget valaki vagy valakik továbbvihessék. A háromtagú új kuratórium tagja Mihály Illés, a Tourinform-iroda vezetője, Pancza Zoltán az IH részéről és Tóth Károly, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke.

A Sallay Tibor által működtetett műhely turisztikai csemege lesz. Fotó: Segesvári Csaba
A Sallay Tibor által működtetett műhely turisztikai csemege lesz.
Fotó: Segesvári Csaba

Tóth Károly a következőket mondta el: biztosítani kellett, hogy a szegedi papucs készítése a Kiss Ferenc utcai látványműhelyben folyamatosan, hagyományos technológiával történjen. Olyan vállalkozót kellett találni, aki tud gondoskodni az anyagbeszerzésről, a varrásról, az értékesítésről. Sallay Tibor vállalkozóként, bérleti díj ellenében működteti majd a műhelyt, ami valódi látványműhely, turisztikai csemege lesz, mindennap nyitva tart, ott állandóan dolgozni fog 2-3 ember. A múzeumi részben információs pontot hoznak létre, a látogatóknak idegenvezetést tartanak.

Megkérdeztük Sallay Tibort, a kézzel varrott cipőket készítő Sallay Cipő magánvállalkozás tulajdonosát, varrt-e már szegedi papucsot. Azt mondta, már el is készült néhány darab, Sanyi bácsi megelégedésére. Elárulta: felesége újasszonypapucsa is Rátkai-féle lábbeli volt, amit máig őriznek.

Olvasóink írták

 • 5. IVY 2009. március 25. 13:14
  „Nem hallottam a Sallay-féle cipőkről, de örülök, hogy szakkézbe került a papucs sorsa.”
 • 4. impish 2009. március 25. 08:20
  „:)
  Jobb kezekbe nem is kerülhetett volna. Fantasztikus cipőket készít a Sallay házaspár:) Az én újasszony cipőmet ők készítették, fantasztikus szép, és kényelmes.”
 • 3. kakoszeged 2009. március 25. 07:49
  „Kiss Ernő utca, nem Kiss Ferenc! Ezt a hármat sokan keverik: Kis Menyhért, Nagy Jenő, Kiss Ernő és ott vannak egy rakáson.
  Azért az újságíró utána nézhetett volna!”
 • 2. Kasza 2009. március 24. 22:42
  „JA ÉS SOK SIKERT SALLAY ÚRNAK ÉS CSALÁDJÁNAK A FOLYTATÁSHOZ.”
 • 1. Kasza 2009. március 24. 22:37
  „GYÖNYÖRŰ MESTERSÉG MIND A MAI NAPIG MINDEN OLYAN MESTERSÉG AMIT A MAI NAPIG KÉZZEL CSINÁLNAK
  EZEKET A DOLGOKAT ÉS FORTÉLYOKAT NEM LEHET CSAK ÚGY ELSAJÁTÍTANI LEGYEN AZ PAPUCS KÉSZÍTŐ VAGY KOVÁCS STB EZEK SAJNOS KIHALÓ SZAKMÁK MINT MANAPSÁG MINDEN SZAKMA MERT MINDEN MAI VÍZFEJŰ GYERKEK
  MANÖKEN, MANADGER ,TOP MODELL KOMPÚTER ZSENI PROGRAMOZÓ MERT IDIÓTA JÁTÉKOKAT MÁR FELTUD TELEPÍTENI MEG TUDJA ,HOGY KELL AZ IWIWEN PIPISKEDNI MEG FŐLEG IDIÓTA AKAR LENNI CSAK AZT NEM TUDJA MIBŐL FOG ÉLNI MIKOR MAJD KI ÖREGSZIK EBBŐL AZ ŐRÜLETBŐL.ÉN HA TEHETNÉM KOVÁCSNAK MENNÉK MERT AKKOR GYÖNYÖRŰ KERÍTÉSEKET KÉSZÍTENÉK ÉS ADNÁM EL A GAZDAG PARASZTOKNAK.DE CSAK AZ ELEKTRO TECHNIKUMIG JUTOTTAM BOCS”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalámilopás

Szeged - Szalámilopáson értek egy 45 éves pécsi férfit egy szegedi hipermarket biztonsági őrei a… Tovább olvasom